Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bruceloza
  • 14.05.2019. 08:40
  • Dubrovačko-neretvanska, Metković

Bruceloza na imanju Stipe Gabrića Jambe, u tijeku eutanazija zaražene stoke

Od zoonoze je oboljela i jedna ženska osoba s područja Metkovića.

Foto: Tino Jurić/PIXSELL
  • 2.776
  • 243
  • 0

Više od 150 koza i kozlića te desetak krava eutanazirat će se na poljoprivrednom gospodarstvu Stipe Gabrića Jambe u Metkoviću. Naime, na imanju bivšeg gradonačelnika Metkovića potvrđena je bruceloza.

"Na poljoprivrednom gospodarstvu HR 50143730 Jambo d.o.o. Metković potvrđen je slučaj bruceloze. Nakon potvrde Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije da je jedna ženska osoba s područja Metkovića oboljela od bruceloze, veterinarska inspekcija Državnog inspektorata locirala je uzrok zaraze i poduzela mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze. Utvrđeno je da su koze na gospodarstvu HR 50143730, Jambo d.o.o. iz Metkovića pozitivne na brucelozu. Nalaz koji je potvrdio prethodnu sumnju stigao je 8. svibnja 2019. godine nakon što je iz uzoraka tkiva koza izolirana Brucella melitensis.

Slijedom informacije Zavoda za javno zdravstvo poduzete su mjere u cilju sprječavanja širenja infekcije i zaštite zdravlja ljudi i životinja. Pravodobnim aktivnostima veterinara lokalizirana je farma te su poduzete mjere za sprečavanje širenja zaraze, a daljnje mjere poduzimat će se sukladno propisanim procedurama za slučajeve potvrde bolesti, a provodit će ih veterinarska inspekcija Državnog inspektorata i ovlašteni veterinari", izvijestila je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede.

Kako podsjećaju, brucelozu kod ovaca i koza uzrokuje bakterija Brucella melitensis, rjeđe i Brucella abortus, a manifestira se pobačajima, promjenama na koži životinje i sl. Bolest se lako širi, često se teško uoči zbog izostanka kliničkih znakova bolesti, često ima latentne kliconoše, a prenosi se direktnim i indirektnim kontaktom. Bruceloza je primarno bolest životinja, ali je ujedno i zoonoza te mogu oboljeti i ljudi.

"Ukoliko posjednici životinja posumnjaju da su im životinje bolesne to bez odgode moraju prijaviti nadležnom državnom veterinarskom inspektoru.  Samo pravovremena reakcija od strane posjednika i odgovornih službi rezultira brzom reakcijom u cilju sprječavanja širenja izvora infekcije i smanjenja moguće štete.

Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano provodi Program nadziranja bruceloze u populaciji ovaca i koza u Hrvatskoj. U nadzorima provedenim tijekom 2017. i 2018. godine na gospodarstvu HR 50143730, Jambo d.o.o. iz Metkovića, nalazi pretraga krvi životinja na brucelozu bili su negativni", zaključuju iz Uprave za veterinarstvo.

Za sva pitanja, mole, obratite se Državnom inspektoratu na info@dirh.hr i na broj telefona 01/2375-100.


Tagovi

Bruceloza Zoonoza Koze Stipe Gabrić Jambo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić