Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 05.11.2020. 10:00

Afrička kuga svinja ponovo u pirotskom okrugu?

Afrička kuga svinja potvrđena je kod ulovljenih divljih svinja, a analizu, koja je to i dokazala, sproveo je Veterinarski institut Niš. U kontaktu samo sa Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede i sve se radi po njihovim uputstvima, kaže predsednik Lovačkog udruženja iz Pirota Zoran Aleksić.

Foto: Bigstock/huan
  • 161
  • 14
  • 0

Članovi Lovačkog udruženja "Ponišavlje" iz Pirota upozoravaju da su se proteklih dana pojavili novi slučajevi afričke svinjske kuge kod divljih primeraka ovih životinja, zbog čega će biti proširen pojas zabrane lova, prenele su Novosti.

Predsednik Lovačkog udruženja Zoran Aleksić kaže da je jedna uginula divlja svinja pronađena nedaleko od Zavojskog jezera, u ataru sela Koprivštica. Na drugom kraju lovišta, kod sela Kamik, jedan od lovaca je odstrelio više primeraka, za koje se odmah posumnjalo da su zaraženi afričkom kugom.

"Imamo dve situacije, ovog vikenda i prošlog kada je bolest utvrđena kod jedne odstreljene svinje, a sada su odstreljene 10 i od toga je jedna zaražena. Analizu, koja je potvrdila zaraženost afričkom kugom svinja, sproveo je Veterinarski institut Niš. U kontaktu samo sa Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede i sve se radi po njihovim uputstvima", kaže predsednik Udruženja Zoran Aleksić u razgovoru za Agroklub i dodaje da očekuju da stigne zvanično rešenje Uprave o proglašenju zaraženog područja.

Pirot: Zašto se jedan deo domaćih svinja odvodi u klanicu, a drugi zakopava?

Podsetimo, nakon izbijanja afričke kuge svinja početkom februara ove godine u pirotskom okrugu započeta je kontrola zdravstvenog stanja domaćih svinja, a eutanazija je sprovođena u selima oko Krupca. Selo Kamik koje se nalazi zapadnije od Krupca, iza auto-puta, za koji su mislili da će biti svojevrsna "barijera" kugi, nije toliko naseljeno, prema rečima našeg sagovornika. Oblast sela Koprivštica je spojeno sa ranije proglašenim zaraženim područjem zvaničnim rešenjem.

Kuga stiže iz negotinske krajine

Smatra se da je afrička kuga preneta kod nas iz Rumunije, a da je zastupljena na teritoriji cele Bugarske. Međutim, u pirotskom okrugu, prema rečima Aleksića, najveće širenje prema jugu dolazi iz negotinske krajine gde se sredinom septembra pojavila ova bolest svinja.

Afrička kuga svinja u Negotinu!

 "Ono što smo mi uradili rešenjem jeste potpuna zabrana ulaska i kretanja na toj teritoriji, lova i mogućnosti da se virus prenese van lovišta, i kod poljoprivrednika koji gaje pitome svinje u selima. Na oblastima koja se proglašavaju područjima visokog rizika imamo pojačano izlovljavanje, odnosno teranje onih svinja koje su zaražene ili mogu biti i tako ne dozvoljavamo da se kuga dalje širi. Dosta smo uspeli u selu Krupac da to iskontrolišemo."

Pirotski lovci zbog ovakve situacije oprez preporučuju ne samo svojim kolegama, već i svima onima koji se bave sakupljanjem šumskih plodova, a pojačanu pažnju bi trebalo da obrate i drvoseče, pastiri i drugi namernici koji se kreću pomenutim lokacijama. Opšta preventivna mera podrazumeva da se po povratku kući obavezno opere i dezinfikuje obuća koju su toga dana nosili, a isto važi i za odeću, naročito prilikom uzlaska u vlastite torove i obore, pišu dalje Novosti.


Tagovi

Afrička kuga svinja Pirotski okrug Zoran Aleksić Divlje svinje Zaraženo područje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...