Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup mlijeka
  • 09.07.2015. 09:40

Belje raskinulo ugovore sa 600 kooperanata!

Agrokorova tvrtka Belje od prvog kolovoza prestaje otkupljivati mlijeko kod 600 kooperanata s područja Bjelovarsko-bilogorske županije! Stiže li pomoć iz EU parlamenta?

Foto: depositphotos.com,
  • 2.524
  • 136
  • 0

U prva četiri mjeseca 2015., proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pala je za 5%, a broj proizvođača smanjio se za 1.200. S terena također stižu ne tako sretne vijesti. Naime, mlijeko 600 kooperanata s područja Bjelovarsko-bilogorske županije ostalo je bez otkupljivača nakon što im je Belje otkazalo suradnju.

Primjeri ovakvih jednostranih raskidanja ugovora, ukoliko se nešto hitno ne poduzme, zapravo su smrt za mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kako su komentirali i iz Europskog parlamenta.

Agrokorova tvrtka Belje od 1. kolovoza prestaje otkupljivati mlijeko od svojih stalnih otkupljivača. Belje je, kako kažu iz tvrtke, bilo prisiljeno odustati od otkupa s lokacija na širem području Bjelovara i okolice zbog potencijalnih gubitaka uzrokovanih velikom udaljenošću i troškovima koji proizlaze iz toga. Otkup koji Belje obavlja na području Osječko-baranjske županije u potpunosti će se ipak nastaviti.

Visoki troškovi prijevoza gase suradnju

Župan Damir Bajs u Saboru pokušava intervenirati da Ministarstvo poljoprivrede odobri potpore s obzirom da farmeri nisu krivi za prekid ugovora. S obzirom da nas vjerojatno očekuje veliko nezadovoljstvo jer 600 obitelji ostalo je bez prihoda i mogućnosti prodaje svojih proizvoda na već podosta izmučenom mliječnom tržištu, u Dukatu tvrde da im se mogu obratiti svi kooperanti koji su surađivali s tvrtkom Belje. Inače, Dukat i Vindija zajedno drže 64% udjela u ukupnom otkupu mlijeka, a postoji vjerojatnost da prihvate nove kooperante.

600 proizvođača mlijeka ostalo bez otkupljivača.

Otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj iznosi oko 33 do 34 eurocenta za kilogram dok se na europskom tržištu radi golemih viškova zbog ruskog embarga mlijeko može kupiti i za 20 eurocenti. Za očekivati je da će tržište uskoro dodatno opteretiti i nedavno dopušteni izvoz mlijeka iz BiH u Europsku uniju, s te destinacije do srpnja 2013. godišnji uvoz u RH u prosjeku je iznosio oko 50 tisuća tona mlijeka i prerađevina.

O mljekarima se govori i u EU parlamentu

Na sastanku zastupnika Europskog parlamenta iz redova Europske pučke stranke i članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj s povjerenikom za poljoprivredu EU, Philom Hoganom, održanom jučer kasno poslijepodne u Strasbourgu, razgovaralo se o aktualnim problemima u poljoprivredi, kao što su pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), ekološkoj proizvodnji te stanju u sektoru mljekarstva, s obzirom na razvoj situacije u nekim državama članicama. A kad se govori o poljoprivrednoj tematici bilo koje vrste, Hrvatsku je, nažalost, teško izbjeći.

Tako je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Marijana Petir izvijestila povjerenika Hogana o teškoj situaciji hrvatskih proizvođača mlijeka, u kojoj su se našli zbog raskidanja ugovora od strane Belja.

Mjere pomoći iz EU?

EU mora proširiti svoje ovlasti, jer u Hrvatskoj naizlazi na probleme na kakve do sada nije.

Europarlamentarka Petir pitala je povjerenika Hogana postoji li mogućnost odobravanja ciljanih mjera pomoći takvim poljoprivrednicima, s obzirom na nastalu situaciju te može li povjerenik potaknuti hrvatsku Vladu da se uključi u rješavanje ovoga problema?

Povjerenik Phil Hogan je odgovorio kako postoji mogućnost poduzimanja ciljanih mjera, no nakon što se utvrdi pravni aspekt cijeloga slučaja odnosno utvrde razlozi raskidanja ugovora s kooperantima. A ovoga trenutka ne može se procijeniti, dodao je, ima li Europska komisija nadležnost za rješavanje ovakvih slučajeva, no svakako će istražiti navedeno i dostaviti svoj prijedlog.

Marijana Petir je izrazila svoju zabrinutost izostankom reakcije ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, vezanu uz cijeli ovaj slučaj, jer riječ je ipak o vrlo negativnom primjeru koji svjedoči kako tvrtka, koja je najveći korisnik proračuna za poljoprivredu, provodi politiku koja je u suprotnosti s hrvatskim interesima i koja će dovesti do propadanja više tisuća malih poljoprivrednih gospodarstva, a time i cijelih obitelji koje žive od proizvodnje mlijeka.

Foto: depositphotos.com, @Fotoember


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Kooperanti Belje Vindija Dukat Mljekari Bjelovarsko-bilogorska županija Damir Bajs Marijana Petir Phil Hogan EU parlament Mjere pomoći Visoki troškovi Prijevoz Izvoz mlijeka Raskidanje ugovora Tihomir Jakovina


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]