Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vile s bazenima
  • 11.09.2016. 10:30

Sve više ruralnih obiteljskih kuća s bazenima

Zahvaljujući izdašnosti prirodnih ljepota i kulturnom blagu te čistoći okoliša, novoizgrađenim modernim prometnicama, sve više u Zagori niču i lijepe obiteljske kuće-vile s bazenima za odmor!

Foto: Mate Primorac i Nedjeljko Musulin
  • 4.080
  • 414
  • 0

Zahvaljujući izdašnosti prirodnih ljepota i blaga, novoizgrađenim modernim prometnicama poput autoceste i brzih cesta s tunelima, gospodarskim poduzetničkim zonama, što je itekako pridonijelo čvršćem spoju Zagore i mora te protoku ljudi i osmišljenijeg života, u ruralnom prostoru dalmatinskog zaobalja sve više niču obiteljske kuće - vile s bazenima za odmor.

Vlasnici takvih objekata, kojih je zadnjih godina primjerice u Zabiokovlju izgrađeno znatno više od očekivanja, kažu da nisu pogriješili računajući kako su baš tim projektima i objektima, ali i svim pratećim sadržajima, primjerice onima što su vezani za etno-eko sela i poljoprivrednu proizvodnju zdrave hrane, uvelike pridonijeli razvoju seoskog turizma čime su donekle osigurali financijsku budućnost. Čini se kako ih je, pak, najviše na imotskom području te u omiškom zaleđu, u Šestanovcu i okolici, poput obitelji Dundić, Galić i Vučak u Cisti, obitelj Vukosav u Dusini (Veliki Prolog) u Vrgoračkom kraju te u inim sredinama Zabiokovlja.

Bogata ponuda seoskog turizma u Zabiokovlju

Upućeni kažu kako u tom ruralnom prostoru, na sjevernoj strani Biokova podno sv. Jure, ima više od 50 bazena uz izgrađene ili obnovljene obiteljske kuće s uređenim okolišem, a gdjegdje i eko-etno sela, do kojih vode pristupni putovi, ali im gotovo nitko ne zna točan podatak. Prema neslužbenim podacima, na cijelom području dalmatinskog zaleđa te u priobalju mnogo je više obitelji koje su izgradile spomenute objekte.

Luća Egona Jelavića

No, osim što su manje-više zadovoljni radom i poslovanjem svojih vila i bazena u dalmatinskom kršu do kojih se lako i brzo stiže, posebice im je drago što svojim projektima i dodatno oplemenjuju krajobraz Zabiokovlja te obogaćuju ponudu seoskog turizma na širem prostoru Dalmacije, kako to odavno biva u priobalnom i kontinentalnom dijelu Istre.

OPG-i kreću istim putem

S druge, pak, strane su i vlasnici mnogih OPG-ova zaključili kako im se pružila mogućnost za bavljenje seoskim turizmom te su krenuli obnovom starih obiteljskih kuća, prenamijenivši ih u prave vile, te gradnjom novih bazena. Tako je sada na vrgoračkom području izgrađeno, ili se gradi, 20-ak obiteljskih kuća-vila s bazenima, ne računajući obnovljene, od kojih su neke od njih primili turiste tijekom ovogodišnje turističke sezone. Jedan od njih je Egon Jelavić, za kojeg kažu kako je prvi krenuo u taj posao još prije nepunih 20 godina, te da u tome nije pogriješio.

Dakako, u turističkoj djelatnosti se ističe i projekt Tomislava Vukosova Čiče, koji također prima goste u svojoj novoizgrađenoj vili s obiteljskim bazenom u Dusini, tvrdeći kako gosti uživaju u tom ambijentu. Vukosav ocjenjuje kako ne vidi razloga da seoski turizam ne zaživi u tom ruralnom prostoru gdje se gostima ima što ponuditi, baš kao i unutrašnjosti Istre. Naime, pokraj Tomislavove kuće-vile i bazena u Dusini podignuta je i opremljena još jedna vila s bazenom, vlasništvo Marice i Vedrane Vukosav. Ne govori li to da je dalmatinsko zaleđe, odnosno vrgorački kraj na sigurnom putu kako bi jednog dana, vjerojatno i uskoro, postali i turistički biser u tom ruralnom prostoru?

Kamena kuća s bazenom

"Poznato je kako je vrgorački kraj turistički biser u čistu krajobrazu gdje su, osim živopisnih ljepota, netaknute prirode i proizvodnje zdrave hrane, bogata i gastronomska ponuda, blizina turističkih odredišta. To su tek neke prednosti tog podneblja. Inače, taj zabiokovski kraj u posljednje vrijeme, posebice nakon izgradnje autoceste, sve više privlači pozornost turista koji traže mir od ruralnog i stresnog života. Mnoge obitelji s toga područja godinama obnavljaju stare kamene kuće te ih nastoje prenamijeniti u vile s bazenima, ali i u eko-etno sela poput Velokog Godinja u Rašćanima, također nadomak bivše Napoleonove ceste i novoizgrađene autoceste, te planinskih prijevoja Staze i Stupice prema Makarskoj rivijeri, te Kokorića.

Autocesta dovela turiste

I moja obitelj se nastoji ogledati u tome, odnosno u seoskom turizmu, ovdje u Dusini (Veliki Prolog) na udaljenosti nekih 5 kilometara jugoistočno od Grada Vrgorca, nadomak modernih prometnica i Vrgoračko-neretvanskog polja i Dalmatinskog Rastoka, te poznatog Napoleonova puta gotovo na potezu prema Međugorju. Inače, ja se više godina bavim turizmom u Međugorju, ali se želim okušati i u svom selu na projektu ruralnog turizma", riječi su Tomislava Vukosava, koji je minule godine prihvatio prve goste u Dusini te je zasad više nego zadovoljan zanimanjem inozemnih turista za vrgorački kraj.

Dodaje kako je kamenu kuću u Dusini preuredio u sobe s kupatilima izgradivši bazen površine 45 metara četvornih, te uredivši okoliš, a ima i razvijeno i zaokruženo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. U sklopu OPG-a ima i izdašne količine zdrave vode, kao i pet hektara plodne zemlje koju obrađuje uzgajajući sve vrste povrća i voća. Drži kako bi seoski turizam u njegovu kraju itekako mogao zaživjeti.

"Kako je ovo malo pasivniji kraj u odnosu na nizinske predjele naše zemlje, ugledao sam se na Istru koja mi je dala putokaz kako se mogu privući turisti, domaći i inozemni, na ruralni prostor u dalmatinskom zaleđu. Tu se turisti dobro odmaraju uz bazene, makar bili i nekoliko kilometara udaljeni od mora poput moga. Prije dvije godine sam krenuo tim projektom te sam zadovoljan. U obnovu i prenamjenu kuće u vilu, izgradnju i opremu bazena smo uložili prilično veliku investiciju, iako sam sve radio u vlastitoj režiji. Nemoguće je točno izračunati koliko nas je to sve koštalo", kaže Tomislav Vukosav zaključujući:

"Naša kuća ima 6 soba, 7 kupatila, 3 kuhinje, dodatne krevete, koja može primiti 14 osoba - sve u 250 metara četvornih korisna prostora, ukupne površine oko 3.500 metara četvornih. Imamo i svoje poljoprivredne proizvode - povrće, voće, žitarice, meso, ribu, a turistima je na raspolaganju vožnja lađom, trupom rijekom Maticom kroz Vrgoračko-neretvansko polje. Gostima nudimo i svoje bogate gastronomske specijalitete poput Dalmatinskog pršuta, kozji si; slatkovodne ugora, jegulje, plotice, gobice, žabe, te janjce, kozliće, piletinu, dakako i dobra domaća vina iz poznatih naših vinogorja. To je tek dio ponude svog OPG-a za domaće i inozemne turiste."

Foto: Mate Primorac i Nedjeljko Musulin


Fotoprilog


Tagovi

Zagora Obiteljske kuće Bazeni Turizam

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na povratku iz Mostara valja i doručkovati, a u aščinici BurekKing u Jablanici kuharica Hajra Nezirić taman priprema burek ispod saća. Svemir nas je uspješno povezao ;) Kaže ova kuharica da sastojke nabavljaju od lokalnih dobavljača. Ispeče... Više [+]