Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan hrvatskog turizma
  • 07.10.2022. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Slavonija najuspješnija kontinentalna destinacija ruralnog turizma

U Osječko-baranjsku županiju stigle su čak tri nagrade s ovogodišnjeg Dana hrvatskog turizma.

Foto: OBŽ
  • 2.438
  • 165
  • 0

Slavonija je najuspješnija kontinentalna destinacija ruralnog turizma, Osijek gradskog turizma, a Varja Guttert iz Parka prirode Kopački rit najbolji turistički vodič. Odluke su to i vrijedna priznanja dodijeljena sinoć u Šibeniku u sklopu Dana hrvatskog turizma, a koja stižu u Osječko-baranjsku županiju. 

"Prvi smo put kroz Klaster Slavonija prijavili svih pet županija istoka Hrvatske kao jednu destinaciju, a s ciljem predstavljanja turističke destinacije koja nudi bogatu turističku ponudu, prirodnu i kulturnu baštinu te enogastronomiju", rekla je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije napominjući da su Županija i TZ posljednjih godina intenzivirali aktivnosti u ovom sektoru čemu u prilog govori sve veći broj turističkih dolazaka. 

Pet slavonskih županija 

Klaster Slavonija čine turističke zajednice Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije. Istok Hrvatske, pojašnjavaju, područje je dodira različitih kultura koje su tijekom povijesti ostavile vidljive tragove u arhitekturi, gastronomiji i običajima. Od ranih civilizacija do vojnih utvrda, dvoraca i veličanstvenih sakralnih objekata do bogate nošnje, zanimljivih manifestacija i restorana čija tradicionalna jela odražavaju mirise i okuse prostora. 

"Slavonija je idealna za odmor različitih dobnih skupina i afiniteta", poručuju iz Županije. 

Podsjećaju i da su prirodna ljepota UNESCO Geoparka Papuk i močvare Kopački rit, mistika Vučedola – izvora indoeuropske civilizacije, šetnja slavonskim tvrđavama i dvorcima, vožnja dravskim, savskim i dunavskim obalama samo dio ponude istoka Hrvatske. 

Za sve koji uživaju u obilaženju vinskih podruma, ljubitelj su ukusne hrane po tradicionalnim receptima, ovdje će pronaći brojne vinske rute, kvalitetne restorane i smještaj u autentičnom ambijentu obnovljenih sela. Nedirnuta priroda bogata šumama i vodama omogućila je razvoj lovnog i ribolovnog turizma te planinarenja. 

Poticaj za razvijanje novih turističkih proizvoda

"Ovo područje je posljednjih godina postalo izuzetno atraktivna destinacija za cikloturizam, pješačenje i ostale oblike adrenalinskog turizma, a ne smijemo zaboraviti konjogojstvo i jahanje kao nezaobilazni dio tradicije", rekao je župan Ivan Anušić i dodao da ga sve to, uz manifestacije koje organiziraju poput nedavno održanog HeadOnEasta koji je rušio rekorde posjećenosti, čini atraktivnom kontinentalnom destinacijom. 

"Nagrada koju smo dobili je potvrda našeg dosadašnjeg rada kao i poticaj za razvijanje novih turističkih proizvoda", naglasio je.  

Iz Županije podsjećaju i da je 2019. godine Baranja proglašena najuspješnijom destinacijom ruralnog turizma. "Upravo su ove nagrade najbolja potvrda da se turizam Slavonije i Baranje razvija u dobrom smjeru", zaključuju iz OBŽ. 

Dan hrvatskog turizma održan je u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva turizma i sporta, a dodijeljene su nagrade u kategorijama za destinacije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku), ljude u turizmu te za projekte u sklopu programa "Promocija zanimanja“.


Fotoprilog


Tagovi

Dan hrvatskog turizma Slavonija Ruralni turizam Ivana Jurić Klaster Slavonija Pet slavonskih županija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]