Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 29.03.2018. 18:00

Što donosi novi Zakon o pružanju usluga u turizmu?

U HGK - Županijska komora Osijek održana je edukacija na temu primjene novog Zakona o pružanju usluga u turizmu.

Foto: Roberta Kljenak
  • 685
  • 31
  • 0

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Osijek, održana je edukacija za primjenu novog Zakona o pružanju usluga u turizmu koji je stupio na snagu 1. siječnja. Razgovarali smo s Marijom Tapšanji, višom stručnom suradnicom u Odsjeku za turizam Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Osijek, o edukaciji na temu primjene novog Zakona o pružanju usluga u turizmu koju je organizirala HGK za njezine članice.

"Članice HGK koje su u okviru radnih skupina grupirane u udruženje i zajednice pri sektoru za turizam, bile su aktivno uključene u izradu novog Zakona o pružanju usluga u turizmu. Zahvaljujući tome, odlučili smo na edukaciji istaknuti posebnosti i izazove navedenog Zakona. Smatram da je osobito pozitivno što u slučaju određenih nepravilnosti, turistička inspekcija neće odmah kažnjavati, već će izdavati upozorenje i rok za otklanjanje istih. Na edukaciju se prijavilo 50 sudionika i moram priznati, zadovoljni smo odazivom. Od turizma na području Osječko - baranjske županije očekujem zaista puno, upravo stoga što je i strategijom definiran turizam kao strateška grana županije. 

Forum obiteljskog smještaja u svibnju

Glede edukacije naših članica, pokrenuli smo razne radionice i edukacije, od zdravstvenog te kulturnog turizma i cikloturizma, pa sve do gastro turizma na čiju će se temu uskoro organizirati radionica. U svibnju ćemo organizirati i Forum obiteljskog smještaja. Neophodno je, u skladu navedenog, istaknuti da sve edukacije koje radimo, radimo u suradnji s partnerskim institucijama a sve zbog dobrobiti naših članica.

Pružateljima usluga u turizmu, agencijama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima bih na kraju sveg navedenog poručila da se u svakom trenutku mogu obratiti nama u Županijsku komoru Osijek, bilo da im je potrebna pomoć oko poslovanja, bilo da su zainteresirani za edukacije", priča viša stručna suradnica za turizam, Marija Tapšanji.

Željko Trezner, struč.spec.oec. održao je zanimljivo predavanje o izazovima primjene novog Zakona o pružanju usluga u turizmu  gdje je definirano drugačije korištenje pojmova u definiranju usluga turističkih agencija (organiziranje, prodaja, posredovanje, rezervacija, provedba, omogućavanje kupnje, zastupanje...).

Na ulazu u prostor u kojem posluje, turistička agencija mora istaknuti naziv tvrtke i sjedište, a na ulazu u poslovnicu i radno vrijeme kojeg se treba pridržavati. Ostaje i dalje obveza isticanja naznake turistička ili putnička agencija te tvrtke i sjedišta u svim promidžbenim materijalima i poslovnim dokumentima usluga u turizmu", objasnio je. 

Propisana je, rekao je, nova obveza objave određenih informacija na mrežnim stranicama turističke agencije. Među općim informacijama je obveza obave općih uvjeta poslovanja za usluge koje pruža, ali i za one za koje prodaje i/ili za koje posreduje, na hrvatskom jeziku i jezicima na kojima nudi svoje usluge. Precizno je definirana mogućnost prijevoza u sklopu paket-aranžmana, izleta i turističkog transfera osobnim vozilima i drugim prijevoznim sredstvima, kao prijevoz za vlastite potrebe, sukladno posebnim propisima kojima se uređuje pojedina vrsta prijevoza.

Zakon o pružanju usluga

U vozilu kod vozača, u sklopu putovanja u paket-aranžmanu i povezanom putnom aranžmanu, treba biti nalog za prijevoz radi nadzora. Uvedena je obveza korištenja voditelja putovanja (koji više ne mora polagati ispit) za svaku grupu od 15 do 75 osoba i turističkog vodiča za pružanje usluga turističkog vodiča. Također, obveza je stavljanja na raspolaganje (nešto preciznije definiranih nego do sada) predugovornih informacija o izletu.

Svi uvjeti vezani uz sklapanje ugovora o putovanju u paket-aranžmanu i ugovora o povezanom putnom aranžmanu detaljno su regulirani u Zakonu u pružanju usluga u turizmu. Reguliranje ugovornih odnosa u javnopravnom aktu za sobom povlači nadzor i kazne, a sukladno odredbama Direktive (EU) 2015/2302.

"Usluge turističke agencije mogu pod određenim uvjetima i ograničenjima pružati i druge pravne i fizičke osobe, a bez osnivanja turističke agencije. Na plovilu koje je kategorizirano kao plovni objekt nautičkog turizma mogu se pružati usluge izleta, paket aranžmana, i povezanih putnih aranžmana. Sindikati, udruge i vjerske zajednice mogu organizirati putovanje najviše tri puta godišnje, a obrazovne ustanove i izlete pod uvjetima koji su uglavnom isti kao i do sada. Hrvatski ferijalni i hostelski savez može pružati sve usluge turističke agencije, ali ima i sve obveze koje imaju turističke agencije, uključujući zapošljavanje voditelja poslova. Ugostitelj može, za potrebe svojih gostiju kojima pruža usluge smještaja, organizirati i obavljati usluge turističkog transfera ispunjavajući uvjete za korištenje prijevoznih sredstava kao i agencija. Pružanje usluga turističkih agencija sukladno posebnim uvjetima mogu vršiti i javne ustanove te razni subjekti u zdravstvenoj djelatnosti“, objašnjava Željko Trezner, struč.spec.oec.


Tagovi

HGK Zakon Turizam Marija Tapšanji Željko Trezner


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije