Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salaši
  • 06.05.2019. 18:00

Vojvođanski salaši odmor za dušu i telo

Kada se pomene Vojvodina, prva asocijacija jeste poljoprivreda, a druga su vojvođanski salaši, kojih ima podjednako u Sremu, Banatu i Bačkoj. Pojedini salaši su stari više od 200 godina, a mnogi su bili na rubu propasti. Međutim, poslednjih godina njihova popularnost raste, a mnogi vikende provode u ovim oazama mira, kako bi pobegli od gradske gužve. 

Foto: Đorđe Simović
  • 1.231
  • 49
  • 0

Ukoliko volite seoski atar, vojvođansku prašinu i tradicionalnu vojvođansku hranu i vino preporučujemo da posetite neki od salaša. Naime čim se pomene Vojvodina, prva asocijacija jeste poljoprivreda, a druga su vojvođanski salaši, kojih ima podjednako u Sremu, Banatu i Bačkoj.

Pojedini salaši su stari više od 200 godina, a mnogu su bili na rubu propasti. Međutim, poslednjih godina raste popularnost salaša, pa ljudi iz grada najčešće vikende, provode u ovim oazama mira, kako bi pobegli od gradske gužve. 

Babin salaš: Odmor uz pečenje rakije i branje lekovitog bilja 

Reč je o seoskom gazdinstvu koje se nalazi na magistralnom putu Novi Sad - Zrenjanin, a pripada opštini Žabalj. Na ovom salašu ćete se odmoriti i napuniti baterije, jer nudi mnoge aktivnosti za svoje goste.

Ukoliko volite aktivan odmor za vas su pripremili pečenje rakije, rad u rasadniku, branje lekovitog bilja, a možete i da se informišete o starim zanatima.

Ukoliko želite da provedete vikend, trebalo bi da znate da ima pet etno soba. Možete da uživate u orignalnoj bačkoj zakusci i odličnoj domaćoj rakiji. 

Mesto gde ćete se odmoriti i napuniti baterije (Foto: Đorđe Simović)

Dida Hornjakov Salaš:  Jedinstvena bačka kuhinja

Reč je o salašu koji je sagrađen 1901. godine i tada je isključivo služio kao poljoprivredno gazdinstvo, a tek pre 11 godina je registrovan kao Seosko - turističko domaćinstvo. Salaš se nalazi na popularnom Panonskom putu mira (Via Pacis Panonie). Ovde posetioci mogu da razapnu svoje šatore u dvorištu, a kasnije da se probude uz cvrkut ptica i doručkuju autentičan bački doručak.

Objekti su uređeni u stilu autentičnog Somborskog salašarskog života. Ukoliko posetite ovaj salaš osetićete duh nekadašnjeg života u Somboru. Jedna od stvari zbog kojih im se gosti rado vraćaju jeste originalna bačka kuhinja. 

Čardak Stanišić: U srcu ruža vetrova 

Čardak Stanišić se nalazi u srcu sedam ruža vetrova, pa zbog ove specifičnosti ma koliko da je toplo uvek ima blagog povetarca što je idealno leti kada su visoke temperature. Čardak u Sremskoj Kamenici pruža odmor na svega 10 minuta vožnje od centra Novog Sada.

Osnovan je 2007. godine kao poljoprivredno gazdinstvo sa više od 1.000 stabala raznog voća i vinograda, na površini od 6.600 m2.

"Ovde kod nas je odmor za dušu, jer kuća poseduje apsolutno sve  što vam je potrebno za jednodnevno ili višednevno uživanje", kaže vlasnica čardaka Danijela Drobac. Kako ističe ono što ih čini posebnim jeste veliki bazen koji je okružen zelenilom i prelepom plažom sa ležaljkama i tuševima. Takođe imaju veliki letnjikovac sa pogledom na grad smeštajnog kapaciteta do 30 osoba, stolove, stolice, klupe. 

Vukov salaš: Pola hektara obradivih površina 

Ovaj salaš se nalazi stotinak metara od sela Deronje koje pripada opštini Odžaci i okružen je prijatnim ambijentom vojvođanske ravnice. Postoji od 2000. godine, a tu se nalazi kuća sa svim elementima аutentične vojvođаnske kuće ima oko 0,5 ha obradivih površina na kojima se nalaze voćnjak, vinograd, malinjak, bunar. Reč je o eko salašu, jer svi poljoprivredni proizvodi koji se dobiju su proizvedeni bez tretiranja pesticidima. U neposrednoj blizini salaša imaju dvadesetak košnica gde se proizvodi najkvalitetniji med u okolini.

Ovde možete da pojedete prave pekmeze, džemove, slatko, ali i da popijete originalne vrste rakija, likera, medovaču, vina, sokove. Ono u čemu posetioci posebno uživaju jesu kvalitetne domaće kobasice i kulen.

U ambijentu starog vojvođanskog domaćinstva, uz muziku tamburaša, služe se zaboravljena autohtona jela ovog kraja. Pored bogate gastronomske ponude, gosti mogu da pecaju u obližnjem kanalu DTD, da se prošetaju lli provozaju biciklom nepreglednom panonskom ravnicom. Takođe, ukoliko žele mogu da rade i u polju ili da pripremaju sebi ukusne obroke. 

Život somborskih salašara težak, ali prepun čari

Zekin salaš: Staro sremačko domaćinstvo 

U Krčedinu se nalazi Etno restoran Zekin šalaš koji raspolaže sa 150 mesta ima prelepu avliju koja može da primi 300 gostiju. Napravljen je u ambijentu starog sremačkog domaćinstva, a gosti ovde mogu da uživaju u čarima sremačke kuhinje. 

Ukoliko želite pravi sremački fruštuk, ili ručak, onda ćete ovde uživati u guski u vinu, ribljem paprikašu, štrudlama, gombocama, salčićima i zečijim šapama.  Osim toga, postoji mogućnost da odete na izlet odnosno na vožnju Dunavom do Krčedinske ada. Ova ada je jedna od retkih preostalih prirodnih oaza u kojoj možete videti slobodna krda konja, magaraca, goveda, mangulica. 

Čenejski salaši

Čenej mesto nadomak Novog Sada načičkan je salašima, pa čovek prosto ne zna gde da ode, a na raspolaganju imate više od 15 salaša, i svaki je na svoj način lep i autentičan. Na deset kilometara od Novog Sada, nalazi se Mitin salaš star oko 300 godina, a gazda Mita je zadužen za boravak gostiju i koji će vam ispričati sve o salašima. Usput ćete moći da naučite da jašete konja.

Brkin salaš je izgrađen u rustičnom stilu. Ovde možete da imate aktivan odmor uz redovne salašarske poslove.

Tu se nalazi i Pajin salaš, a on krije sećanje na jednu davno prošlu ljubav između mladog oficira koji je baš ovde voleo svoju izabranicu, a njihova ljubav bila je zabranjena. Ova pričica je naravno izmišljena i dobar je marketinški trik. Ali u sklopu salaša su i bungalovi, gde se danas ljubavni parovi kriju od javnosti i partnera.

Ovde možete da imate aktivan odmor uz redovne salašarske poslove (Foto: Brkin salaš)

Perkov salaš: Stari zanati i tradicionalna vojvođanska kuhinja 

Ovaj prelepi salaš nalazi se u Neradinu, u opšini Irig, na padinama Fruške gore. Naziv salaša potiče od nadimka jednog od predaka porodice Ivanić. Na salašu možete da vidite stare alatke za poljoprivredu, kao i da se upoznate sa starim zanatima, rustičnim pokućstvom i ručnim radovima. Na meniju kuhinje su tradicionalna vojvođanska jela uz domaće sremačko vino.

Salaš Stojšić između Krčedina i Beške

Salaš Stojšić je idealno mesto za ljubitelji ravnice, prirode, vojvođanske tradicije. U sremačkoj ravnici, na putu Beška - Krčedin smešten je salaš porodice Stojšić. U ponudi imaju svežu domaću hranu, piće i smeštaj u prekrasnom ambijentu. 

Ovaj salaš je karakterističan po dudu koji prekriva svojom krošnjom letnju baštu. Okolo su i stabla bagrema, oraha i topole. Ulaz u salaš krasi špalir osamdesetogodišnjih jablanova.


Foto prilog


Tagovi

Salaši Vojvodina Babin salaš Dida Hornjakov Salaš Čardak Stanišić Danijela Drobac Vukov salaš Zekin salaš Brkin salaš Pajin salaš


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!