Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Memorandum o saradnji
  • 14.05.2015. 15:21

Austrijskim iskustvima do unapređenja stočarstva

Srbija je s Austrijom potpisala Memorandum o razvoju i saradnji u oblasti stočarstva, što predstavlja nastavak dobre saradnje dve zemlje u oblasti poljoprivrede.

Foto: Simović Đorđe
  • 197
  • 8
  • 0

Između Srbije i Austrije danas je potpisan Memorandum o razvoju i saradnji u oblasti stočarstva. U ime Srbije potpisala ga je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković, dok je austrijski potpisnik bio savezni ministar za poljoprivredu šumarstvo vodoprivredu i životnu sredinu, Andrej Ruprehter. Memorandum je potpisan na 82. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, na kojem je danas održan Dan stočara.

Nastavak dobre saradnje

Ministarka je ovom prigodom istakla da potpsani Memorandum predstavlja nastavak dobre saranje u oblasti poljoprivrede između dve zemlje i mogućnost da se ta saradnja unapredi u obostranu korist, dodajući da je Austrija među zemljama koje su najvažniji partner Srbije, posebno kada je reč o poljoprivredi, o čemu svedoči podatak da je obim razmene roba između dve zemlje 105 miliona evra, od čega Srbija izvozi u Austriju poljoprivrednu robu u vrednosti od 70 miliona evra, a uvozi robe za 35 miliona evra.

Austrija - lider Evrope u stočarstvu

Memorandum o sporazumevanju
Potpisivanje Memoranduma o razvoju i saradnji

u oblasti stočarstva

"Osim što je Austrija jedan od lidera Evrope, kada je u pitanju stočarstvo, Austrija je lider i u proizvodnji organskog mleka u Evropi, a više od polovine proizvedenog mleka plasira na tržište Nemačke. 20 odsto ukupnih obradivih površina u Austriji koristi se za organsku proizvodnju.

Mi želimo da u okviru međusobne saradnje takođe, koristeći njihova iskustva i savete, unapredimo našu organsku proizvodnju i sektor stočarstva", dodala je ministarka.

Sa Austrijom je dogovorena razmena eksperata u oblasti veterine i zajedničko organizovanje seminara i drugih naučnih skupova iz oblasti poljoprivrede, posebno stočarstva.

Stočarstvo je u obe zemlje značajna oblast poljoprivrede

Bogosavljević-Ruprehter
Snežana Bogosavljević Bošković i Andrej Ruprehter

Austrijski ministar poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i životne sredine, Andrej Ruprehter je rekao da Srbija predstavlja značajnog partnera za Austriju, kao i značajnog partnera za EU kao budući član te unije.

Dodatno je istakao da u Austriji, kao i u Srbiji, stočarstvo predstavlja značajnu oblast poljoprivrede i dodao da će Austrija na sve načine pomoći da se stočarstvo još više razvije u Srbiji, a potpisivanje Memoranduma biće iskorišćeno za proširenje i produživanje saradnje i u drugim oblastima poljoprivrede, a ne samo u stočarstvu.

Velike mogućnosti Evropskih fondova

Posebno je istakao značaj Evropskih fondova koje, kako je rekao, Srbija treba da koristi, a kao primer naveo je IPA programe, preko kojih bi Srbija mogla da dobije značajna sredstva koja bi iskoristila da se bolje pripremi za sve ono što nude fondovi EU. Austrijski ministar je, nakon potpisivanja Memoranduma, saopštio i da je njegovo ministarstvo odlučilo da pet srpskih studenata pozove na veliki međunarodni poljoprivredni forum- Alpah, koji se održava krajem leta, a za koje su plaćeni svi troškovi boravka.

Odmah potpisan i ugovor

Nakon potpisivanja Memoranduma, odmah je potpisan i poslovni ugovor i to između generalnog uvoznika goveda iz Austrije Save Vrbanjca i predstavnika austrijskog izvoznika stoke Klinger Kristijana Klingera. Nakon toga, potpisan je ugovor između Vrbanjca i gradonačelnika Zrenjanina, Čedomira Janjića o kupovini goveda.

Foto: Simović Đorđe


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Srbija Austrija Evropa Organska proizvodnja Organsko mleko Oblast poljoprivrede Razmena Andrej Ruprehter Snežana Bogosavljević Bošković Memorandum Razvoj stočarstva Razmena eksperata Veterina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.