Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Metan i Gates
  • 24.01.2023. 10:05

Bil Gejts uložio u posao koji se bavi podrigivanjem stoke

Milijarder Bil Gejts uložio je u start-up Rumin8 koji radi na dodatku ishrani na bazi crvenih morskih algi, a koji zaustavlja stvaranje štetnih gasova.

Foto: Depositphotos/ChinaImages
  • 161
  • 36
  • 0

Američki poslovni magnat, milijarder Bil Gejts uložio je u australijski start-up koji se bavi klimatskom tehnologijom za smanjenje emisija metana uzrokovane podrigivanjem krava.   

Nastaje u buragu 

On je najčešći štetni gas nakon ugljen dioksida, a proizvode ga preživari poput krava, koza, ovaca, jelena. Proces fermentacije u kojem se u buragu razgrađuju vlakna, stvara metan koji one izbacuju podrigivanjem. 

Smatra se da ishrana na prolećnoj ispaši emituje manje ovoga gasa, no Bil Gejts je uložio u start-up koji se temelji na studijama koje pokazuju da bi hranjenje krava morskom travom moglo značajno da smanji njegovu emisiju. 

Dakle, start-up Rumin8 sa sedištem u Pertu radi na dodatku ishrani na bazi crvenih morskih algi, a koji zaustavlja stvaranje gasova.

Saopštili su da je prikupljeno 12 miliona dolara putem finansiranja koje je vodila kompanija "Breakthrough Energy Ventures", čiji je osnivač Gejts. On već godinama govori o uticaju klasične proizvodnje mesa na životnu sredinu te promoviše konzumaciju takozvane sintetičke govedine i biljnih proteina.

Ko se boji Gejtsa još? Odlazi li u istoriju stočarstvo kakvo danas poznajemo?

Rumin8 takođe podržavaju izvršni direktor Amazona Džef Bezos i kineski preduzetnik i suosnivač Alibabe Džek Ma.

Rekordne granice

Novi Zeland je u oktobru prošle godine predložio oporezivanje emisija štetnih gasova koje proizvode domaće životinje podrigivanjem i mokrenjem, a u planu je tu odluku sprovesti 2025. što je pokrenulo proteste u toj zemlji.

U 2019. je metan u atmosferi dosegao rekordne granice, bilo ga je oko dva i po puta više od nivoa u predindustrijskom dobu, a prošle je godine prvi put satelitom snimljen na jednoj kalifornijskoj farmi krava.

Pojedinačne molekule metana imaju snažniji učinak zagrevanja atmosfere od molekula CO2.


Tagovi

Klimatska tehnologija Emisije metana Fermentacija u buragu Metan i stočarstvo Rumin8 Bil Gejts Džef Bezos Džek Ma


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu