Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 30.06.2016. 13:30

Bolest pod kontrolom - farmeri na oprezu

Glamočić ističe da je bolest kvrgave kože pod kontrolom. Nije se proširila dalje na teritoriju Srbije. Ekipe su na terenu i vakcinišu stoku na zaraženim i ugroženim područjima.

  • 412
  • 19
  • 0

Savetnik predsednika Vlade Srbije Dragan Glamočić je izjavio da je bolest "kvrgave kože" goveda u Srbiji pod kontrolom, ali da je situacija i dalje kritična, kao i da je do sad uništeno oko 465 grla stoke.

On je novinarima, u Privrednoj komori Srbije, gde je održana zajednička sednica grupacija i nadležnih institucija povodom aktuelnih dešavanja u govedarstvu, rekao da trenutno ima oko 70 sumnjivih grla, a da se bolest pojavila u 12 opština, odnosno četiri okruga. "Bolest je pod kontrolom, nije probila dalje na teritoriju Srbije, što je dobra vest", rekao je Glamočić i dodao da su ekipe na terenu i da se vakcinišu i zaražena i ugrožena područja, kao i velike farme kao što je PKB.

Otvoren tender za nabavku novih vakcina

On je rekao i da je se danas otvara novi tender za nabavku 600.000 doza vakcine i da se u naredih 10-15 dana očekuje nova isporuka. Glamočić je poručio da "ne smemo spavati" i da je i dalje kritično, naročito dok ne bude završena vakcinacija cele teritorije, jer stvaranje imuniteta i nakon vakcinacije traje 10 do 15 dana.

"Narednih mesec dana će biti jako kirtično, ali i nakon toga moramo da se pazimo", rekao je on. Prema njegovim rečima, mora postojati stroga kontrola transporta životinja, jer bolest može da se pojavi bilo gde. Glamočić je rekao i da se šteta poljoprivrednicima redovno isplaćuje i naglasio da je ovo šansa da tokom vakcinacije sva grla uđu u legalne tokove.

Veterinari na terenu - rano za procene

Vršilac dužnosti direktora Upave za veterinu Nenad Petrović rekao da su veterinarske službe na terenu, da dobro rade i da je u nekim područjima već završena kompletna vakcinacija. Predsednik udruženja za poljoprivredu u PKS Nenad Budimović istakao da bolest goveda može izazavati veliki štetu za proizvođače mleka i junećeg mesa, ali da je još rano za procene. On je istakao je i da najbitnije da se poštuju sve preventivne mere i da se spreči transport životinja i radi dezinsekcija i dezinfekcija.

"Poljoprivrednicima savetujem da poboljšaju ishranu stoke, jer dobrobit životinja mora da bude na prvom mestu", rekao je on. Budimović je najavio i da je plan da se kroz regionalne privredne komore farmerima kroz dijalog objašnjava šta treba činiti.

Počela vakcinacija goveda i u Kruševcu

Vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože počela je i u kruševačkim selima, a sprovode je četiri veterinarske stanice kojima je isporučeno ukupno 11.450 doza vakcina. Vakcinaciju sprovode dve gradske i dve seoske veterinarske stanice, a kazao je Beti da je ta stanica dobila 7.000 doza vakcine, i da je je 13 njenih ekipa na terenu.

"U toku je vakcinisanje stoke u selima Kaonik i Veliki Šiljgovac, a prvo vakcinišemo goveda u gazdinstvima u kojima je najviše stoke", rekao je direktor Veterinarske stanice Kruševac Saša Andjelković. Kako navode u toj veterinarskoj stanici, na području Rasinskog okruga, za sada nema ni sumnjivih ni obolelih goveda od bolesti kvrgave kože, ali su i oni u pripravnosti. Nodularni dermatitis je virusno oboljenje isključivo goveda. Bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po zdravlje ljudi.


Izvori

beta.rs


Tagovi

Bolest Kvrgava koža Srbija Dragan Glamočić Veterinari Goveda Stočarstvo Krave