Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krški pašnjaci
  • 17.06.2019. 13:30

Brišu ih iz ARKOD-a iako je broj grla na krškim pašnjacima porastao za 300 posto?

Umjesto da nas se podrži i pomogne da što bolje obavljamo djelatnost kojom se bavimo, ministarstvo nas bezdušno masakrira kontrolama na način da nam se pašnjaci gdje stoljećima obitava stoka, protuzakonito i bez pravne podloge izbacuju iz ARKOD-a pod objašnjenjem da to nije poljoprivredna površina", vapaj je krških stočara.

Foto: Hrvatski krški pašnjaci
  • 2.166
  • 245
  • 0

U zemlji u kojoj postoji 21 milijun katastarskih čestica na oko 4 milijuna stanovnika, u kojoj zemljišne knjige nisu uređene do kraja još od vremena Austro – Ugarske, ministarstvo poljoprivrede odlučilo je zadati poljoprivrednicima rok do 31. prosinca ove godine da podnesu dokaz o posjedu ili vlasništvu Agenciji za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju ili će im u protivnom poljoprivredne površine biti izbrisane iz ARKOD-a. Riječ je o 340.000 hektara.

Ovako započinje priopćenje udruge Hrvatski krški pašnjaci koja je, kako napominju, upravo gore navedeno jedan od ključnih razloga njihova osnivanja. Zbog problema koje dalje istiČu u priopćenju, zahtijevat će hitne sastanke sa resornim ministarstvom i samim premijerom jer su, kako navode, ugroženi nacionalni interesi i jer se 44 % teritorija Hrvatske primjenom najnovijega pravilnika i odredbi ostavlja bez budućnosti. 

Spremni se požaliti i Europskoj komisiji

A ne budu li imali uspjeha, kažu kako su spremni obratiti se Europskoj komisiji jer im je, kako ističu, nepojmljivo zašto u Hrvatskoj ne vrijede pravilnici i uredbe kao u ostalim članicama EU koje je jasno definIrala Europska Komisija i Vijeće Europe koje je donijelo Zajedničku poljoprivrednu politiku.

U ovoj su se udruzi posebno osvrnuli na današnju emisiju Hrvatskog radija u kojoj je gostovao Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede. Kažu kako se Ivančić "hvali kako se uvodi red i kako svatko mora platiti zemlju koju koristi. On sigurno ne zna da su ministarstvu poljoprivrede jos 2016. poljoprivrednici podnijeli zahtjeve za dodjelu ugovora o zakupu za površine koje koriste. Međutim do dan danas nitko nije dobio ugovor. Mi nismo u mogućnosti raspisivati ugovore niti možemo natjerati državnu administraciju da obavljaju posao za koji su plaćeni."

U zadnjih 5 godina zabilježen je 300% porast broja grla

Smatraju da u resornom ministarstvu obmanjuju javnost tvrdnjama da na krškim pašnjacima proizvodnje - nema, kao ni dovoljan broj grla s obzirom na upisane površine. U udruzi upozoravaju da se taj razmjer može provjeriti na službenim stranicama APPRRR-a i HPA. 

"Na svih osam županija krških pašnjaka ima upisanih samo 72.400 ha, a prisutan broj uvjetnih grla iznosi 53.000. Ako se uzme u obzir da svako uvjetno grlo pokriva 3,3 ha onda bi trebali imati upisanih 174.900 ha. Dakle, broj uvjetnih grla naveliko prelazi upisane površine u ARKOD-u. To ukazuje da mnogi poljoprivrednici nemaju upisane povšine u ARKOD zbog nerada ministarstva koje nije objavilo natječaje za te površine i sklopilo ugovore sa poljoprivrednicima kako bi mogli ostvariti potpore koje u naravi i zaslužuju. U zadnih 5 godina zabilježen je 300% porast broja grla na krškim pašnjacima", brojke su koje podastiru u udruzi Hrvatski krški pašnjaci. 

Poljoprivrednici u Dalmaciji u najtežoj situaciji

U ogorčenom obraćanju naglašavaju kako su poljoprivrednici u Dalmaciji u najtežoj situaciji. "Za stoku imaju improvizirane objekte, nemaju struje, vode ni pristupnih puteva. Po otocima je cijena sijena i do 3 kune. Veliki su troškovi održavanja i prehrane, a bez ostvarivanja potpora na površine koje koriste, dovedeni su na rub egzistencije. Umjesto da nas se podrži i pomogne da što bolje obavljamo djelatnost kojom se bavimo, ministarstvo nas bezdušno masakrira kontrolama na način da nam se pašnjaci gdje stoljećima obitava stoka, protuzakonito i bez pravne podloge izbacuju iz ARKOD-a pod objašnjenjem da to nije poljoprivredna površina", vapaj je krških stočara. 

Kažu kako su mnogi poljoprivrednice zbog toga izbačeni iz sustava potpora, a mnogima su upiasana umanjenja. "Gotovo da nema OPG-a na krškom pašnjaku da nije dobio nalog za povrat sredstava zbog "nesukladnosti". Zbog toga su mnogi OPG-ovi blokirani od strane ministarstva. Glavni cilj im je oteti nam što više sredstava koje su nam dali ili uskratiti ono što nam trebaju dati. Ljudi su u očaju. Poslovali smo uredno i plaćali zadane nam obveze, sada smo dovedeni na rub egzistencije."

Priopćenje Udruge Hrvatski krški pašnjaci pročitajte u cijelosti u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Krški pašnjaci Udruga krških pašnjaka ARKOD Zajednička poljoprivredna politika Krešimir Ivančić Korištenje zemlje Tradicionalni uzgoj Dalmacija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.