Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup junadi
  • 14.10.2020. 10:00

Agroprofit: Mala prodaja i potpuna neizvesnost prati ponudu junadi

Proizvođači još uvek nemaju kupce-izvoznike koji odmah plaćaju 1,90 evra/kg za kvalitetnu robu, a već pristižu i nova grla težine od 500 kg.

Foto: Depositphotos/MicEnin
  • 901
  • 246
  • 0

Ukupan podsticaj Vlade od dva miliona evra dovoljan je da se otkupi više od 11.000 junadi. Izvoz od 3.000 junadi, preko luke Bar za Izrael i Liban, realizovan je preuzimanjem robe sa tri-četiri farme, a najviše od komapanije Đurđević. Do sada je tek oko 4.000 junadi prodato po modelu interventnog otkupa, navodi se u saopštenju Udruženja "Agroprofit".

Iako je proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa zadovoljna poslednjom dopunom uredbe prema kojoj gazdinstva mogu utovljenu junad da prodaju domaćim klaničarima koji su registrovani za ovaj posao i da ostvare premiju od 20.000 dinara.

Otkup junadi: Za izvoz skupi, za sada prodate male količine

Međutim, proizvođači još uvek nemaju kupce-izvoznike koji odmah plaćaju 1,90 evra/kg za kvalitetnu robu, a već pristižu i nova grla težine od 500 kg.

Ponuda Hunland-a

Poseban interes pokazala je kompanija "Hunland" iz Budimpešte, koja je poznata po trgovini i gajenju goveda. Vlasnik Jos Jansen je zastupniku ovog Udruženja na jednu od ponuda odgovorio da razume naša osećanja vezano za farmere, ali je nemoguće postići cenu koju smo spomenuli za izvoz žive vage.

"Ukoliko možete postići da dobijete podršku od €0,30/kg žive mere od države, tada možemo uraditi u naredna dva meseca preko 5.000 komada. To bi dovelo tržište u balans. Molim vas, obaveštavajte me", sadržaj je odgovora.

Uredba o otkupu junadi nepovoljna - novo rešenje na sednici Vlade

Podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede je prvobitno napravilo model po kojem otkupljivači koji su kupili tovnu junad i platili 252 dinara po kilogramu žive vage, mogu da dobiju subvenciju od 26 dinara po kilogramu.

Udruženje je ostalo u kontaktu sa ovom kompanijom, ali i sa dve-tri druge, iako udruženju nije cilj da trguje.

Jeftinija junad u svetu - nepovoljna okolnost za našu

Klanica "Zlatibor" u Čajetini, jedna od najopremljenijih za klanje junadi, pripremljena je za dnevni protok oko 200 grla. Kupac iz Nemačke za potrebe lanca mesara koji snabdevaju muslimanski živalj govedinom, obišao je klanični kompleks u ovom mestu i očekuje se odgovor na ponudu klaničara.

Kako se dalje navodi u saopštenju, u Mačvi su stočari na ponuđenu cenu od 1,70 evra za kilogram žive mere fizički reagovali na ponuđača i po ovoj ceni ni u drugim mestima gazdinstva ne žele da prodaju junad. Oni koji su uspeli da isporuče junad po 1,90 evra uz premije (296 evra) postigli su cenu od 2,48 evra po kg, što je, prema ocenama Agroprofita, nerealna cena. Oni stočari koji uvažavajući premije formiraju osnovnu cenu povoljnu za trgovce ostvariće prodaju i profit.

Uzgajivačima tovne junadi 20.000 dinara subvencije za prodato grlo do 30. oktobra

Prema reakcijama velikih kupaca nije teško zaključiti da oni u svetu imaju jeftiniju junetinu od naše i da uz pad potrošnje naši farmeri teško mogu da ostvare 1,90 evra za kg žive mere. Podsticaje države - dve premije od 15.000 i 20.000 dinara po junetu farmeri ne uračunavaju u ukupnu cenu.

Vlada je zbog podrške prodaji odvojila novac za gazdinstva i ostvarila mogućnost za korisnu manipulaciju u formiranju prodajne cene. Bez obzira na sve priče i reagovanja, jedno je tačno - potpuna neizvesnost prati ponudu junadi i mala prodaja, zaključeno je u saopštenju.


Tagovi

Otkup junadi Agroprofit Klaničari Kupci Junad u svetu Hunland Đurđević Izvoz junadi Uredba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...