I pored toga što je buša kao autohtona rasa goveda prilagođena prirodnim uslovima našeg podneblja, retko se može videti na našim pašnjacima. Na osnovu iskustva našeg sagovornika, i pored skromnih proizvodnih sposobnosti, dobijeni proizvodi su vrhunskog kvaliteta i proizvodnja je veoma isplativa.
Foto: Julijana Radenković, Zoran Petrov
6.109
218
1
Za rasu goveda buša poznato je da predstavlja našu autohtonu rasu, koja je zastupljena na području Balkanskog poluostrva. Između sojeva i unutar rase postoje značajne varijacije, na šta su uticali prirodni i ekonomski uslovi.
Karakteristike rase buša
Ovu rasu karakteriše dobro zdravlje, otpornost i vrlo skromni zahtevi u vezi sa ishranom, držanjem i negom. Upravo ovo su razlozi zbog kojih su se poljoprivredni proizvođači u našoj zemlji odlučili za uzgoj buše.
Buša je rasa kombinovanih proizvodnih sposobnosti (rad-meso-mleko). U ovom slučaju se ni jedna proizvodna sposobnost ne može posebno izdvojiti. Životinje su sitne (150 kg -300 kg) i malog formata (visina grebena je 90 cm -115 cm i dužina trupa 116 cm -132 cm).
Ekstenzivna proizvodnja
Buša je gajena u područjima sa ekstenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom. S obzirom na to da su planinski pašnjaci najpovoljniji način ishrane, ova rasa je pogodna za proizvodnju mesa po principima organske proizvodnje, što se može videti i na primeru našeg sagovornika.
Intezivna poljoprivredna proizvodnja i viskokoproduktivne rase uticale su da se potisne ova rasa niskih proizvodnih sposobnosti. Unutar rase postoje različiti sojevi koji su naziv dobili prema mestu gajenja (metohijski, plimski i tako dalje) ili boji (siva, crna, smeđa, plava i druge). U današnje vreme je mali broj grla čiste rase.
Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.