Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SUHUH
  • 14.11.2022. 12:00

Branko Kolak je novi/stari predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda

Održana je skupština Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda. Sudjelovala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Foto: Printscreen/AK
  • 749
  • 75
  • 0

Za predsjednika Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein (SUHUH) goveda ponovo je izabran Branko Kolak.

Kako se čulo na skupštini gdje su birana upravljačka tijela, Savez udruga od 2019. godine priznato je uzgojno udruženje te provodi uzgojni program za tu pasminu u Hrvatskoj.

Riječ je o krovnoj organizaciji uzgajivača goveda holstein koja usko surađuje s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu u cilju promicanja i genetskog unapređivanja goveda, a što je rezultiralo rastom proizvodnje u pojedinim županijama, osobito u Osječko-baranjskoj županiji u kojoj se nalazi oko 50 posto ukupnog broja hrvatskih holstein goveda.

Na skupštini je bila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je poručila da Vlada i Ministarstvo u vremenima mnogobrojnih izazova čvrsto stoji uz cjelokupan sektor stočarstva.

U tom je kontekstu istaknula kako je u okviru gotovo 3,8 milijardi eura vrijednog Strateškog plana do 2027. godine sektor govedarstva istaknut kao posebno značajan. "Zadržana su proizvodno vezana plaćanja za krave u proizvodnji mlijeka, u sektoru uzgoja krava dojilja te u sektoru tova junadi, kao i sve dosadašnje operacije dobrobiti", istaknula je.

Nezapamćena kriza: Od uzgoja goveda odustaju svi koji nisu u kreditima

Također, ministrica je kao cilj u narednom razdoblju naglasila zaustavljanje negativnih trendova u proizvodnji mlijeka te rast udjela mladih poljoprivrednika kao nositelja poljoprivrednih gospodarstava, uz jačanje konkurentnosti njihovih poljoprivrednih gospodarstava i povećanja vrijednosti sektora za 20 posto do 2030. godine. 

Do sada je putem Programa ruralnog razvoja i Covid mjera pomoći u mljekarstvu isplaćeno 720 milijuna kuna, a u tijeku je priprema novih programa pomoći te je u izradi program namijenjen primarnim proizvođačima. Dodatno, izmjenama Programa za sufinanciranje programa rada uzgojnih udruženja sredstva namijenjena za 2022. godinu povećana su na 3 milijuna kuna, čulo se na skupštini Saveza.


Tagovi

SUHUH Branko Kolak Marija Vučković Skupština


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.