Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega papaka
  • 05.04.2021. 14:00
  • Braničevski okrug, Burovac, Petrovac na Mlavi

Ako krava hoda ukočeno - problem su papci. Adekvatno ih obradite

Neredovno i nepravilno negovanje papaka dovodi do smanjene proizvodnje i povećavanja troškova, smanjuje se količina mleka, napominje veterinarski tehničar Dejan Radosavljević.

Foto: Depositphotos/membio
  • 303
  • 26
  • 0

Za dobru proizvodnju mleka nije dovoljna samo odgovarajuća i redovna ishrana krava, adekvatan objekat u kojem će biti smeštene i briga o njihovom zdravlju, već je jedan od vrlo važnih uslova za povećanje količina mleka, i nega papaka.

Kako više vremena provode u stajaćem položaju, svojom težinom znatno opterećuju noge, a samim tim i papke. Ukoliko se o njima ne vodi računa, životinja može biti zdravstveno ugrožena, a ujedno i manje produktivna. Nega kravljih "noktiju" zastupljena je od davnina, još iz vremena kada su se životinje koristile za rad te su im se stavljale metalne potkovice.

Saveti za dobru negu nogu kod krava

"Svesni smo toga da životinja, kada ima problem sa nogama, teže ustaje, teže se kreće, slabije uzima hranu samim tim, nevoljna je, nevesela što dovodi do smanjene količine mleka koje daje, a onda dolazi i do pada gubitka u samoj proizvodnji. Ako ne brinemo o zdravlju nogu, imaćemo i gubitak u poslovanju", ukazuje veterinarski tehničar Dejan Radosavljević iz Burovca kod Petrovca na Mlavi, koji iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u obradi papaka.

Zbog problema sa nogama i pad imuniteta

U proseku se, napominje, po jednom grlu, na mesečnom nivou, gubi od 200 do 230 evra u proizvodnji, ukoliko se ova mera ne uradi na vreme i kako treba. 

"U praksi, zbog ekonomske situacije i troškova, preporučujemo obradu na sedam do osam meseci. Na godinu dana bi bilo kasno jer od osmog do 12-og meseca krava počinje da hramlje, gubi mleko, pojavljuju se čirevi, pada proizvodnja i to se ne može nadoknaditi i podići na prethodni nivo."

Da do toga ne bi došlo, preporučuje da se papci obrađuju nakon teljenja i, takođe, u sedmom mesecu steonosti.

"Posle teljenja dolazi do pada imuniteta i oko mesec dana nakon toga i problema sa nogama, te je iz tih razloga dobro obraditi ih odmah posle teljenja. I naravno, u sedmom mesecu steonosti, tada je najbolje pripremiti životinju za teljenje, da ne bi imala problema kad bude otežala", dodaje sagovornik Agrokluba.

Ukočeno kretanje - prvi znak problema

Neophodno je i na vreme prepoznati problem sa papcima, što je, prema rečima Radosavljevića, često vrlo teško uočljivo. Na primer, kada je životinja ukočena, ona i dalje može da se kreće, te se ne prepoznaje odmah da nešto nije u redu, a zapravo su, neretko, u pitanju baš papci.

"Treba pratiti kravu i čim primetimo malu promenu, prvo treba pogledati papke. Ako se kreće ukočeno ili ako jednu nogu izbacuje u stranu, to je pokazatelj da nisu u dobrom stanju. Stočar bi morao da zna da pruži prvu pomoć, ako je noga u lošem stanju, da malo skine taj deo koji je prerastao i olakša joj."

Šta je važno da znate o zaštiti i negi papaka?

Međutim, to se mora uraditi vrlo oprezno jer jedan pogrešan korak, prema rečima našeg sagovornika, kravu može odvesti samo do klanice. Ako se papak prebrusi, životinja više ne može stajati na nogama, te dolazi do stvaranja labave rožine koja neće moći da očvrsne, te je proizvodnja, za to grlo, tu i završena.

Duboka prostirka ili betonska 

Uticaja na zdravlje nogu, napominje, ima više - ishrana, pre svega, i način držanja odnosno ležište. Ukoliko je klizavo i vlažno, dolazi do klizanja životinje prilikom ustajanja.

"Ako je klizav pod, ona se često upire, udara i povređuje se, puca taj zid papka i stvaraju se zidni čirevi kod krava. Izbalansirana ishrana je vrlo važna, ne sme se davati previše proteina jer se onda povećava urea što dovodi do pucanja venskih krvnih sudova u nogama i stvaranja čireva", navodi Radosavljević.

Vreme obrade zavisi da li je podloga zemlja, duboka prostirka ili beton (foto: Bigstock/RobertAx)

Više faktora utiče na sečenje, a jedan od važnih je i pod na kojem životinja leži. Ako je na zemlji ili dubokoj prostirci, papci se rade na sedam, osam meseci. Ukoliko je od betona, klizav, masan, vlažan ili od gume na šest meseci.

"Najbolje ležište su zemlja i pesak, odnosno meka podloga. Guma je takođe dobra i zdrava jer se u tom slučaju papci ne troše toliko, kad prerastu iseku se, zdraviji su i manja je mogućnost za stvaranje bolesti. Kod klizavog poda moramo više da ih kontrolišemo, povrede su češće jer krava ne ustaje kako treba."

Holandska metoda u kombinaciji sa srpskom

Takođe, postoji više metoda za obradu, ali naš sagovornik se drži ručne, holandske metode u kombinaciji sa starom srpskom koja je nekad bila zastupljena, a podrazumeva udubljivanje malog dela tabana.

"Taj način je dobar, samo što mi radimo sa brusilicom i brusnom pločom. Tu treba obratiti pažnju na sledeće - ako sama brusilica baca prašinu i oseti se miris paljevine, treba prekinuti. Papci moraju da 'lete kao leptirići' i, tada, treba voditi računa da se ne prebrusi", navodi naš sagovornik.

Priprema za sečenje podrazumeva i smanjivanje ishrane zbog težine životinje, njene širine i ulaska u boks, dodaje sagovornik našeg portala.

Mlečne krave: Šepavost može da košta više nego što mislite

Dezinfekcija papaka je, takođe, bitna. Trebalo bi je sprovoditi tri puta dnevno u roku od tri dana i to na svaka dva do tri meseca kako bi krava bila zaštićena od bakterija.

"Neredovno i nepravilno negovanje nogu dovodi do smanjene proizvodnje i povećavanja troškova, smanjuje se količina mleka. Često, na dnevnom nivou, krava smanji šest do sedam, pa i deset litara mleka ako je veliki problem", ponavlja Radosavljević i napominje da su ishrana, nega i zdravlje papaka tri uslova koja moraju biti ispunjena kako bi životinja bila zdrava i produktivna.


Tagovi

Nega nogu kod krava Nega papaka Dejan Radosavljević Brušenje papaka Mlečnost


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]