Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone rase goveda
  • 29.11.2017. 18:15

Buša za ekstenzivnu proizvodnju

I pored toga što je buša kao autohtona rasa goveda prilagođena prirodnim uslovima našeg podneblja, retko se može videti na našim pašnjacima. Na osnovu iskustva našeg sagovornika, i pored skromnih proizvodnih sposobnosti, dobijeni proizvodi su vrhunskog kvaliteta i proizvodnja je veoma isplativa.

Foto: Julijana Radenković, Zoran Petrov
  • 6.109
  • 218
  • 1

Za rasu goveda buša poznato je da predstavlja našu autohtonu rasu, koja je zastupljena na području Balkanskog poluostrva. Između sojeva i unutar rase postoje značajne varijacije, na šta su uticali prirodni i ekonomski uslovi.

Karakteristike rase buša

Ovu rasu karakteriše dobro zdravlje, otpornost i vrlo skromni zahtevi u vezi sa ishranom, držanjem i negom. Upravo ovo su razlozi zbog kojih su se poljoprivredni proizvođači u našoj zemlji odlučili za uzgoj buše.

Buša je rasa kombinovanih proizvodnih sposobnosti (rad-meso-mleko). U ovom slučaju se ni jedna proizvodna sposobnost ne može posebno izdvojiti. Životinje su sitne (150 kg -300 kg) i malog formata (visina grebena je 90 cm -115 cm i dužina trupa 116 cm -132 cm).

 

Telad pri rođenju imaju samo 15 kg - 18 kg

Porast goveda rase buša je spor, a proizvodnja mleka je slaba. Randman iznosi 40%-42% kod odraslih krava, a do 55% kod utovljenih volova. Prema različitim autorima, proizvodnja mleka varira i iznosi oko 1.000 l godišnje. Mleko sadrži 3,8-4% masti i oko 4,6% proteina. U uslovima bolje ishrane, neki primerci ove rase mogu dati i mnogo više mleka, sa nešto većim sadržajem masti. Laktacija traje relativno kratko, od pet do sedam meseci, što omogućava visoku plodnost.

U proizvodnji se koriste 10-12 godina, tokom kojih otele od osam do 10 teladi. Reč je o kasnostasnoj rasi goveda, koja polno sazri sa 18-20 meseci. Telad pri rođenju imaju samo 15 kg - 18 kg. Bikovi se u priplodu koriste sedam do osam godina, počevši od 18 meseci uzrasta. Životni vek ove rase traje u proseku oko 20 godina.

 

Proizvodi kojima ne treba reklama

Zoran Petrov iz Vršca se gajenjem buše bavi od 2009. godine. Njegovo stado broji oko 100 grla, različitih kategorija. O uzgoju ove rase naš sagovornik kaže:

"Ovo je najisplativija moguća proizvodnja, s obzirom na to da je ispaša glavni izvor hrane. Od ove rase se dobija najkvalitetnije moguće meso i mleko. Duplo kvalitetnije u odnosu na druge rase goveda".

Gazdinstvo Petrov od svog stada rase buša proizvodi meso i mleko i to sa sertifikatom organskog proizvoda. A s obzirom da je reč o kvalitetnim proizvodima, nije potrebna posebna reklama. Ova farma ima i sopstvenu mlekaru. Obim prerade mleka iznosi oko 2.000 l dnevno i proširenje proizvodnje nije u planu.

"Meso prodajemo restoranima i hotelima, a mleko prerađujemo u sopstvenoj mlekari. Jedina smo mlekara u Srbiji koja pakuje mleko i jogurt u staklenu ambalažu. Naši proizvodi se prodaju u Vršcu, Beogradu i Novom Sadu. Kupci nas sami pronalaze, zato što po kvalitetu, ali ni po ceni, nijedna proizvodnja nije konkurentna ovoj", objašnjava Petrov.

Buša je rasa kombinovanih proizvodnih sposobnosti (Gianluca Avezza / Flickr)

Ekstenzivna proizvodnja

Buša je gajena u područjima sa ekstenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom. S obzirom na to da su planinski pašnjaci najpovoljniji način ishrane, ova rasa je pogodna za proizvodnju mesa po principima organske proizvodnje, što se može videti i na primeru našeg sagovornika.

Intezivna poljoprivredna proizvodnja i viskokoproduktivne rase uticale su da se potisne ova rasa niskih proizvodnih sposobnosti. Unutar rase postoje različiti sojevi koji su naziv dobili prema mestu gajenja (metohijski, plimski i tako dalje) ili boji (siva, crna, smeđa, plava i druge). U današnje vreme je mali broj grla čiste rase.

Foto: Julijana Radenković, Zoran Petrov


Tagovi

Mlekara Petrov Autohtone rase Mleko Meso


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.