Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Užas u Sinju
  • 20.12.2021. 15:45
  • Splitsko-dalmatinska, Sinj

Apel veterinarke: Zaustavite već jednom sustavno mučenje krava u Sinju

Dr.sc. Danica Ramljak uputila je apel gradonačelniku, županu, glavnom državnom inspektoru i ministrici poljoprivrede da zaustave agoniju krava koje su i ljetos bile u medijima zbog lošeg stanja i uvjeta u kojima se nalaze.

Foto: Facebook/Eli Elx
  • 1.068
  • 163
  • 1

Apel gradonačelniku Sinja Miri Bulju, županu splitsko-dalmatinskom Blaženku Bobanu, glavnom državnom inspektoru Andriji Mikuliću i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, uputila je putem facebooka sinjska veterinarka dr. sc. Danica Ramljak

"Pišem ovaj apel potaknuta najnovijim fotografijama krava u vlasništvu Slavka Domazeta iz Sinja koje su danas (po ne znam koji put) napravljene da bi se ukazalo na očigledno i sustavno mučenje i izgladnjivanje životinja za koje dotični godinama dobiva državne poticaje uprskos sustavnom nemaru i mučenju životinja koje su ljeti na žegi bez vode, a zimi na hladnoći bez adekvatne skrbi naočigled svih građana Sinja", napisala je u grupi Ajmo bit ljudi.

Kako nastavlja, dovoljno je pogledati fotografije iz kojih je i "slijepcu vidljivo" da se radi o izgladnjivanju i mučenju što je kazneno djelo po Kaznenom zakonu RH. I Zakon o zaštiti životinja RH itekako je jasan kako treba skrbiti o životinjama i osigurati im adekvatne uvjete.

O toj je situaciji i osobno poput mnogih građana Sinja, podsjeća, tijekom prošle i ove godine izvijestila u više navrata Veterinarsku inspekciju, komunalnog redara, bivšu gradonačelnicu Kristinu Križanac i sadašnjeg gradonačelnika Bulja. "U ljeto ove godine nakon mog poziva gospodin Bulj je osobno napojio krave da ukaže na sustavan problem kad su na temperaturi od 40°C životinje danima bile bez vode u neadekvatnim uvjetima", naglašava.

Međutim, problem očito nije riješen i nije pronađeno adekvatno i sustavno rješenje jer se mučenje životinja i dalje nastavlja. O svemu su u više navrata pisali i hrvatski mediji, ali ni to nije doprinijelo pronalaženju rješenja.

"Stoga prije nego budem prisiljena zajedno s grupom građana podnijeti kaznene prijave protiv gospodina Domazeta, ali i svih nadležnih apeliram javno da Grad Sinj, Veterinarska inspekcija Grada Sinja, SD Županija i njeno Povjerenstvo koje je obvezno osigurati da sve životinje na području županije imaju primjeren i human tretman hitno poduzmu mjere da se ovaj sustavan problem trajno riješi", zahtijeva ona.

Prema apelu kojeg je napisala, Ministarstvo poljoprivrede treba hitno naložiti ukidanje svih potpora vlasniku koji godinama dobiva.

"Nadam se zajedno s grupom građana da ćete poduzeti konačno hitne i učinkovite mjere na tragu dugoročnog rješenja problema", poručila je.


Tagovi

Sinj Slavko Domazet Danica Ramljak Užas Izgladnjele krave


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.