Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Junad
  • 24.08.2020. 12:00

Agroprofit: Ne dajte junad u bescenje, očekuje se pomoć Vlade Srbije

Zbog novonastale jagme za jeftinom junadi, Udruženje "Agroprofit" predlaže tovljačima da ne rizikuju prodaju grla bez veterinarskog uverenja, kao i da ih ne prodaju do 26. avgusta. Tada bi Vlada Srbije trebalo da odluči kako će pomoći domaćem tovnom govedarstvu.

Foto: Bigstock/Rafael Ben Ari
  • 2.570
  • 568
  • 1

Udruženje poljoprivrednika "Agroprofit", u čijem je sastavu i Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa goveda, upozorilo je stočare na to da je poslednjih dana uočen velik broj nakupaca, pre svega u Vojvodini i Mačvi, koji po bagatelnim cenama otkupljuju junad. Grla plaćaju u kešu po ceni od 1,5 do 1,7 evra po kilogramu žive vage, ali ne obezbeđuju dokumentaciju na osnovu koje se može ostvariti pravo na premiju od države u iznosu od 15.000 dinara po govedu. 

Zbog novonastale jagme za jeftinom junadi, pomenuto udruženje predlaže tovljačima da ne rizikuju prodaju grla bez veterinarskog uverenja, kao i da ih ne prodaju do 26. avgusta. Tada bi Vlada Srbije trebalo da odluči kako će pomoći domaćem tovnom govedarstvu. Takođe, u "Agroprofitu" smatraju da će već u novembru ove godine doći do velikoj manjka junadi na tržištu u celom regionu, samim tim i do povećanja cene ove robe na tržištu.

Kad cena junadi više nije problem - već kome je prodati?

Podsećanja radi, tovno govedarstvo u Srbiji, koje je poslednjih godina u velikoj ekspanziji, u poslednje vreme nalazi se u ozbiljnim problemima. Zbog pandemije virusa korona, što je, između ostalog, zaustavilo turizam u Španiji, Grčkoj i Turskoj, samim tim i izvoz junadi u pomenute zemlje, na tržištu se stvorio veliki višak ovih životinja. Po paušalnim procenama, u Srbiji taj višak iznosi oko 12.000 grla, a polovina od tog broja će uskoro 'izaći iz klase', jer će preći težinu od 650 kilograma.

Cena koja tera na odustajanje od proizvodnje

Ovakvo stanje je, sasvim očekivano, znatno snizilo cenu junadi. Proteklih dana, klaničari su za holštajn rasu plaćali 1,2 evra po kilogramu žive mere, a nakupci za kvalitetne simentalce davali 1,5 evra, ali bez dokumentacije na osnovu kojih se može naplatiti premija. Maksimalna cena poslednjih dana nije prelazila 1,8 evra, a rok plaćanja se kreće u rasponu od 60 do 90 dana.

Kriza sa cenom goveđeg mesa do kraja septembra?

Takvi iznosi i rokovi su za mnoge tovljače ne samo ekonomski neprihvatljivi, već ih teraju u gubitke i odustajanje od proizvodnje. Posebno ih intrigira podatak da se cena junetine u mesarama kreće kao da je ukalkulisana na osnovu otkupne cene junadi od 2 -2,1 evro/kg!

Otkup 8.000 junadi po 1,65 evra sa PDV-om?

Po rečima Čedomira Keca iz "Agroprofita", ovo udruženje je poslalo dopis Ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije sa dva konkretna predloga kako, po njihovom mišljenju, može da se reši problem nastao trenutnim viškom na tržištu junadi.

Čedomir Keco: Bolje izvoz junadi Arapima - u Turskoj nismo rado viđeni

"Moguća je varijanta po kojoj bi se 6.000 junadi prosečne težine 600 kila zamenilo za merkantilni kukuruz, po principu kilogram žive vage grla za 17 kila kukuruza novog roda, po ceni od 13 din/kg. Drugo rešenje je bolje, a po njemu bi kupac odmah isplatio svoj deo za kupljenu junad, a država vanredni podsticaj, kao i premije prema planu budžeta. Na taj način bilo bi otkupljeno 8.000 po ceni od 1,65 evra sa PDV-om po kilogramu žive vage. Tovljačima bi se uz to isplatila redovna premija od 15.000 dinara po grlu i vanredna premiju od 30.000", kaže Keco.

Prema kalkulacijama pomenute agrarne organizacije, ako bi se prihvatio prvi predlog zamene junadi za kukuruz, državu bi to koštalo oko 7,5 miliona evra. Drugi predlog je za državu povoljniji, jer bi učestvovala sa nešto više od  dva miliona evra. U "Agroprofitu" kažu da je uobičajeno da vlade ozbiljnih država u ovakvim situacijama pomognu svojim farmerima.  


Tagovi

Višak junadi na tržištu Cena junadi Cena junećeg mesa Otkup junadi Agroprofit Čedomir Keco


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

470


Glasova: 41

Da 8,7%

Glasova: 429

Ne 91,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.