Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti svinja
  • 29.08.2017. 08:15

Afrička kuga - kontrola i prevencija

Situacija sa afričkom kugom svinja pogoršala se na području centralne i istočne Evrope, a Uprava za veterinu radi na kontroli i prevenciji, radi ranog otkrivanja na našim farmama.

Foto: Kat Dodd / Flickr
  • 1.027
  • 74
  • 0

Afrička kuga svinja je virusna, veoma opasna zarazna bolest, od koje obolevaju i domaće i divlje svinje. Prenose je krpelji Ornithodorus. Situacija se pogoršala na području centralne i istočne Evrope, i zabeležen je i prvi slučaj u Rumuniji, krajem jula.

Nadležni u našoj Upravi za veterinu rade na prevenciji i kontroli pojave ove bolesti u Srbiji. Rigorozne mere sprovode se na granici, lukama i pristaništima, a preduzete su i sve mere u vezi sa nadzorom nad sporednim proizvodima životinjskog porekla, piše na sajtu Privredne komore.

Uputstvo za vlasnike svinja možete potražiti ispod teksta!

Stručna grupa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svakodnevno komunicira sa drugim službama. Ovo se smatra ključnim faktorom kod sprečavanja širenja bolesti, jer je potrebno skrenuti pažnju i javnosti i vlasnicima. Rano otkrivanje podrazumeva pooštrene veterinarsko-sanitarne mere i kontrolu prometa svinja.

Simptomi afričke kuge svinja

Životinja ima visoku temperaturu, od 40oC do 42oC. Depresivna je, anoreksična i slaba. Javlja se krvarenje po koži i cijanoza (tamnjenje) ušiju, abdomena i butina. Prisutan je i iscedak iz nosa i očiju, kao i crvenilo kože grudi, abdomena, perineuma (mišići oko analnog otvora), repa i nogu. Moguće su krvava dijareja i povraćanje.

Foto: Kat Dodd / Flickr


Dokumenti


Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Svinje Afrička kuga Krpelj Uprava za veterinu Simptomi


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.