Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene svinjetine
  • 09.11.2020. 18:00

Afrička svinjska kuga u nekim zemljama uzrokovala značajan pad cijene mesa

Dok se cijene svinjetine u nekim zemljama kreću stabilno, proizvođači u Belgiji, Sloveniji, Poljskoj i Bugarskoj pretrpjeli su gubitke, svaki za oko 4%. 

Foto: Bigstock/Artem Merzlenko
  • 315
  • 145
  • 0

Od izbijanja afričke svinjske kuge (ASK) u Njemačkoj pa do sada cijene svinjetine kretale su se u većini zemalja Europske unije koliko toliko stabilno.

Danska mesna tvrtka Danish Crown izvijestila je kako je tržište narezanog i otkoštenog mesa uravnoteženo, dok su cijene cijelih komada (polutki) pod velikim pritiskom zbog sve veće ponude. Ipak, zahvaljujući dobrom poslovanju s Azijom, u to je zemlji otkupna cijena svinja za klanje stabilna i iznosi 1,38 eura po kilogramu.

Snažan pad u nekim zemljama

Prema Udruženju poljoprivrednih proizvođača (VLV) u Austriji, ponuda i potražnja svinjetine bila je na visokoj razini što je rezultiralo nepromijenjenom cijenom svinja za klanje od 1,50 eura/kg. Problem je postojao u dvije klaonice u Gornjoj Austriji gdje je zbog manjka radnika kasnila isporuka robe. 

Meso iz Njemačke srušilo cijenu živih svinja i svinjskih trupova

Što se tiče Španjolske, izvoz svinjetine na Daleki istok nije stao, a višak mesa iz Njemačke nije snizio cijenu koja se sada kreće 1,29 eura/kg. U Italiji se rast nastavio i krajem rujna, a proizvođači su zaradili 2% više, piše fleischwirtschaft.

Brazilski izvoz svinjetine porastao za 44%: Afrička svinjska kuga utječe i na cijenu?

S druge strane, neke zemlje suočile su se s velikim gubitcima. U Francuskoj je prodaja živih svinja od izbijanja kuge otežana, a cijena je pala za 0,7 eura te iznosi 1,37 eura/kg.

Također, na tržištu je ostalo neprodanih 1.600 grla. Proizvođači u Belgiji, Sloveniji, Poljskoj i Bugarskoj pretrpjeli su gubitke, svaki za oko 4%. 

Meso koje je ostalo u Europi, a prethodno namijenjeno Aziji, poremetilo je i hrvatsko tržište. Dodatna ponuda vrši pritisak na smanjenje cijena svinjetine, naveo je i Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP).

Bolest još nije prisutna kod domaćih stada

Podsjećamo, prvih dana rujna njemački ministar poljoprivrede objavio je da je u zemlji pronađeno stado divljih svinja zaraženih ASK-om.

Ne želite da se afrička svinjska kuga pojavi u vašem svinjcu - kako ju spriječiti i prepoznati

U razdoblju od dva mjeseca, a prema izvješću od 31. listopada, utvrđeno je 117 zaraženih jedinki divljih svinja. Najnovije otkrivene nisu pokazivale simptome bolesti, koju je otkrio rutinski pregled nakon lova.

Iako je ekonomska šteta već jasno vidljiva, rizik za zdravlje domaćih svinja još uvijek nije izuzetno velik jer na farmama do sada nije pronađena zaražena životinja. Do sada su higijenska pravila bila vrlo stroga, što uključuje stalnu dezinfekciju te dvotjednu karantensku obvezu po dolasku novih stada te ograničenje kretanja između svinjogojskih farmi. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Meso Cijene Tržište


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?