Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječna industrija
  • 18.12.2013. 14:42

30.000 radnih mjesta visi o koncu

U posljednje tri godine u Hrvatskoj je zatvoreno desetak tisuća farmi, a upitno je i 30.000 radnih mjesta

Foto: fapccinews.blogspot.com
  • 851
  • 93
  • 0

Hrvatska proizvodnja mlijeka je na koljenima, kao i sve u Hrvatskoj. Osjetan pad proizvodnje sirovog mlijeka na hrvatskim farmama nastavio se i u listopadu, a prikupljeno je gotovo 11 posto manje kravljeg mlijeka nego u istom mjesecu prošle godine, dok je na godišnjoj razini zbog nedostatka sirovine, proizvodnja mlijeka za konzumaciju pala za čak 40,9 posto.

Situacija je alarmantna, upozoravaju i otkupljivači mlijeka. U mljekarskoj industriji upitno je, kažu 30.000 radnih mjesta. U cijeloj ovoj godini, predviđanja su da će s hrvatskih farmi, čiji se broj unatrag nekoliko godina prepolovio, biti prikupljeno tek 500 milijuna kilograma sirovog mlijeka, što je oko 100 milijuna manje nego lani.

Oko 20% potrebnih količina mlijeka uvozimo. Sve više mlijeka otkupljivači moraju nabavljati u Mađarskoj, Njemačkoj, Sloveniji, što utječe na povjerenje potrošača, ali i značajno povisuje troškove mljekarske industrije. "Ne promijeni li se situacija i ne učine pomaci koji će poboljšati stanje u domaćem mljekarstvu, prerađivači ovdje neće ostati, a onda ni farmeri više neće imati kome prodati svoje mlijeko" upozorava Rašeljka Maras za Glas Slavonije, direktorica Udruge otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk, koju su osnovali Dukat, Meggle i Udruga hrvatske male mljekare.

Mljekarska se industrija s problemom manjka sirovine nastoji boriti većom proizvodnjom sireva i fermenta, no statistički podaci i tu pokazuju sve lošije stanje - u listopadu je proizvedeno 8,2% manje fermentiranih proizvoda nego u listopadu prošle godine, dok je proizvodnja kravljeg sira pala za 13,4%. Kriza je samo od 2010. godine do danas zatvorila oko 10.000 farmi, kojih je preostalo otprilike još toliko. Hrvatska bilježi najveći pad proizvodnje mlijeka u odnosu na sve zemlje EU, čak 18,5 %. Najbliži su nam susjedi Mađari koji imaju pad od 6,4 %. Slijede Talijani, Slovenci i Austrijanci.

Foto: fapccinews.blogspot.com


Tagovi

Mlijeko Radna mjesta Sir Rašeljka Maras Uvoz Ferment Pad proizvodnje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]