Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Butić
  • 25.10.2021. 14:00
  • Zadarska, Briševo

Studenti i profesori brali grožđe, sadili smokve i priredili Zalog(aj) budućnosti!

Ravni kotari i OPG Butić, našli su se u središtu pozornosti Sveučilišta u Zadru i međunarodnog projekta "Take it Slow" vrijednog više od 3,7 milijuna eura.

Foto: Sveučilište u Zadru/Toni Opačić
  • 1.686
  • 147
  • 0

Sve se vraća sve se plaća. Donedavno se govorilo: “Uči pa nećeš morati kopati. A danas, evo, studente vraćaju u polja”, samo neki su od komentara kojima su mještani ravnokotarskog mjesta Briševa popratili događaje koje je na tamošnjem OPG-u Butić organiziralo zadarsko Sveučilište pod nazivom Ravni kotari - Zalog(aj) budućnosti u okviru međunarodnog projekta TAKE IT SLOW.

“Radi se o strateškom bilateralnom projektu prekogranične suradnje INTERREG Hrvatske i koji je osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, dostupne prekogranične turističke destinacije”, pojasnila je prof. Božena Krce Miočić s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Projekt vrijedan više od 3,7 milijuna eura

"Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow” (TAKE IT SLOW) strateški je turistički projekt vrijedan više od 3,7 milijuna eura, sufinanciran (85%) iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Vodeći partner je Dubrovačko-neretvanska županija, a projektni partneri su Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Sveučilište u Zadru, Istarska županija, PROMOTURISMOFVG, Regija Veneto, Razvojna agencija Regije Marche, Regija Molise, Javni teatar Apulije – Regionalni konzorcij za umjetnost i kulturu, Regija Emilia-Romagna, Regija Abruzzo i Regija Apulija.

Projekt je osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, pristupačne i slow prekogranične turističke destinacije., rečeno je na predstavljanju u Briševu gdje su se okupili studenti, profesori i njihovi gosti kako bi se upoznali s proizvodnjom i pripremom tradicionalne hrane i pića u Ravnim kotarima.

Do polja u traktorskoj prikolici (Foto: V. Brkić/Zadarski list)

Program je započeo u jutarnjim satima kada je vlasnik imanja Ante Butić u prikolici svog traktora povezao sudionike ovog događanja u polje do svog vinograda i maslinika. Tamo su se studenti natjecali u berbi grožđa, najbržoj vožnji u karijoli, povlačenju konopa te nošenju jaja u žlici. Studenti i profesori su zatim pokazali svoje poljoprivredne vještine u sadnji jedne od “tri Gracije Dalmacije” – smokve, voćke karakteristične za ovo podneblje. Pritom su se zbrajali bodovi iz svake discipline kako bi se po završetku događanja proglasila pobjednička ekipa.

Poslije brojnih aktivnosti u vinogradu i voćnjaku, sudionici su se uputili natrag prema konobi OPG-a Butić. Na zanimljiv i pristupačan način domaćin Ante je okupljenim studentima objasnio tijek najvažnijih aktivnosti u procesima proizvodnje vina i rakije. Naveo je i neke od najvažnijih promjena do kojih je u navedenim procesima došlo protekom vremena te primjenom različitih tehnoloških unaprjeđenja.

Dio studenata se potom uputio u kuhinju, koja je postala poprištem zanimljivog kulinarskog dvoboja – natjecanja u pripremanju tradicionalnih jela pod pekom. Istovremeno, u ugodnoj i skladno uređenoj unutrašnjosti konobe, jedno za drugim slijedila su predavanja. Šime Marcelić s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru pojašnjavao je “Zašto je maslinovo ulje jedinstveno u odnosu na druga ulja?”. Ante Butić, vlasnik OPG-a Butić svoje je predavanje naslovio: “Prezentacija domaće hrane i branje maslina kao turistička ponuda”. Damir Hordov, Turistička zajednica Zadarske županije s temom: “Welcome Rural” i projekt “Zadar Bike Magic”, a prof. Božena Krce Miočić  “Zašto (ne) posjetiti Ravne kotare?”.

Razvoj održivog slow turizma u malim zajednicama

“Iako imaju atrakcijsku osnovu, puno potencijala i resursa, Ravni kotari nisu dovoljno prepoznati u turističkoj ponudi Zadarske županije. Zato, kao nedovoljno iskorišteno područje gastronomske i druge turističke ponude i jesu u središtu pozornosti Sveučilišta, odnosno dijela strateškoga projekta TAKE IT SLOW”, naglasila je prof. Krce Miočić.

Fokus projekta je razvojem održivog i slow turizma u malim zajednicama na otocima, obali i unutrašnjosti uz Jadransko more bogatima materijalnom i nematerijalnom baštinom koje su očuvale autentični životni stil prilagođen svom prirodnom okruženju.

Kroz projekt se želi razvijati rješenja za upravljanje mikroturističkim destinacijama kako bi se potaknule lokalne zajednice u rješavanju utjecaja turističke industrije, ali i istodobno očuvala prirodna i kulturna baština i životni stil, rečeno je na predstavljanju projekta.

Sudionici zanimljivog projekta (Foto: Sveučilište u Zadru/Toni Opačić)

Upravo se u tome, istaknula je prof. Krce Miočić, ogleda i uloga Sveučilišta, kao istraživački orijentirane obrazovne ustanove koja povezuje znanstvena istraživanja i projekte. A gastronomija u Ravnim kotarima predstavlja poseban odmak jer imaju i ulaznu sirovinu kao i neka jela koja čak ni lokalno stanovništvo ne poznaje dovoljno dobro.

“Ozbiljnom pomaku u tom smjeru u budućnosti bi trebao doprinijeti i ovaj projekt. Osmišljen je tako da svaka od regija razvije proizvod specifičan za svoje područje, a potom se kao pojedinci spojimo u jednu slow cjelinu", zaključila je profesorica.

Poticaj OPG-u Butić i razvoju ruralnog turizma

Moderator predavanja Tomislav Klarin s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru poticao je konstruktivnu raspravu o mogućnostima razvoja slow, smart i zelenog turizma temeljenog na eno-gastronomiji Ravnih kotara.

Nakon iznimno zanimljivih predavanja, uslijedio je krešendo: proglašenje pobjednika uključujući i bodove u spremanju peke, a delicije spremljene na tradicionalan način u Konobi Butić blagovali su svi sudionici ovog zanimljivog događanja. Svi zadovoljni, posebice domaćini kojima je ovo dodatni poticaj da nastave razvijati svoje obiteljsko gospodarstvo i održivi, ruralni turizam koji će donositi korist i njima i lokalnoj zajednici.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Butić Briševo Ravni kotari Sveučilište u Zadru TAKE IT SLOW Ruralni turizam


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]