Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada i mjere
  • 14.09.2022. 14:30

Ako kupac odabere komad mesa koji košta 80 kn/kg, kako samljeven može biti 32,99?

Kad bi Hrvatska imala robne rezerve, onda bih razumio da Vlada kaže da će sada pustiti određenu količinu tog i tog proizvoda po tim i tim cijenama. Ovo limitiranje mesa, brašna, ulja je populističko, neshvatljivo i neprovedivo, komentirao je Mladen Kušeković za N1.

Foto: Depositphotos/vipavienkoff
  • 8.777
  • 454
  • 0

Limitiranje cijena devet prehrambenih namirnica potpuno je neshvatljiva mjera Vlade, kada se pitaju proizvođači. 

Zbog pada otkupne cijene suncokreta, što je moguća posljedica niže cijene ulja, već su reagirali ratari, a smisao fiksiranja cijene miješanog mljevenog mesa na 32,99 kn/kg nije jasan ni stočarima. 

"Ne razumijem cilj, koja je njezina svrha? Je li našu vlast strah da će biti glad u Hrvatskoj pa je mljeveno meso odabrano kao artikl koji bi trebao narod spasiti?", komentirao je za N1 poznati uzgajivač junadi i teladi i član Udruge Baby Beef Mladen Kušeković

Kaže, isto se tako netko mogao sjetiti da to budu pileća krilca jer je ciklus proizvodnje piletine puno kraći nego kod govedine i svinjetine. "Možda je srdela spas? Spasila je Dalmaciju prije puno godina jer je izuzetno kvalitetna, hranjiva", karikirao je.

Što je sa strujom i plinom?

Mjera, smatra, ne može dati nikakav rezultat jer mljeveno se prodaje na način da kupac odabere kategoriju mesa koju proizvođač ima u ponudi. "Moj trgovac, mesar izmelje i ako to košta 80 kn/kg ne možemo prodati za 29 ili 39 kuna. Kilogram odabranog mljevenog iste je cijene kao i tog mesa u komadu", napominje naglašavajući da smatra da je to mjera koja je medijski objavljena bez konkretnih uputa. 

Vjerojatno će se pravilnici tek sada donositi i na kraju sve pasti u vodu, a profitirati jedino mogu veliki trgovački lanci odnosno uvoznici koji takvo meso nabavljaju po dampinškim cijenama u Europi, od zemalja koje su se pripremale za ovu situaciju.

Podsjetio je da postoji instrument koji se zove državne rezerve. Kad bi ih Hrvatska imala, onda bi razumio da Vlada kaže da će sada iz rezervi pustiti određenu količinu tog i tog proizvoda po tim i tim cijenama. 

Poljoprivrednici na rubu: Umjesto pomoći, dobili smo paket obećanja i šarenih laža

"Ne možete od proizvođača, uzgajivača tražiti da smanji cijenu svog proizvoda, a istovremeno je samo stočna hrana poskupjela 50 posto. Uopće ne računajući utjecaj cijene energenata", istaknuo je i rekao da je njegovo pitanje zašto Vlada nije intervenirala sa strujom? Zašto je poskupila tri puta, a kompletna elektroprivreda je u državnom vlasništvu. Drži da je naš hidropotencijal uz nuklearnu elektranu Krško dovoljan za zadovoljiti skoro sve potrebe u Hrvatskoj.

"Pa da i 50 posto zadovolji, dovoljno je. Isto je pitanje i s plinom. To su osnovne stvari koje mogu ljude u ovoj krizi donekle spasiti", poručuje. 

Populistička, neprovediva mjera

Limitiranje cijena mljevenog mesa, ulja, brašna i ostalog je, naglašava, još jedna u nizu populističkih mjera koja je neprovediva i neće dati rezultata.

"Po mom mišljenju jedina gluplja mjera od ovog je onaj poziv iseljenicima da se vrate u Hrvatsku za 200.000 kuna. Rezultat toga znamo", zaključio je Kušeković u izjavi za N1. 


Izvori

N1


Tagovi

Cijena mesa Limitiranje cijene Mladen Kušeković Vlada Mljeveno meso


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/