Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zarožje
  • 23.12.2018. 19:00

"Ukleta" vodenica u službi seoskog turizma

Oronulu potočaru najčuvenijeg srpskog vampira Save Savanovića nedavno je obnovio lokalni kafedžija Miodrag-Mijo Vujetić (73), pa će ona idućeg proleća opet početi da melje žito, a dočekivaće i turiste kojih je najviše iz inostranstva.

Foto: Željko Dulanović
  • 1.497
  • 203
  • 0

Obnovljena vodenica u selu Zarožje kod Bajine Bašte opet će na proleće početi da melje žito. Gostiće i turiste koji bi da popiju kafu i domaću rakiju kraj vodeničkog vitla, kraj koga je najčuveniji srpski vampir Sava Savanović davio vodeničare i pio im krv. Napola srušenu i zapuštenu vodenicu obnovio je lokalni kafedžija Miodrag-Mijo Vujetić (73), a od nje će, kaže, korist imati celo selo.

"Na proleće ću postaviti mučnicu, točak i žleb, i vratiti stari kamen, da vodenica bude u funkciji. Naći ću čoveka koji će je održavati i mleti žito svim meštanima i namernicima. Zbog svoje prošlosti, vodenica je atrakcija i za turiste. Proteklih godina mnogi su dolazili u Zarožje, vođeni pričom o vampiru, ali su iz njega odlazili razočarani, zbog lošeg stanja u kome je bila Savina vodenica", kaže Vujetić.

Ulaganjem protiv Savinog uroka

Stara vodenica na plahovitoj i bučnoj Rogačici godinama je bila prava ruina. Pod teretom nemara, na njoj se urušio krov, a od potočare poznate širom sveta ostali su bili  samo kameni zid u temelju i nekoliko dasaka. Pošto niko drugi nije hteo, ili nije mogao da je obnovi, zadatka se prihvatio seoski kafedžija i poslovi su jesenas krenuli. Pošto od stare vodenice ni jedno brvno nije moglo da se iskoristi, Vujetić je kupio staru daščaru, taman onoliku kolika je bila i Savina potočara, i postavio je na orginalne kamene stubove koje je potom ojačao betonom. Jedino čime nova vodenica odudara izgledom od stare, izvorene, jeste krov. Umesto šindre, nju sada pokriva crep, namerno već korišćen, jer bi novi crvenilom odudarao od ambijenta.

Vujo
Obnavlja vodenicu svojim novcem

"U poslednjih nekoliko godina samo u zaseoku Jagodići pet mladih ljudi je umrlo. Da li zla sudbina, da li Savin urok što smo dozvolili da mu vodenica propadne, tek ja reših da je za svaki slučaj renoviram i ostavim nešto Zarožju. Osim komunalnog preduzeća koje mi je ustupilo skip i nekoliko prijatelja koji su mi pomagali, sve sam uradio i platio sam. Skoro 3.000 evra sam potrošio do sada i još 1.000 ću, da sve bude kako sam zamislio", otkriva Vujetić.

Savina rakija od šljive - vampiruša

U svojoj kafani, koja se nalazi odmah posle skretanja za Savinu vodenicu, na kojoj je bilbord sa vampirovim likom, Miodrag-Mijo Vujetić pored kafe, čaja i sokova u ponudi ima i "vampirušu". Savinu rakiju od šljive toči isključivo radoznalim gostima i turistima, koji u ovaj kraj svrate u potrazi za vampirom.

"Zbog Save Savanovića navraćali su kod nas i gosti iz Holandije, Francuske, Britanije. Ako već mit postoji i mnogima je interesantan, što selo ne bi zaradilo i neki dinar na tom 'horor turizmu'", pojašnjava kafedžija razloge da obnovi vodenicu.

Porušena vodenica
Polusrušena vodenica pre obnove

Sava se poslednji put pojavio pre oko 50 godina

 Vodenica je podignuta u mračnoj guduri ispod zarožanskih stena, na oko 500 metara od prvih kuća. U njenoj blizini nalazi se i grob Save Savanovića. Sava je, kaže legenda, živeo sam, bez porodice. Trgovao je stokom, a nakon što mu je propao posao, prihvatio se da bude pomeljar u vodenici u kojoj je mleo sve do smrti. Godinama posle "povampirenja" navraćao je u vodenicu i davio nove vodeničare, a u neobičnim pričama koje su se o njemu u Zarožju i okolini prenosile s kolena na koleno, inspiraciju za svoju pripovetku "Posle 90 godina" pronašao je Milovan Glišić. Sava se, tvrde meštani, poslednji put pojavio pre oko pola veka.

"Nije nakon toga dolazio, ali nam se poslednjih godina na druge načine sveti, ljut što smo dozvolili da mu se vodenica uruši. Zato ju je trebalo davno obnoviti", kažu meštani Zarožja, sela koje se nalazi na oko 30 kilometara od Bajine Bašte prema Valjevu.


Tagovi

Zarožje Vodenica Sava Savanović Vampir Miodrag-Mijo Vujetić


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]