Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 28.11.2022. 14:00
  • Pomoravski okrug, Ćuprija

Turiste privlači priroda, manastiri i domaća hrana

Opština Ćuprija ima brojne subvencije za razvoj poljoprivrede, pa tako i seoskog turizma.

Foto: Jelena Lukić
  • 266
  • 69
  • 0

Ćuprija, kao deo Pomoravskog okruga, ima sve resurse za razvoj seoskog turizma, od prelepe prirode, šuma, reka, preko brojnih arheoloških nalazišta, kulturno-istorijskih spomenika, srednjovekovnog manastira Ravanica, do dobre gastronomske ponude. Opština Ćuprija ima i brojne subvencije za razvoj poljoprivrede, pa tako i seoskog turizma. Pomoćnik predsednika opštine Ćuprija Branko Milojević kaže da opština daje subvencije za registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave seoskim turizmom.

"Ta domaćinstva moraju da budu kategorisana na osnovu opštinske odluke o kategorizaciji. Lokalni organ i daje kategorizaciju. Trenutno na teritoriji Ćuprije postoje dva ruralna domaćinstva koja se bave turizmom, to su Etno kuća 'Danica' iz Senja i auto kamp 'Plum' u Batincu", rekao je Milojević.

Drugu godinu za redom koriste subvencije

Subvencije se ne odnose na izgradnju ili obnovu stare kuće što mogu republičkim sredstvima da urade, već se, kako kaže Milojević, te opštinske subvencije koriste za kupovinu baštenskog mobilijara, pločica, bele tehnike, posteljine, nameštaja, promenu stolarije. Prošle godine su davali subvencije od 100.000 dinara po korisniku maksimalno, a ove godine je 150.000 dinara. Takođe opština promoviše turističke sadržaje Ćuprije kako bi se obogatila ponuda turistima.

Opštinske subvencije se koriste za kupovinu baštenskog mobilijara, pločica, nameštaja...

"Trudimo se napravimo vezu između ruralnih naselja i prirode pa smo napravili planinarske i biciklističke staze. Imamo planinarsko društvo koje je zainteresovano za promociju tog turizma. Planiramo saradnju sa opštinom Despotovac koje takođe ima dobru turističku ponudu", objasnio je naš sagovornik.

Čuvanje uspomene na pretke

Prvo registrovano seosko turističko domaćinstvo u opštini Ćuprija je Etno kuća "Danica" koja se nalazi u selu Senje, nadomak manastira Ravanica. Tradicionalnu moravsku kuću napravio je pre oko 130 godina nekadašnji narodni poslanik Radomir Stojković. Njegovi naslednici su je obnovili, ali i sačuvali njenu autentičnu lepotu i prilagodili je za boravak gostiju. Danica Stojković i njen suprug Goran Đorđević želeli su na ovaj način da sačuvaju porodične uspomene, ali i uspomene na neka prošla vremena. 

"Mi smo iz grada prešli ovde kako bi sačuvali imanje koje je počelo da propada. Vrlo često nam dolaze gosti koji posećuju manastir Ravanicu, a mi smo dobili blagoslov manastira da radimo. Sve što smo našli u dvorištu upotrebili smo, obnovili smo ogradu od tesanog drveta, od panjeva sam napravio stolove, sada repariram stare plugove i sejalice", kaže Đorđević.

Etno kuću pre oko 130 godina sagradio je nekadašnji narodni poslanik Radomir Stojković

Stambeni deo kuće opremljen je originalnim nameštajem, sa malo elemenata modernog. Ono što daje posebnu draž jesu stare fotografije, ćilimi, vezene postelje i komadi nameštaja koji su stari koliko i sama kuća. Za ljubitelje aktivnog odmora okolina je kao stvorena za duge šetnje ali i obilazak prirodnih lepota, izletišta i kulturno istorijskih objekata u Ćupriji, Paraćinu, Jagodini i Despotovcu. Svakako najpre treba posetiti manastir Ravanicu, zadužbinu kneza Lazara. Danica Stojković priprema domaća tradicionalna jela, zatim sokove, ajvar, slatko i džemove koje pravi od namirnica iz svoje bašte ali i od proizvoda svojih komšija u selu. Na taj način dosta porodica iz Senja prodaje svoje poljoprivredne proizvode.

"Ništa ne prskamo, tako da su svi proizvodi zdravi. Imamo šest porodica sa kojima sarađujemo i od njih kupujemo neke namirnice poput sira, jaja, projinog brašna i meda. Sredom i petkom, ali i kada je post, pripremam posnu hranu, a mnogo recepata je upravo iz manastira", istakla je Stojković.

Razvoj kamping turizma

Kamping turizam je svuda u svetu u usponu dok je u Srbiji još uvek u povoju. Preko 40 odsto turista iz Evrope odlučuje se za taj vid turizma, pa je zato važno da na proputovanju kroz Srbiju imaju prostor za kampovanje. Prema poslednjoj evidenciji u Srbiji postoji oko 40 uređenih kampova, a jedan od njih je "Knežević plum" koji se nalazi u Batincu na dva kilometra od autoputa Beograd-Niš.

"Gosti kampa su uglavnom stranci koji su u tranzitu i koji putuju prema Grčkoj, Turskoj i Albaniji ili se vraćaju kućama na zapadu i severu Evrope. Gosti mogu boraviti i na otvorenom i u apartmanima. Mi smo i blizu autoputa, ali i dovoljno daleko da gosti mogu da uživaju u prirodi", napomenuo je Aleksandar Knežević.

Članovi ovog seoskog turističkog domaćinstva se trude da na pravi način predstave svoj kraj, ali i Srbiju stranim turistima.

"Mnogi od njih su prvi put u Srbiji i zato želimo da pokažemo da su Srbi dobri domaćini. Posle godinu dana rada već nam dolaze turisti po preporuci starih gostiju i mi smo ponosni na to", istakao je Knežević i dodao da sve češće u kamp svraćaju i biciklisti koji putuju po Evropi.

Knežević plum koji se nalazi u Batincu na dva kilometra od autoputa Beograd-Niš.

"Oni imaju kulturu kampovanja i vole u šatorima da spavaju", kazao je Knežević i dodao da svim gostima ponude i obroke koje spremaju u dogovoru sa restoranima u Ćupriji pa tako od kamping turizma imaju koristi i ugostitelji.

Seoski turizam je pravi način da se sačuva istorija i tradicija nekog kraja, da se bar na trenutak zaustavi vreme u kome uživaju i gosti i domaćini, ali i prilika koja omogućava da više porodica živi prodajući svoje usluge i proizvode.


Foto prilog


Tagovi

Ćuprija Branko Milojević Opštinske subvencije Radomir Stojković Danica Stojković Goran Đorđević Etno kuća Danica Aleksandar knežević Knežević plum


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.