Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 15.11.2020. 18:00

Borba protiv ASK-a: Nakon brzih testova, istraživači najavili i vakcinu?

Afrička svinjska kuga širom sveta drži stočare u neizvesnosti. Vijetnam najavljuje vakcinu sledeće godine, a u nastavku saznajte šta su sve istraživači do sada postigli u borbi protiv ovog virusa.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 241
  • 46
  • 0

Afrička svinjska kuga (ASK) se i dalje širi, a neizvesnost za uzgajivače se nastavlja. Međutim, kako piše agrarheute, deo isptivanja vakcine protiv ovog virusa pokazalo je obećavajuće rezultate.

Reč je o vakcini iz Vijetnama, a njihov ministar poljoprivrede Ngujenu Ksuanu Kouongu smatra da bi ono moglo da bude u prodaji od trećeg kvartala 2021. godine. Osim toga, istraživači iz ove zemlje koncentrisali su se na sekvencu gena virusa. Takođe su pojačana istraživanja u uzgoju, sa svinjama koje proizode antitela. 

Ova bolest tiče se svinjarstva širom sveta, a neprestano se izveštava o novim slučajevima zaraze. To utiče na uvoz, izvoz ali i cene ove vrste mesa. Kako bi se održivo borili protiv virusa, naučnici rade punom brzinom, a prema njihovim rezultatima čini se i - uspešno.

Vakcina stiže i iz Engleske?

Nova vakcina protiv ASK donosi stopostotnu sigurnost, najavili su naučnici sa engleskog Instituta Pirbrajt koji se bavi prevencijom i suzbijanjem virusnih bolesti u novoj studiji objavljenoj u časopisu "Vaccines". Prema tome, prvi put sve svinje koje su stvorile imunitet novim vakcinom preživljavaju inače smrtonosnu dozu ovog virusa, te su stekle imunitet za preživljavanje ove infekcije, iako su razvile neke kliničke simptome.

Izvoz svinjetine zavisi od ASK-a u Nemačkoj - ko bi mogao da nadoknadi gubitak?

Još jedan uspeh je i taj što se ono može koristiti za razlikovanje - da li su životinje zaista zaražene ili su vakcinisane. Na taj način mogli bi da se stvore programi vakcinisanja bez uticaja na trgovinu.

Genetski test koji može otkriti virus i u svinjetini

Nedavno je islandski istraživački tim uspeo da razvije genetski test koji ne samo da otkriva ASK kod živih svinja, nego i u mesu. Američko Ministarstvo nacionalne bezbednosti objavilo je da je njihovo Ministarstvo nauke i tehnologija pa i kompanija "MatMaCrop" uspešno završili njegovu procenu.

Ovaj tim procenio je koliko dobro prenosni sistem za analizu nukleinske kiseline može otkriti ASK na terenu. Da bi to učinili, naučnici su prikupili uzorke tkiva zaraženih životinja. Potom su genskim testom otkrili virus u oralnoj tečnosti, krvi, mesnom tkivu, koštanoj srži i slezini.

Napredak može da pomogne u otkrivanju u sirovoj uvezenoj robi iz zemalja pogođenih virusom.

Na tragu rešenja Kina i SAD?

U Kini je tim naučnika prvi put uspeo da razvije efikasnu vakcinu protiv ASK koji bi u laboratorijskim uslovima trebalo da ima pouzdan efekat.

Osim toga, sprovode se istraživanja i u SAD-u. Krajem 2019. godine naučnici iz Službe za poljoprivredna istraživanja (ARS) izvestili su da eksperimentalna vakcina u odgovarajuće visokoj dozi može stvoriti ono što je poznato kao sterilni imunitet protiv afričke svinjske kuge. To bi značilo da vakcinisana životinja nakon imunizacije u potpunosti eliminiše sve viruse ASK. Tada nije zaražena niti ga prenosi.

Kukuruz propada na poljima - zbog afričke svinjske kuge ne mogu u berbu

Uprkos tom sledu razvoja događaja, Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država upozorava na preveliku euforiju: efikasnoj i mogućoj vakcini još uvek su potrebna dalja ispitivanja.

Kako bi što pre unapredili ovo neophodno istraživanje, naučnici širom sveta rade na strukturi genoma virusa ASK. Nedavno su istraživači iz Poljske i Velike Britanije uspeli da mapiraju ekspresiju gena kroz njegov genom. Na taj način su saznali redosled aktivacije i otkrili 30 novih gena.

Brzi test s više od 95 odsto tačnosti

Kineski naučnici prethodno su uspeli da dekodiraju trodimenzionalnu strukturu ovog virusa. Kako izveštava Kineska akademija nauka (CAS), ovo je stvorilo solidnu osnovu za razvoj efikasnih i sigurnih vakcina protiv smrtonosne bolesti životinja.

ASK se pojavila u Južnoj Koreji i Kini, a dalje se širi Nemačkom

Kako bi se sprečilo širenje, potrebna je pouzdana dijagnostika. Ovde može da pomogne novi brzi test iz SAD-a, koji je u stanju da ga pouzdano identifikuje, a to su dokazala i klinička ispitivanja.

Budući da treba samo nekoliko kapi krvi i nekoliko kapi vode, test može jednostavno da se koristi u staji i da rezultat u roku od 20 minuta, rekli su istraživači. Trenutno je jedini jeftini brzi test na tržištu koji postiže tačnost veću od 95 odsto.


Tagovi

ASK Vakcina Virus Svinje Testovi Istraživanje Afrička svinjska kuga


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.