Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje životinja
  • 12.12.2019. 10:00

Afrička kuga svinja u Srbiji pod kontrolom

Afrička kuga svinja trenutno nije prisutna u Srbiji, a Evropska unija (EU) predstavila je projekat koji ima za cilj da utiče na poboljšanje biosigurnosnih mera na farmama.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 107
  • 28
  • 0

Otkako se afrička kuga svinja pojavila u Srbiji ove godine, uočena je na 18 individualnih gazdinstava u našoj zemlji. Od sredine septembra, kada su registrovani slučajevi sa afričkom kugom, nije bilo novih zaraženih životinja sa tom bolešću.

Govoreći o situaciji na srpskim farmama na predstavljanju Projekta za jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja koji finansira EU, direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara rekla je da je problem sa afričkom kugom svinja u Srbiji rešen zahvaljujući veterinarskoj službi naše zemlje.

"Po izbijanju afričke kuge svinja Evropska komisija poslala je tim eksperata koji su zajedno sa domaćim veterinarima obišli sva mala gazdinstva u kojima su životinje pretrpele zarazu. Dobili smo i instrukcije kako kvalitetno da obavimo nadzor. Taj posao završen je 1. decembra i sada se sumiraju rezultati," navela je Milakara.

EU prognoza: Afrička svinjska kuga i dalje će uticati na globalno tržište mesa

Proces inkubacije afričke kuge svinja traje 40 dana

Milakara je istakla da na domaćim farmama nije registrovana ova bolest u cirkulaciji, ali i ukazala na to da period inkubacije kod afričke kuge svinja traje 40 dana i da se ne može predvideti u kom delu teritorije se može pojaviti.

"Bila je u Mladenovcu, pa u Itebeju, na skroz drugoj lokaciji. A nije tamo gde smo očekivali da se pojavi, jer je prisutna svuda u okruženju, dakle uz pogranični pojas," ukazala je ona.

Projekat za poboljšanje zdravlja i dobrobiti životinja trajaće do 2021. godine, a njegov cilj je usklađivanje pravila u ovoj oblasti u Srbiji sa evropskim pravilima, kao i poboljšanje i unapređenje poljoprivrede u našoj zemlji.

"Projekat će obezbediti više mogućnosti za izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane za evropsko tržište. To će biti urađeno kroz poboljšanje politike zdravlja i dobrobiti životinja, smanjenjem rizika po zdravlje ljudi i životinja, kao i kroz smanjenje broja pasa lutalica," navela je Milakara.

Uvoz svinjetine skočio 200%, izvoz ugrožen zbog epidemije kuge

Projekat će biti od velike pomoći proizvođačima u Srbiji

Šef operacija u delegaciji EU u Srbiji Sekelaris Hourdas istakao je da će ovaj projekat znatno pomoći proizvođačima u Srbiji.

"Ovaj sektor u Srbiji prošle godine izvezao je na tržište EU proizvode u vrednosti 1,3 milijarde evra, što je dobar rezultat. Kroz IPARD projekat Srbiji je odobreno 175 milina evra kao pomoć proizvođačima i ruralnom razvoju. Između ostalog, ovaj projekat podržava i proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda, kod kojih je poštovana dobrobit životinja u uzgoju, držanju, transportu i klanju u dobrim uslovima”, rekao je on.

Strategija kontrole bolesti životinja trebalo bi da smanji rizik prenošenja bolesti na životinje i ljude, a unapređenjem biosigurnosti na farmama gazdinstva će štititi bolje od bolesti, prenosi Politika.


Izvori

Politika


Tagovi

Afička kuga svinja Srbija Evropska unija Projekat za poboljšanje zdravlja i dobrobiti životinja Emina Milakara Sekelaris Hourdas


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!