Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacije u Aleksandrovu
  • 12.05.2017. 10:00

U skladu sa kalendarom prirode

Meštani Aleksandrova čuvaju tradiciju i običaje manifestacijama na kojima pokazuju svoja umeća, ali i uživaju u gastronomskim specijalitetima.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 995
  • 130
  • 0

Aleksandrovo je selo sa 2.000 stanovnika, koje se ubraja u red "mlađih" naseljenih mesta u Vojvodini. Gradili su ga dobrovoljci Prvog svetskog rata i stanovništvo koje se raseljavalo iz vojvođanskih sela nakon agrarne reforme.

Meštani vole da raširenih ruku idu u susret svetkovinama. To je prilika i da prikažu svoja umeća u skladu sa interesovanjima koja nisu vezana za posao kojim se bave.

"Livađanke" najaktivnije

Udruženje žena "Livađanke" okuplja članice svih starosnih dobi, od najmlađih do najstarijih. U svoje aktivnosti uključuju decu, kojima organizuju različte radionice. Učestvuju i na različitim manifestacijama, na kojima pokazuju i svoja kulinarska umeća.

Jedna od njih bila je i proslava 6. maja, pod nazivom "Uoči Đurđevdana". Ona je organizovana prvi put nakon više decenija, tačnije nakon početka Drugog svetskog rata.

Jelka Čokolov Filušev, nastavnik srpskog jezika u osnovnoj školi u Srpskoj Crnji: "Kao nagradu za vernost i za učešće na Solunskom frontu kralj Aleksandar I Karađorđević je dobrovoljcima darovao zemlju na kojoj je selo podignuto".

"Đurđevdan se slavi od nastanka sela, samo što to nije bilo toliko omasovljeno. U selu postoji i seoska slava, koja pada na Svetog Iliju. To je nekada bila socijalistička slava. I uvek je bio akcenat na toj slavi. To je i danas ostalo kao slava - Ilinski dani. Za Đurđevdan, ja se sećam još kao dete, svake godine u porti crkve bio je šator sa igračkama, muzikom, preuzimalo se kumstvo To nije bilo toliko masovno, jer i sami znate kakvo je vreme tada bilo. U školi se nije učila veronauka, pa to nije ni zaživelo u narodu", kaže Jadranka Molarov, bibliotekarka i jedna od organizatora svečanosti "Uoči Đurđevdana".

Važno je okupljanje omladine na kvalitetan način

Jadranka dodaje da je ideja organizatora da na jednom mestu svi koji nešto rade na očuvanju tradicije, kluture i običaja sela, to i pokažu. Posebno, jer se već godinama za kulturu izdvaja najmanje sredstava. Zbog toga su zamrla mnoga dešavanja.

"Deca kada izađu iz osnovne škole u kojoj su išla na neke sekcije, jednostavno su prepuštena sama sebi. Više nema ko sa njima da radi. Oživelo je folklorno društvo, a pokušaćemo da oživimo dramsku, literarnu, recitatorsku sekciju. Da animirano tu decu da ne provode vreme samo za kompjuterom. Ako ostvare neke rezultate u tim oblastima, tim bolje, ali ako ne, bar da imaju nešto čime će se zanimati", kaže naša sagovornica.

Seoski turizam je neodvojiv od ukusnih, domaćih specijaliteta

"U susret žetvi"

Već narednog meseca, pod čuvenim seoskim hrastovima, održaće se tradicionalna manifestacija "U susret žetvi". Tu se takođe održava i kulturno-zabavni program posvećen žetalačkim običajima i ovom izuzetno važnom poslu - ubiranju hlebnog žita sa rodnih banatskih njiva. A žeteoce treba i okrepiti, te se u pripremanju tradicionalnih jela takmiče najveštiji kuvari.

Foto: Jasna Bajšanski


Foto prilog


Tagovi

Tradicija Aleksandrovo Đurđevdan Udruženje žena "Livađanke" Svečanost Manifestacija Jadranka Molarov Zamrla dešavanja Kultura Sekcije Ljubinka Ljupka Miškov Kalendarom prirode Jelka Čokolov Filušev "U susret žetvi"


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]