Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište svinja
  • 01.10.2021. 07:30

Cijene svinja drastično padaju u Kini - farme u dugovima

Cijene svinja u Kini su sve niže, što ima dramatične posljedice za domaće uzgajivače, ali i svjetsko tržište.

Foto: Bigstock/budabar
  • 1.435
  • 150
  • 0

I prije nego što je došlo do pada cijena svinja u Kini, tamošnje je Ministarstvo poljoprivrede novim petogodišnjim planom službeno smanjilo zalihe. Kako piše agrarheute, cilj im je osigurati ponudu, ali i stabilizirati cijene.

Trenutno planiraju postići veličinu stada od 41 milijun grla za razdoblje od 2021. do 2025. godine, koje, kako se navodi, nikako ne bi smjelo biti manje od 37 milijuna. Raniji su planovi za cilj imali i do 43 milijuna.

No, unatoč planovima Vlade, broj grla je nastavio padati posljednjih mjeseci što predstavlja problem malima, ali prije svega velikim uzgajivačima. 

Potpore 200 eura po krmači

Naime, cijene koje padaju jednako brzo kao što su ranije rasle, velike farme dovode u dugove. Podsjetimo, prije dvije godine rast je upravo njih naveo na dodatna ulaganja. Gradili su se golemi kompleksi na više katova. Za to su, naravno, uzeli kredite pa im pad nikako ne ide u prilog.

Najveći kompleks svinjogojskih farmi na svijetu proizvodit će 2,1 milijun grla godišnje

I državne potpore za poticaj svinjogojstvu imale su učinka u povećanju proizvodnje. Primjerice, neke su pokrajine platile dodatnih 1.500 juana, što je gotovo 200 eura za svaku krmaču ostavljenu za rasplod. To je dovelo do ogromnih zaliha. 

Indeks potrošačkih cijena objavljen sredinom rujna pokazao je da su one za ovu vrstu mesa u kolovozu pale za 45 posto na godišnjoj razini.

Prema podacima tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, veleprodajne su na oko 20 juana po kilogramu (2,63 €). Usporedbe radi, na vrhuncu epidemije afričke svinjske kuge (ASK) krajem 2019. i početkom 2020., svinjetina je koštala 50 juana po kilogramu (6,60 €). Na terminskom tržištu u Dalianu cijene živih su pale za 35 posto od srpnja. 


Tagovi

Kina Svinjsko meso Zalihe Cijene svinja Krediti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.