Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 11.03.2021. 12:00
  • Rasinski okrug, Globoder, Kruševac

Afrička kuga svinja i u Kruševcu

Uprava za veterinu rešenjem je proglasila zaraženim područje naseljenog mesta Globoder na teritoriji grada Kruševca i naseljena mesta Stopanja i Bresno Polje na teritoriji opštine Trstenik.

Foto: Bigstock/Elena Larina
  • 155
  • 14
  • 0

Zarazna bolest afrička kuga svinja dijagnostikovana je na jednom gazdinstvu u naseljenom mestu Globoder, potvrđeno je iz Odeljenja republičke veterinarske inspekcije u Kruševcu, prenosi RTS.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za veterinu rešenjem je proglasila zaraženim područje naseljenog mesta Globoder na teritoriji grada Kruševca i naseljena mesta Stopanja i Bresno Polje na teritoriji opštine Trstenik. Ugrožena su mesta u poluprečniku od 10 kilometara oko žarišta zaraze na teritoriji grada Kruševca, opštine Trstenik i opštine Aleksandrovac.

Kako smo nezvanično saznali, bolest je primećena kod dva grla, a ovo je prvi put da se ova bolest pojavljuje na teritoriji Kruševca.

U toku je popis svih gazdinstava na kojima se drže i uzgajaju svinje, a zabranjeno je njihovo premeštanje i prevoz u zaraženom i ugroženom području. Svi vlasnici svinja se obavezuju da promene zdravstvenog stanja svinja prijave nadležnoj veterinarskoj stanici ili veterinarskoj inspekciji na telefon 037-444-996.

Kritičan i Pirot

Podsetimo, nedavno je proglašeno zaraženim područjem mesto Gnjilan, u Pirotskom okrugu, pa je ova opština rešenjem Ministarstva poljoprivrede pod posebnim nadzorom.

"U mestu Gnjilan smo već obavili popis svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje i obeležavanje neobeleženih svinja. U dvorištu gde je bilo tri smrtna slučaja od AKS-a eutanazirane su preostale svinje, zabranjen je prevoz i premeštanje svinja", rekao je direktor Veterinarske klinike Pirot Dejan Živić za lokalni medij i dodao da treba da prođe najmanje 40 dana od dezinfekcije prostora da bi se ponovo dozvolio promet.


Tagovi

Afrička kuga svinja Kruševac Zaraženo područje Globoder


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...