U nekim područjima Lijepe naše biti ugostitelj je čak i na granici poslovanja s tek pokrićem troškova i jedva primjetnom zaradom. Iskusili su to i vlasnici ugostiteljskog objekta “Kod Varge” čija priča seže u daleku povijest.
Baviti se ugostiteljstvom u Hrvatskoj nije lako. U nekim područjima Lijepe naše, biti ugostitelj je čak i na granici poslovanja s tek pokrićem troškova i jedva primjetnom zaradom. Iskusio je to i Goran Kučić, suprug vlasnice ugostiteljskog objekta "Kod Varge", gospođe Ane Varge-Kučić. Priča o njihovoj obitelji seže u daleku povijest, a zahvaljujući Goranu i supruzi koji su treća generacija Varge, možemo biti sigurni da tradicija neće otići u ropotarnicu povijesti.
Potpore male vrijednosti iz Proračuna Osječko-baranjske županije teške 2.500 kn prethodne su godine pomogle obitelji Varga iz Bilja za pokriće opravdanih troškova nabave informatičke opreme i opremanja ugostiteljskog objekta. Zahvaljujući tome, i ove se godine planiraju javiti na Javne pozive koji su, smatraju, za njih prava dobrodošlica.
"Ove godine ćemo se prijaviti na Javne pozive Osječko-baranjske županije jer ulaganja u opremanje ugostiteljskog objekta nikad nije dosta. S dobivenim sredstvima smo, primjerice, kupili suđe, ventilator, napu i još brojne druge stvari kojima zadržavamo naše stalne goste, ali i privlačimo turiste. Čast nam je što nas za vrijeme ljetnih mjeseci posjećuju turisti iz Njemačke i Mađarske, što je, smatramo, za razvoj našeg kraja, ali i ugostiteljskog objekta vrlo korisno. Primijetili smo, isto tako, da nas posjećuje i sve više biciklista, za što su sigurno zaslužni razvoj i promocija cikloturizma od strane naše županije kojoj smo izrazito zahvalni", priča Goran Kučić koji iz gastronomske ponude obiteljskog ugostiteljskog objekta osobito izdvaja riblje specijalitete, perkelt od divljači i domaće kobasice.
Kupovinom ribe i divljači od domaćih ljudi koji imaju obrt ili lovačko društvo, Varge zaokružuju čitavo poslovanje s pričom o suradnji između ugostitelja i lokalnog stanovništva koje radi i stvara na području Osječko-baranjske županije. Posredstvom toga, njihova domaća kuhinja više od 50 godina uveseljava brojna nepca, a za sebe često govore da su jedan od najstarijih ugostiteljskih objekata u Baranji koji njeguje tradiciju i čuva identitet.
Kao i brojni drugi, susreli su se s višestrukim preprekama koje su bile najznačajnije za vrijeme Domovinskog rata kada im je sve što su imali, ukradeno i uništeno. No, nisu se dali. Nastavili su raditi.
“Za vrijeme Domovinskog rata izbjegli smo u Mađarsku. Poslije rata smo se vratili u Bilje gdje smo zatekli razrušen ugostiteljski objekt. Sve je bilo pokradeno i uništeno. Vlastitim sredstvima smo ga ponovno pokrenuli. Srećom, brzo smo se uspjeli dići na noge. Ljudi su nam počeli pristizati. Nije bilo lako, ali uspjeli smo. Govorimo li o problemima koji nas muče u današnje vrijeme, zasigurno je to kupovna moć. Mi trenutno tek preživljavamo. Tko kaže da dobro živi od ugostiteljstva, laže. Sve je poskupjelo, a cijene ne smijemo podizati jer ljudi nemaju toliku kupovnu moć. Gleda se i na dvije kune. Među narodom vlada uvjerenje da je fiš jeftin, a mi ga smatramo jednim od najskupljih stavki iz menija”, dodaje Goran.
Goran s obitelji radi "od jutra do sutra". U poslovima mu pomaže supruga, a zapošljavaju i šest radnika. Diče se tako s petero stalno zaposlenih radnika koji su uz njih već 15 godina i s kćeri koja je završila Ugostiteljsku školu za kuhara, a koja je zahvaljujući obiteljskom poslu uspjela naći svoj posao.
Tagovi
Autorica