Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam
  • 23.09.2019. 10:30
  • Zadarska, Starigrad - Paklenica

Velebit treći put ugostio avanturiste od Zavižana do Paklenice - Highlander 2019

Highlander Velebit treći je put okupio brojne zaljubljenike u planinarenje i prirodu. U 104 kilometra i 200 sudionika mnogo je priča, žuljeva, bolova. Bilo je i ozljeda, padova pa i intervencija HGSS-a, ali na koncu i ponosa. Što je jedan od dionika prigodno sublimirao izjavom - Bol nestaje, ali zadovoljstvo ostaje.

Foto: Predrag Vučković
  • 2.306
  • 166
  • 1

Velebit i njegova netaknuta priroda, okupili su od 14. do 18. rujna 2019. brojne zaljubljenike u planinarenje i prirodu pod zajedničkim nazivnikom Highlander Velebit 2019, događaj koji se na istoj lokaciji održava već treću godinu.

Zahtjevnu rutu od Zavižana do Starigrad-Paklenice dugu 104 kilometra, ukupne visinske razlike od 4,1km i denivelacije od 5,6 km svladalo je 160 sudionika. Od nacionalnog parka Sjeverni Velebit do njegovog južnijeg susjeda i starijeg brata, Paklenice.

Mnogi će reći da je Velebit naša najljepša planina, jer ima sve što i druge, ali i nešto više od toga. Ipak akteri tvrde da su najbolje strane Highlandera prije svega dobri i pozitivni ljudi - solidarni, veseli i nenametljivi.

Razumljivo je da masiv između Like i mora privuče domaće planinare i trkače, ali na startu se moglo vidjeti 200 natjecatelja iz čak 14 zemalja - brojne ekipe i pojedince iz raznih krajeva svijeta - od dalekog Hong-Konga i Južne Koreje pa Njemačke, Velike Britanije, Irske, Nizozemske, Češke, Poljske, Makedonije, Belgije sve do susjednih Bosne i Hercegovine i Srbije.

104km Velebita od Zavižana do Paklenice

Za početak je odabran ulaz u NP Sjeverni Velebit, ispod planinarskog doma na Zavižanu. Kako bi dokazali prolazak staze natjecatelji su imali zadaću putem prikupiti pečate s 5 kontrolnih točaka, a na kojima su ujedno imali priliku predahnuti te obnoviti zalihe hrane i vode, koje je osigurao organizator. 

Prva točka bila je na planinarskom skloništu Skorpovac, udaljena 34 kilometra Premužićevom stazom od Zavižana, a sljedeća 15-ak kilometara dalje uz državnu cestu D25 u Baškim Oštarijama iznad Karlobaga - što je ujedno označavalo i simboličku polovicu puta.

Drugu polovicu utrke obilježile su drastično veće visinske razlike te promjene vegetacije. Valjalo je proći brojne prepreke - od uspona uz nekadašnju stazu skijališta iznad Baških Oštarija, kroz nepregledne bukove šume duž Raminih korita, preko obnovljenog skloništa na Šugarskim dulibama pa sve do 20-ak kilometara udaljene treće kontrolne točke. Ista se skrasila nedaleko vojnog objekta Panos, na oko 1.300 metara nadmorske visine.

Od vrha na Panosu do četvrtog pečata nastavljali su se izazovi 17-ak kilometara duge etape koja je završavala kod kapelice Svete Bogorodice na visoravni Veliko Rujno. Na tom potezu ujedno je označen i izlazak iz Ličko senjske te ulazak u zaleđe Zadarske županije.

Zadnja dionica do Velike Paklenice i ulaza u NP Paklenica bila je ujedno i najkraća. Uz 15 kilometara, ponajviše spuštanja kanjonom Paklenice.

Bol nestaje, ali zadovoljstvo ostaje

Za razliku od prethodnih godina, ove je velebitske Gorštake pratilo uglavnom sunčano i lijepo vrijeme. 

Treći je Highlander Velebit ispraćen uz logorsku vatru, mnoštvo smijeha i pjesme uz prepričavanje anegdota te podjelu nagrada pobjednicima ovogodišnjih dodatnih aktivnosti.

Laureati su Toni Lopac Highlander world clean up day za sudionika koji je putem prikupio najviše otpada i Vladimir Panić, osvajač najvećeg broja vrhova duž rute - Highlander peak collector.

U 104 kilometara i 200 sudionika mnogo je priča, žuljeva, bolova. Bilo je i ozljeda, padova pa i intervencija HGSS-a, ali na koncu i ponosa. Što je jedan od dionika prigodno sublimirao izjavom - Bol nestaje, ali zadovoljstvo ostaje.

Bojan Ožinger prvi na cilju

Ovaj planinarski festival imao je natjecateljske komponente, a najbrži među gorštacima bio je Bojan Ožinger iz Zagreba koji je stazu prošao u rekordnih 25 sati i 4 minute, napredujući dan i noć - uz pomoć punog mjeseca. 

Prvi put sam sada prošao ovu rutu od Zavižana do Paklenice i mogu reći da sam uživao. Zadnja 4 sata su mi fizički bila malo teža, a po noći nisam imao problema. Vidio sam tek par zečeva i srna, a i bilo je nekoliko čudnih očiju u mraku, dodaje najbrži gorštak uz smijeh.

Budući da je većina sudionika provela 4 ili 5 dana na stazama ove planine, često koristeći zadnje atome snage za svladavanje uspona i nizbrdica za dohvaćanje cilja - pitali smo ga u čemu je tajna njegovog rezultata?

Išao sam brzo samo jer mi je moj prijatelj Dražen Dugac rekao da "gazim" i nikog ne čekam, šaljivo dodaje.

Highlander postaje franšiza?

Dok organizatori primaju pohvale za ovogodišnje izdanje velebitskog Gorštaka, dobili smo informaciju da od 2020. idu i šire, očekuju se 4 nove rute kroz 5 različitih država u svojevrsnom franšiznom modelu.

Prvi čovjek organizacije, predsjednik planinarskog kluba Gorštak i osnivač ovog događaja Igor Mlinarević kaže da se već pripremaju za novu sezonu, jer se prijave za sljedeći Highlander otvaraju kroz par dana - od 1. listopada 2019.

Vrlo sam zadovoljan ovogodišnjim izdanjem s obzirom na to da smo imali rast broja sudionika od preko 150% u odnosu na 2018. godinu. Sve je proteklo u najboljem redu uz manje propuste na kojima ćemo raditi ubuduće, komentirao je kratko Mlinarević i pozvao zainteresirane da se prijave za, kako slogan kaže, avanturu života.

Mnoštvo Osječana na Velebitu?

Posebna je zanimljivost i značajna brojnost Slavonaca na ovom gorštačkom festivalu, a čak 27 Essekera našlo se na popisu prijavljenih. Uz članove osječkih planinarskih društava PD 'Zanatlija' i HPD 'Bršljan Jankovac' bilo je tu i drugih sinova ravnice koji su za event najčešće saznali putem društvenih mreža. Jedan od njih je i poznati osječki stomatolog Josip Čes koji je sa svojom raspjevanom ekipom uspješno završio utrku.

Adrenalin, ispitivanje granica vlastitog tijela i avantura s pravom ekipom su me potakle da se prijavim, a doživljaj prirode, nostalgija za lijepim i teškim trenucima svakako su čimbenici koji me tjeraju da idem iznova, rekao je naš sugovornik i dodao: I da, moram definitivno spomenuti Brufen. Bez njega ništa nije jednako, dometnuo je u šali.

Obogaćena i postsezona

Sam događaj zasigurno je i pomogao rezultatima turističke postsezone, uz nesvakidašnju promociju mogućnosti ruralnih sadržaja Hrvatske. 

Mnogi od sudionika Highlandera su se našli po prvi puta u našoj domovini, a Velebit im je u brojnim situacijama, baš kao na dlanu, ponudio prijedloge budućih destinacija.


Fotoprilog


Tagovi

Dražen Dugac Bojan Ožinger Igor Mlinarević Josip Čes Tomislav Panić Toni Lopac Highlander Velebit Gorštak


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.