Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 22.07.2021. 16:00

ASK i dalje prijeti: Ovaj mjesec objava Javnog poziva za sufinanciranje dvostrukih ograda

Još jednom skrećemo pažnju svim posjednicima da veterinarskoj službi pravovremeno prijave znakove bolesti ili uginuća kod domaćih svinja, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/accept001
  • 251
  • 11
  • 0

S obzirom na povećani rizik od kontakta s divljim svinjama koje predstavljaju izvor zaraze afričkom svinjskom kugom za domaće, Ministarstvo poljoprivrede će tijekom srpnja objaviti novi Javni poziv za sufinanciranje troškova postavljanja dvostrukih ograda za posjednike koje ove životinje drže na otvorenom.

Kako podsjećaju u priopćenju, od 2019. godine sufinanciraju se troškovi postavljanja dvostrukih ograda s 80 posto stvarno nastalih troškova materijala do maksimalnog iznosa od 20.000 kn po korisniku te je u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. godine isplaćen iznos veći od 1,3 milijuna kuna za ukupno 119 posjednika.

Također, od iste godine provodi se i Program nadziranja ASK, odobren i sufinanciran od strane Europske komisije, koji uključuje pretraživanje uzorka podrijetlom od uginulih domaćih i divljih svinja te pretraživanje uzoraka zdravih odstrijeljenih divljih svinja u visoko rizičnom području uz granicu sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom.

Mjere sprječavanja ASK u Hrvatskoj

"Ovim putem još jednom skrećemo pažnju svim posjednicima da veterinarskoj službi pravovremeno prijave znakove bolesti ili uginuća kod domaćih svinja“, ističu dodajući kako je izuzetno važna i prijava pronalaska uginulih, a svaka fizička osoba za dojavu ima pravo na nagradu u iznosu od 100 kn.

Za svaku prijavljenu i testiranu uginulu divlju svinju Ministarstvo isplaćuje naknadu od 750 kn (lovoovlaštenicima i veterinarskim organizacijama) dok se lovcima za svaku odstrijeljenu divlju svinju iz državnog proračuna financira i pregled mesa na trihinelu. 

U cilju procjene biosigurnosne situacije na svinjogojskim farmama te informiranja posjednika i poduzimanja određenih mjera u cilju smanjenja rizika od pojave i širenja afričke svinjske kuge, od 2019. godine do danas su sva gospodarstva koja drže svinje u RH kategorizirana u odnosu na biosigurnost.

Ministarstvo poljoprivrede je do sada u tu svrhu utrošilo više od 27 milijuna kuna te poziva sve posjednike da se obrate svojim veterinarima za postupak unaprjeđenja biosigurnosti na farmama.

U lovištima je također potrebno provoditi stroge biosigurnosne mjere, a Naredbom o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači donesenoj 2018. godine propisano je smanjenje brojnog stanja divlje svinje u lovištima na području cijele Hrvatske na 50 posto matičnog fonda.

Lokacija lešine divlje svinje može se dojaviti nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji, lovoovlašteniku na čijem se lovištu lešina nalazi ili na email adresu: veterinarstvo@mps.hr, odnosno na broj telefona 099/4392 507 na kojem je osigurano dežurstvo izvan redovnog radnog vremena.

Podsjetimo, afrička svinjska kuga (ASK) ponovno je izbila u Njemačkoj i to na tri svinjogojske farme u istočnoj pokrajini Brandenburg koja se nalazi neposredno uz granicu s Republikom Poljskom odnosno unutar prethodno određenih zona pod restrikcijom.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

ASK Domaće svinje Divlje svinje Dvostruke ograde Biosigurnost Lovišta Njemačka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer