Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Braća Biancardi
  • 28.10.2019. 16:30
  • Maccastorna, Italija

Braća Biancardi s limuzinkama postižu odlične financijske rezultate, ali i genetiku

Čak 1.100 goveda i ratarska proizvodnja hrane za stoku na 800 hektara, formula su uspješne limousin priče iz Italije. U nju smo se uvjerili prilikom posjete imanju Antonia i Mattea Biancardija sa skupinom hrvatskih stočara. Hrana koju pripreme na tim površinama je besprijekorna i kada je u pitanju sijeno, i silaže, ali i sjenaže.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.023
  • 118
  • 0

Priču je započeo djeda, ali kao uzgajivač mliječnih krava za proizvodnju sira Grano Padano. Otac je taj koji uz mliječno govedarstvo uveo i tov, ali i bikove u proizvodnju te započeo s uzgojem limousin goveda. Danas njegovi sinovi Antonio i Matteo Biancardi u mjestu Maccastorna imaju uzornu farmu od 1.100 grla limousin goveda, odnosno 800 krava u sustavu krava-tele, ali u stajama, a ne na paši. 

Čak 1.100 goveda i ratarska proizvodnja hrane za stoku na 800 hektara, formula su uspješne limousin priče iz Italije. U nju smo se uvjerili prilikom posjete imanju sa skupinom hrvatskih stočara, članovima udruženja Salers i Limousin Croatia od kojih mnogi imaju u uzgoju ova goveda i na svojim farmama. No daleko manjima, svakako. Ogromne nadstrešnice, staje. Sve na otvorenom i u slobodnom držanju.

Farma profitabilna i bez državnih davanja 

Mateo i Antonio imaju i uzornu ratarsku proizvodnju pa tako na farmi vidimo traktore raznih marki, plugove i druge mehanizacije jer tu ne smije biti grešaka. Baš tijekom našeg posjeta, jedan je McCormick traktor s prikolicom pravio silažu cijelog zrna i stabljike kukuruza. Hrana koju pripreme na tim površinama je besprijekorna i kada je u pitanju sijeno, silaže, ali i sjenaže. Uz ovu ogromnu farmu teče rijeka, a i inače je to područje sliva rijeke Po te voda nije problem unatoč sušnim razdobljima. Uvjerili smo se u odlično stanje kukuruza početkom jeseni upravo zbog geografskog položaja. K tome, taj je kukuruz druga žetva. Nakon što su skinuli otkos talijanskog ljulja, posijan je silažni kukuruz.

Braća Biancardi su i vrhunski ratari

Farma je profitabilna i bez nekakvih velikih davanja od strane države. Kako je rekao vlasnik, ima 160 eura godišnje po kravi. Po teljenju. Čak nije nužno da ima tele, već za teljenje pa makar i uginulo. Na farmi je mortalitet sedam posto i smatraju da imaju mogućnosti to još i popraviti. Dobiju i još 300 eura po hektaru. Vlasnike tele do odbića košta 700 eura. Prodaje tele muško od 300 do 320 kg, a žensko približno 280 kg kao i rasplodni materijal, a na toj farmi je cijena 1.650 do 1.700 eura za takvo tele.

Za te novce dobijete vrhunsku genetiku. Od fantastičnih bikova, šampiona. Jedan od njih je dvije godine za redom šampion u Veroni. Za tov, pak, prodaju jako malo. Od deset do 20 posto i to je stoka koja nije genetski najvrijednija.

Biancardi se bave i proizvodnjom industrijske rajčice i bioplina iako kažu da su profitabilni i bez te dvije proizvodnje. Uz dvojicu braće, zaposleno je na farmi devet radnika za rad na svim poslovima, i na farmi i u ratarstvu.

Mesna francuska pasmina 

Inače, limousin goveda su pasmina odličnih tovnih karakteristika, mesna francuska pasmina koja potječe iz regije Limousin i Marche u Francuskoj. Pasmina je u Francuskoj poznata kao Limousine. Limuzine su se u početku koristile uglavnom kao vučne životinje, a zanimanje za limuzine kao izvor visokokvalitetnog mesa raslo je prije oko 200 godina. Prva matična knjiga Limousina osnovana je tada u Francuskoj 1886. godine kako bi se osigurala čistoća i poboljšanje pasmine samo bilježenjem i uzgojem životinja koje su udovoljile strogo provedenom standardu pasmine. Limuzine su postale popularne zbog male težine rođenja što je i razlog genetski nasljedne lakoće teljenja.

Popularna je i zbog omjera trupa i žive mase i prinosa (omjer mesa u trupu). Velika multibreed studija izvijestila je da limuzine pretvaraju hranu u meso brže od popularnih britanskih pasmina i neznatno brže od ostalih popularnih pasmina kontinentalne Europe. Suprotno tome, ostale pasmine goveda proizvele su proporcionalno više jeftinih nusproizvoda i otpada, što je rezultiralo time da je njihov rast žive težine bio brži od limuzina. Limuzine su posebno omiljene za križanje s govedima poput Angusa, Hereforda i Shorthorna zbog njihove sposobnosti da daju hibridnu energiju i poboljšaju učinkovitost prinosa i iskorištavanja hrane za ove britanske pasmine, koje proizvode više razine masnoće i mramornog mesa.

Vrhunska grla na farmi braće Biancardi  

Iskreno, riječ je o ogromnoj farmi koja je najbolji primjer za one koji nemaju velike pašnjačke površine. Ovakav sustav iziskuje i da morate bit vrhunski ratar. jasno, mi se u Hrvatskoj ne trebamo svi baviti proizvodnjom rasplodnog materijala, ali moramo imati nukleus stada gdje će se proizvoditi rasplodni materijal.


Fotoprilog


Tagovi

Limousin Biancardi Italija Goveda Antonio i Matteo Biancardi


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.