Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Casa Maršić
  • 26.04.2017. 08:00

Turisti traže malo mira i dobru kapljicu - ulja!

Na gospodarstvu obitelji Casa Maršić nedaleko Oprtlja gosti mogu uživati u miru, tišini i pogledu koji puca na dolinu Mirne, uz kušanje maslinovog ulja koje obitelj proizvodi. Riječ je o educiranim turistima, koji znaju gdje dolaze i što im se u pravilu može (po)nuditi kaže Nevija Tomažič.

  • 1.326
  • 168
  • 0

"Naši su gosti drukčiji od onih koji pohode morsku obalu, uglavnom traže mir, laganu relaksaciju i ne treba im previše buke. Vole pojesti i popiti dobru kapljicu, a uglavnom znaju gdje dolaze, educirani su".

Kaže to Nevija Tomažič iz Case Maršić u istarskom mjestašcu Maršići, tik do Oprtlja. Imaju i svoj OPG, koji u naravi glasi na Nevijinu majku Mariju Ipšu, radišnu i vitalnu ženu.

Apartmanski gosti uživaju u tišini

Apartmanski gosti Case Maršić koja proizvodi extra djevičansko maslinovo ulje - ali i masline u staklenkama (slanoj vodi), mogu itekako uživati u tišini krajobraza. Potvrđuje to i pogled s imanja s gotovo vrha litice, koji puca na dolinu Mirne, a izranja u daljini i slika planinskog lanca Učke.

Mir i tišina u Istri

Masline črnica, buža, bjelica, leccino

U nasadima su obitelji masline črnica, bjelica, buža, leccino, a osim biblijske biljke (imaju 800 stabala) oplemenjeno je njihovo gospodarstvo na bijeloj zemlji i začinskim travama poput kadulje, origana, lavande, timijana ružmarina. Gosti koji im dođu kažu mogu "uživati i zanimati se vrtom" ponajprije rajčicom, paprikom, salatom i drugim povrćem i biljem. Dolaze im nemalo Talijani, Austrijanci, Poljaci, Česi, ali i Amerikanci.

Turisti upućeni u kraj koji dolaze

Iako se možda ne bi reklo, spomenuti turisti vrlo su dobro upućeni u koji kraj Hrvatske dolaze, gdje je, kakva ga obilježja krase i dr. Supružnici Tomažič su kažu dosta svojeg novca investirali u jedan apartman koji izdaju, jer imali su "viška" prostora pa je cijela ponuda gostima zaokružena i istoimenim ekstradjevičanskim maslinovim uljem (litra stoji 120 kuna).

Potpora Turističke zajednice

Tamošnja im je turistička zajednica potpomogla izdavanjem prospekata o njihovom gospodarstvu i u određenim projektima za prigodnih manifestacija i(li) na sajmovima maslinovog ulja. Ulje supružnika gosti imanja mogu kušati kao i masline, ali kažu hranu nemaju u ponudi. Zato se dobre hrane može probati u njihovoj okolici, ali i Istri općenito, kažu i dodaju da su to nemalo istarski pršut, ombolo, kobasice, tartufi, sir, šparoge ali i vino, rakije.

Masline u staklenci po staroj recepturi

Nevija je ponosna i na svoje masline u staklenci koje radi po starim recepturama predaka, a posao je to koji već od branja rade samo žene.

Masline beru samo žene

Beru ih isključivo ručno, samo zdrave plodove, koji se navečer pripremaju za daljnu obradu. Odgorčavaju se one u slatkoj vodi, nakon čega se pripravlja salamura tj. važu se odgovarajuće količine maslina i drugi sastojci. U konačnici se napunjene staklenke pohranjuju na hladno i tamno mjesto oko pola godine.

Analiza u Zavodu za javno zdravstvo

Potom se prosljeđuju na analizu u Zavod za javno zdravstvo u Puli. Razlika je jesti "moje masline i one iz trgovine jer moje su spravljane na starinski način, jači su im okusi, tvrđe su i manje odgorčene" kaže naša sugovornica.

Samo na lokanlim sajmovima

Ulja i masline Tomažiči prodaju samo na kućnom pragu, kažu nema kod njih internet prodaje, ali može ih se (iz)naći na kojem lokalnom sajmu kao što je bio "Olive Olevarum" u obližnjoj im Krasici ili Tuber Fest - Tartufi, u Livadama. Iako imaju planova i želja strpit će se još malo "jer vremena su nesigurana", a hrvatski zakoni nisu pisani za male proizvođače.

Papirologija velika prepreka

Njih, požalili su se, za bilo što, gotovo uvijek prati ishođenje mnoštva papirologije, a kada se povuče pitanje poticaja i tu su svojevrsne prepreke. Priprema papira traje danima, pa u konačnici kaže naša sugovornica "više nisi siguran hoće li određena mjera i o(p)stati" dok se papiri prikupe. Ono što svakako mora ostati jest činjenica da im se "gosti osjećaju sigurno za što se sve više raspituju".

Turisti znaju što žele

Gostima važan osjećaj sigurnosti

Osjećaj sigurnosti postao je im je itekako važan prenosi nam iskustva sa gostima Nevija. Dodaje kako im se osim lijepog pogleda, mira, dobre hrane moraju ponuditi i drugi sadržaji. U kontinentalnom turizmu to znači da i iza 20 sati ljudi imaju gdje izaći, pozabaviti se sobom (teretana, fitness, plivanje). To više jer se dnevne aktivnosti ipak lakše upriliče počevši od obilaska kulturnih znamenitosti, posjeta maslinicima, poljima lavande, branju ljekovitog bilja i sl.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Ipša Marija Maršić Istra Oprtalj Nevija Casa Maršić Turisti Apartman Masline Ulje


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.