Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj bikova
  • 04.11.2018. 07:30

Antun Vrakić: Svu hranu za goveda proizvodimo sami, a država bi trebala više stimulirati uzgoj bikova

Članovi obitelji Vrakić iz Siča, uz ratarstvo, prije pet godina počeli se baviti uzgojem bikova osnovne pasmine limousin. Brojni uzgajivači, u intenzivnom tovu bikova, žele što brže postići rezultate pa grla hrane raznim koncentratima, ali to nije slučaj kod obitelji Vrakić.

Foto: Youtube/screenshot
  • 1.471
  • 156
  • 0

Potaknuti niskom otkupnom cijenom mlijeka i problemom plasmana mliječnih proizvoda brojni uzgajivači goveda okreću se sustavu krava-tele, tovu bikova i junica. Članovi obitelji Vrakić iz Siča, uz ratarstvo, prije pet godina počeli se baviti uzgojem bikova

"Mi smo se bazirali na sustav krava-tele. Znači krave se na otvorenom redovito tele, a tovimo bikove i junice. Osnovna pasmina nam je limousin, zato što to tržište traži. Imamo nešto simentalske pasmine, ali bikovi i telad idu u pravcu limousina", rekao je Antun Vrakić, nositelj gospodarstva i potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. 

Za otvoreni pašni uzgoj potrebno je nabaviti goveda koja su otporna na atmosferske prilike i dobro iskorištavaju pašu. Jedna od takvih pasmina je francusko limousine govedo, koje je na hrvatskim pašnjacima još vrlo rijetko, ali je prema riječima našeg sugovornika traženo na tržištu.

Kupac prepoznaje goveda sa zdravom hranom i to i plaća

Prvih 14 dana nakon teljenja, krava i tele su u izoliranom prostoru. 

"Kad tele dosegne 200 ili 250 kilograma, odvajamo ga i tovimo isključivo domaćom hranom. Krave pasu na otvorenom, a imaju i sijeno te im svaku večer dajemo silažu kukuruza sa stabljikom. Za bikove i telad osnovna je silaža", pojašnjava Vrakić.   

Brojni uzgajivači, u intenzivnom tovu bikova, žele što brže postići rezultate pa grla hrane raznim koncentratima, ali to nije slučaj kod obitelji Vrakić.

"Mi smo se bazirali na duži tov sa zdravom hranom i normalno da će kupac to prepoznati. Bolja je cijena takvog proizvoda", ističe Vrakić. 

Uzgoj bikova obitelji Vrakić uvelike olakšava zaokružena proizvodnja u kojoj svu hranu za goveda proizvode sami. 

Obrađuju oko 400 hektara zemljišta

"S četiri sina i njihovom obitelji, obrađujemo oko 400 hektara zemljišta, gdje imamo i livade, a veliku većinu hrane plasiramo vlastitim govedima", priča Vrakić.

Jedna od otegotnih okolnosti u ovom uzgoju je zatvaranje moderne klaonice u Lužanima udaljenim pet kilometara od Siča.  

"To je neshvatljivo. To je za ovo područje bilo jako dobro i povoljno.  Ne razumijem da se nitko nije zapitao zašto ta klaonica ne može funkcionirati u Hrvatskoj. Žalosno je da se ovo kvalitetno meso ne plasira u naše hrvatske gradove, nego uvozimo meso upitne kvalitete i rokova trajanja. Imamo hrane u izobilju, a te kapacitete možemo i povećati", smatra Vrakić. 

Bikovi nisu agresivni kako mnogi misle

Prema riječima našeg sugovornika, idealna kilaža bika koji je spreman za prodaju je 700 kilograma. 

"Cijena se kreće od 14 do 17 kuna po kilogramu. To je profitabilno i to je dobra cijena, ali ona varira tijekom godine", otkriva Vrakić. 

Mnogi ljudi smatraju da su bikovi agresivne životinje, ali prema riječima našeg sugovornika, to nije točno. 

"Oni su jako mirni, gotovo da su nam prijatelji. Dok god ne izađu iz štale mi se s njima družimo, imamo dobru suradnju. Danas u Hrvatskoj ima puno manje uzgajivača bikova, ali ima nekoliko velikih proizvođača koji to pokrivaju i koji su prepoznali interes u ovoj profitabilnoj proizvodnji. Tržište je neograničeno. To bi se trebalo dići na viši nivo, a i država bi to trebala stimulirati. Riječ je o stvaranju novih vrijednosti. Država tako puni svoj proračun i to je sigurno interes cjelokupne politike republike Hrvatske", ističe Vrakić. 

U uzgoju bikova, kada se radi na pravilan način, puno je posla, ali željeni rezultati donose zadovoljstvo.   

"Čovjek koji ima radne navike ništa mu nije problem, ali ovo je velika obaveza. Svako jutro moramo pregledati krave da bi vidjeli koja je spremna na teljenje ili ima određenih zdravstvenih problema. Imamo oko 200 grla i tu postoji dosta obaveza, ali uživamo svi u životu u poljoprivredi", zaključuje Vrakić.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Tagovi

Uzgoj bikova Vrakić Limousin pasmina Govedarstvo Krava-tele Silaža Hranidba


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]