Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma koza
  • 06.03.2020. 07:30

Automatizovana farma: Senzori upravljaju protokom mleka, a softver prikuplja podatke

Automatizacija u sektoru poljoprivrede igra sve veću ulogu u poboljšanju kvaliteta života životinja i stočara. Paskal Huger, uzgajivač koza iz Francuske odabrao je ovakav način proizvodnje na svojoj farmi.

Foto: Depositphotos/YuliyaKirayonakBO
  • 243
  • 12
  • 0

Francuski farmer Paskal Huger iz mesta Tenaj u regiji "Loir-et-Cher" odlučio je automatizovati svoju farmu koza kako bi imao više vremena za bolju brigu o životinjama. Ovaj stočar se brine za stado od 400 koza sanske pasmine, a mleko prodaje proizvođačima sireva.

Automatizacijom želi da uštedi vreme kako bi nadzirao stoku. "Roboti se mogu učiniti nehumanim, ali zapravo mi omogućuju više vremena za koze", rekao je za euractiv ovaj stočar, ističući da mu je prioritet stado i njegova dobrobit.

Kvalitetna hrana je glavna briga za stočare

Kako bi se osigurala optimalna proizvodnja mleka, kvalitet hrane glavna je briga za stočare. "Dobra ishrana znači dobro mleko, a samim time i dobar sir", kaže ovaj stočar. Njegove miljenice proizvode mleko od kojeg se proizvode poznati francuski sirevi poput "Sainte-Maurea", "Pouligny-Saint-Pierrea", kao i poznati kozji sir Krotin de Šavinjol.

Pravilna ishrana koza

Roboti brinu se o hrani i njenoj distribuciju

Paskal Huger je radio na ovoj farmi pre nego što ju je 2002. otkupio od svoga šefa. Sada on zapošljava jednog radnika, a iako samo njih dvojica vode brigu o stadu kažu kako sanska pasmina nije samo dobra u proizvodnji mleka, već ima i miran karakter.

Zahvaljujući automatizaciji, najviše zamornih zadataka prepuštaju mašinama. Bale slame, stočnu hranu i travu stočari raspodeljuju na ulaze u štalu ili farmu, dodacima ishrane upravlja kompjuter, a distribuira robot, što omogućava olakšavanje procesa.

Šta je važno u stajskom uzgoju koza - saveti za početnike

Koze su podeljene u zasebne obore zavisno od toga da li treba da se jare, sisaju li ili ne, a jarčevi su takođe smešteni u odvojen prostor. Robot im dostavlja tačno odgovarajuću količinu dodataka hrani za svaki obor, zavisno od potreba stoke. To znači da uzgajivač više ne mora ručno pripremati smese i nositi teške kante, jer se za to brine robot.

Senzori upravljaju protokom mleka, a softver prikuplja podatke

Muža je takođe potpuno automatizovana. Svaka koza opremljena je elektroničkom identifikacijskom oznakom koja ih prepoznaje čim uđu u svoj prostor na rotacijskoj mašini za mužu. Mleko se šalje direktno u mlekovod, a provere mleka obavljaju se automatski i na taj se način izbegava uznemiravanje i takođe omogućuje bolji prinos.

Senzori na svakom pulsometru upravljaju protokom mleka i omogućuju automatsko uklanjanje obloga za mužu, a beleže proizvodnju svake životinje, dok automatska hranilica osigurava potrebnu količinu hrane u skladu s proizvodnjom mleka.

Sve informacije su dostupne na ekranu koji signalizira i najmanju anomaliju tokom muže, omogućavajući stočaru brzu intervenciju na prvi znak uzbune.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad snabdevaju mlekom

Podaci prikupljeni softverom omogućuju temeljno upravljanje stadom, s obzirom na to da svaka koza ima laktacijski broj, seriju i proizvodnu istoriju. Oni takođe uključuju informacije o kvalitetu mleka i zdravlju, kao i popis deklaracija i administrativnih postupaka koje treba ispuniti kada se koza ojari ili ode u klanicu.

Ti podaci omogućuju stočaru da odluči koje je najbolje vreme za prestanak muže pre nego što je vrati u gestaciju, imajući u vidu da je prosečno razdoblje sisanja 10 do 12 meseci.

Farma koja štedi energiju

Nadalje, laktofriz za mleko opremljen je rekuperatorom toplote, a energija potrošena za hlađenje mleka se ponovno koristi za zagrevanje tople vode, kao i za izolaciju farme koja, zajedno s ventilacijom, leti hladi koze.


Tagovi

Automatizovana farma Farma koza Uzgoj koza Sanska pasmina Francuska Francuski sirevi Proizvodnja sira


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.