Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bregzit
  • 30.01.2021. 07:30

Britanski svinjari u problemu - ne mogu da prodaju grla zbog EU birokratije

Birokratija je ta koja ometa uzgajivače u izvozu u EU, dok minimalne carine u Velikoj Britaniji omogućavaju jeftini uvoz tvrdi britansko Nacionalno udruženje svinjara (NPA).

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 166
  • 39
  • 0

Nakon Bregzita počeli su veliki problemi za britanske uzgajivače svinja koji izvoze svoje proizvode. S druge strane, tvrde da i uvoz uveliko narušava domaću proizvodnju. Kako piše politico.eu, nedavno su poručili vladi da je izlazak iz Evropske unije pretnja za njihov sektor. Takođe, pozvali su velike trgovce da kupuju više britanske slanine kako bi im pomogli da izbegnu bankrot.

Birokratija je ta koja ometa uzgajivače u izvozu u EU, dok minimalne carine u Velikoj Britaniji omogućuju jeftini uvoz, tvrdi britansko Nacionalno udruženje svinjara (NPA). Oni navode da je na farmama ostalo više od 100.000 ovih životinja koje ne mogu prodati.

"U našem lancu snabdevanja pojavio se ogroman poremećaj. Izvoz nam je otežan, a uvoz iz EU teče glatko", napisao je predsednik NPA, Ričard Lister u pismu britanskom ministru poljoprivrede, Džordži Justiku.

"Ova neravnoteža u kombinaciji sa drugim tržišnim pritiscima i COVID-19 predstavlja ozbiljnu pretnju našoj industriji", dodao je rekavši da veruju da je to samo početak onoga što će se ubrzo pretvoriti u veću krizu ako se ne preduzme ništa za poboljšanje situacije.

Tamo su cene svinjetine zabeležile najveći pad u poslednjih pet godina i to neposredno nakon Bregzita. Niže su za 23 penija po kilogramu (oko 26 evrocenti) nego pre godinu dana što predstavlja međugodišnji pad od oko 15 odsto.

U svom pismu NPA-a poziva vladu da organizuje okrugli sto sa proizvođačima, prerađivačima i trgovcima mesom za koje se nada da će se odlučiti za domaće proizvode što bi pomoglo stočarima da spreče finansijske gubitke.

Izvozne nedaće

Poput drugih izvoznih industrija kao što je ribarstvo, koje se već dugo oslanja na tržište Unije, i uzgajivači svinja osećaju negativne posledice strožih pravila izvoza. Moraju unapred da obaveste granične kontrole EU-a o dolasku robe i ispune izvozne zdravstvene potvrde za sve životinje i proizvode životinjskog podrekla.

Tako je, na primer, jednom izvozniku koji je pokušao da preveze 15 tona svinjskog mesa u Holandiju bio potreban zdravstveni certifikat (EHC) na tri jezika, u dva primerka, sa 72 pečata veterinara i njihovim potpisima, tvrdi NPA.

Izvoznici takođe podleže naknadama za izlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva, naknadama za carinsku prijavu EU-a, novim troškovima prevoza i pograničnim plaćanjima PDV-a, koji u Nemačkoj, na primer, mogu iznositi sedam odsto od ukupnog iznosa.

Suprotno tome, Velika Britanija je ostavila nepromenjene tarife za ulazak hrane kako bi sprečila nestašicu na domaćem tržištu.

Podsetimo, evropske cene svinjskog mesa takođe su sve niže zbog viška na tržištu nakon što je Kina zabranila uvoz iz Nemačke zbog izbijanja afričke svinjske kuge.

Prema Britanskom udruženju prerađivača mesa (BMPA), izvoz u EU je tek na 25 odsto normalnog nivoa za ovo doba godine zbog čega izvoznici počinju odustajati od evropskog tržišta.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Bregzit Velika Britanija Svinjarstvo Uvoz Izvoz Slanina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.