Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 13.10.2020. 18:00

ASK se pojavila u Južnoj Koreji i Kini, a dalje se širi Nemačkom

Nakon što su Kina i Južna Koreja zabranile uvoz svinjetine iz Nemačke zbog afričke svinjske kuge, bolest se sada pojavila i kod njih.

Foto: Bigstock/Grisha Bruev
  • 216
  • 215
  • 0

Afrička svinjska kuga (ASK) se i dalje širi u državama u kojima je već prisutna. Međutim, pojavila se i u nekima gde već dugo nije zabeležen slučaj zaraze poput Južne Koreje i Kine.

Prema najnovijim podacima, u Poljskoj su ukupno 53 potvrđena slučaja zaraze dok je u Nemačkoj njih 65, i to je i dalje zaraženo područje savezne države Bradenburg.

Opsežna potraga za vikend

Proteklog vikenda su na istočnom delu ove savezne države, tačnije na ostrvu Oder Kustrin službenici obavili opsežnu potragu za bolesnim svinjama.

Tako je tamo pronađeno 20 do 30 uginulih i bolesnih životinja, a kako piše agrarheute u potrazi je učestvovalo 300 službenika. Uključene su bile dobrovoljne vatrogasne službe, organizacije za tehničku pomoć, policajci, lovci, poljoprivrednici i zaposleni okružne uprave. Osim toga, nadgledalo se iz vazduha pomoću dronova, ali i čamcima u vodenim tokovima.

Izvoz svinjetine zavisi o ASK-a u Nemačkoj - ko bi mogao da nadoknadi gubitak?

Kod domaćih krda u toj državi još uvek nema potvrđenih slučajeva zaraze, a nakon što su Kina i azijske zemlje zabranile uvoz svinjskog mesa iz Nemačke, bolest se pojavila i kod njih. Cene su, očekivano, naglo skočile.

U Južnoj Koreji usmrćeno 1.500 svinja

Tako je prvi put ove godine Južna Koreja pronašla nove slučajeve zaraze, a vlasti su naložile usmrćivanje najmanje 1.500 svinja, prenosi reuters.

Tri su uginule na farmi u provinciji Gangvon pozitivne na virus, a eutanazija je naređena u krugu od 10 kilometara od te farme. Treba napomenuti da od oktobra prošle godine u ovoj državi nisu pronađeni novi slučajevi.

Tamo je otprilike 400.000 tih životinja ubijeno nakon izbijanje epidemije koja je krenula krajem prošle godine, a pogodila je najmanje 14 farmi.

ASK ponovno i u Kini

Takođe je i kinesko ministarstvo poljoprivrede potvrdilo ASK kod životinja koje su ilegalno prevožene u grad Čongkving na jugozapadu te zemlje, a to je prvi zabeležen slučaj od 25. jula.

Kako prepoznati i sprečiti da se afrička kuga svinja ne pojavi u vašim oborima?

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti u tom je gradu zaplenio 70 svinja od kojih su dve mrtve, a 14 bolesnih, navodi resorno ministarstvo u svom saopšenju. Dodaju i da su sva mesta, ulice i transportna vozila dezinfikovana.

Podsećamo, nakon što je Nemačkoj, najvećem proizvođaču svinjetine u EU zabranjena trgovina sa glavnim zemljama uvoznicama, uključujući Kinu i Južnu Koreju, Evropska komisija je predviđanje povećanja izvoza u te države smanjila sa 15 na samo dva odsto u ovoj godini.

Iako Kina intenzivno obnavlja svoju proizvodnju, iz Evropske komisije smatraju da praznine u snabdevanju tog tržišta mogu nadoknaditi EU zemlje poput Danske, Španije i Holandije.

Proizvodiće 840.000 svinja godišnje na farmama sa 12 spratova

Stručnjaci, s druge strane, misle da će zabrana uvoza povećati potražnju kod drugih glavnih dobavljača poput SAD-a, Španije i Brazila.


Tagovi

ASK Afrička sivnjska kuga Nemačka Kina Južna Koreja Svinjetina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.