Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Jurkas
  • 16.03.2018. 10:30

Božica Kodžoman: Ovo je druga strana medalje života uz OPG Jurkas

Nesnosan smrad, ne samih krava, već od tko zna čega, silaže i ostalog otpada dnevno ugrožava kvalitetu života najbližih susjeda, reagira Božica Kodžoman. Prozvani Vlado Jurkas uzvraća da je pristao i seliti farmu, ali ne može iz začaranog kruga u kojem se našao...

Foto: Božica Kodžoman
  • 7.960
  • 398
  • 0

Na priču OPG Jurkas iz Harmice koji strahuju da im prijeti gašenje jer seljanima smeta smrad krava, reagirala je i susjeda Božica Kodžoman čije reagiranje donosimo u cijelosti:

"Bez obzira na upitno/uskličnu rečenicu, pomalo senzacionalistički naslov, a radi novinarske (ne)objektivnosti, želim predočiti i "drugu stranu medalje". Jedna sam od nekoliko najbližih susjeda koji se niz godina bune i izražavaju nezadovoljstvo postojanjem gospodarskih objekata OPG Jurkas u centru mjesta Harmice (oko 400 stanovnika)", stoji u reagiranju. 

Kako navodi, nezadovoljstvo je zbog nelegalnog poslovanja: preko 130 grla u neprimjerenim objektima; objektu iz sedamdesetih godina i dograđenoj limenki – nadstrešnici koja je, prema njegovim riječima, bila namijenjena držanju strojeva i alata, da bi u njoj na kraju smjestio stoku. Ističe da je ista izgrađena na samoj međi i u nekoliko navrata sadržaj je ispadao kroz rupe na susjednu parcelu (slike u prilogu). Od sljedećeg stambenog objekta ta "staja" udaljena je niti 20 m (slika u prilogu).

OPG Jurkas prijeti gašenje jer seljanima smrde krave?!

"Nesnosan smrad, ne samih krava, već od tko zna čega, silaže i ostalog otpada dnevno ugrožava kvalitetu života najbližih susjeda, kao i mjesta u cjelini", piše o dodaju da u objektu iz sedamdesetih uzgajani su bikovi u daleko manjem broju od današnjeg stanja, nakon toga ovi "uspješni" gospodarstvenici otvorili su tri poljoapoteke, uzgajali ekološko povrće, pokupili poticaje, da bi krenuli s proizvodnjom mlijeka. Naravno, ne poštujući važeće propise, ni prostorno-plansku dokumentaciju. 

B. Kodžoman: Nedopustivo je krivicu svaljivati na susjede, mještane i općinu

"Neprimjereno je spominjanje "prepisivanje prostornog plana 1991." i "plaćanje danka tom zakonu". Naime, općina je nastala 1992., počela funkcionirati 1993. godine, logično, ispravno i utemeljeno bilo je preuzimanje važećih zakonskih akata i prostorno-planske dokumentacije, do donošenja vlastitih", navodi i dodaje da je to i učinjeno i prvi PPUO donesen je 1995. godine, usklađen s aktima iznad njega, uz dobivene suglasnosti. Izgovaranje na te postupke, kaže, je neutemeljeno i bespredmetno, a još je gora ova danas veoma uobičajena patetika, jaukanje i tvrdnja da nekome smetaju i da njihovoj djeci "netko kupuje karte za Irsku i Muenchen".

"Ako će ih netko morati kupiti, to će svakako biti Vlado Jurkas jer uporno inzistira na zadržavanju postojećeg stanja, odnosno poslovanje u postojećim nelegalnim i nefunkcionalnim objektima, ugrožavajući prije svega opstanak sebe i svoje obitelji, a onda i kvalitetan život mještana u okruženju", nastavlja.

Nije, pojašnjava, postao nelegalan zbog promjene prostornog plana, već zbog broja grla koji prelazi propisani broj u, desetljeće i više, važećem prostornom planu, koji je imao nekoliko propisno provedenih izmjena i dopuna, naravno zadržavajući ono što je propisano i regulirano višim (zakonskim) aktima, između ostalog i broj uvjetnih grla u NASELJENOM mjestu, odnosno građevinskoj zoni. Nedopustivo je krivicu za postojeće stanje, koje nije pokušao promijeniti zadnjih 10 godina, svaljivati na susjede, mještane i općinu.

"Kad ste već objavili nekoliko idiličnih "sličica" Jurkasovih kravica, onda u cilju objektivnosti dostavljam još nekoliko, kako bih dodatno dočarala jednu "uspješnu" hrvatsku farmu, onakvu kakvu, sigurna sam, uspješna Hrvatska ne bi željela. 

S poštovanjem, Božica Kodžoman u ime susjeda sa čijim parcelama graniči OPG Jurkas: Huanite Salii, Blanke i Željka Plešea, Željka Bošnjaka, Harmica", zaključuje. 

V. Jurkas: Uništili smo 50.000 mliječnih farmi, što je moja u toj statistici?

Sam Vlado Jurkas rezignirano uzvraća da ga od cijele situacije pa i istupa u medijima već boli želudac. 

"Umjesto da kravama papke čistim ja 80% energije trošim na začarani krug u kojem sam se našao", opisuje situaciju i dodaje da je osnovni problem da prostorni plan kao takav dozvoljava držanje svega 15 uvjetnih grla. Neke općine su dozvolile svojim proizvođačima držanje više grla, kod njih to nije slučaj.

"Ponavljam, ja sam pristao seliti farmu, pronađena je lokacija, a onda su se i tamo digli mještani i ja praktički nemam gdje. Moje je da šutim i trpim, a ako nađu zakonski okvir da me zgaze - zgazit će me", kaže nositelj gospodarstva koji će, kaže, bude li morao, ostati na 15 grla, djeca će morati naći novi kruh, a 12 radnika koje zapošljava će na cestu.

"Uništili smo 40.000 do 50.000 mliječnih farmi. Što je moja u toj statistici?", ogorčen je.  

Kako dodaje, uvjeti za krave jesu neadekvatni, osjeti se da je to štala, ali i ne da je nesnosno. Uspjeli su nešto adaptirati, no dalje ne mogu jer ne mogu do građevinske dozvole. Svaki put kad ju je tražio, odbili su ga jer se njegovo gospodarstvo ne uklapa u prostorni plan. Unatoč pismu koje je poslala Božica Kodžoman, inače, kaže nam, tajnica Općine Brdovec, ne postoji u selu osoba s kojom on i njegova obitelj ne razgovaraju. Prije par godina su pokrenuli i peticiju protiv njega pa od 300 potpisa, koliko je na popisu birača, skupili sedam. 

"Da se hoću zainatiti, išao bih i ja raditi anketu po selu. Ali neću", zaključuje. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Jurkas Farma krava Vlado Jurkas Božica Kodžoman


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije