Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Popovića dvori
  • 11.04.2020. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Šestanovac

Šampioni seoskog turizma ne posustaju, OPG Popovića dvori uređuju i sade

Unatoč pandemiji i očekivanom padu turističkog sektora, Željko Popović najavljuje daljnja ulaganja u svoje imanje nagrađeno zlatnim suncokretom ruralnog turizma. Upravo su završili s uređenjem dodatnog prostora i sadnjom dvjestotinjak sadnica smokve i badema, ali tu nije kraj.

Foto: Mladen Nejašmić i arhiva OPG-a Popovića dvori
  • 3.344
  • 315
  • 1

OPG Popovića dvori iz Šestanovca ovogodišnji su dobitnici zlatnog Suncokreta ruralnog turizma u kategoriji turističko seljačko gospodarstvo. Nagrada je to koja se u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj dodjeljuje najzaslužnijim promicateljima gospodarstva ruralnih područja Lijepe naše.

Jedan od njih je upravo Željko Popović, mladi poduzetnik iz Šestanovca i vlasnik nagrađenog OPG-a čija turistička renesansa počinje paralelno s izgradnjom prvih metara autoceste kroz Zabiokovlje. Trinaest godina kasnije uz staru obiteljsku kuću izgrađene su još dvije ukupno kapaciteta osamnaest osoba. Ali nije tome kraj, dok obalne turističke oaze rijetko nude nešto bitno više od mora i plaža, kod Popovića inače pionira modernog šestanovačkog turizma i općenito onog Zabiokovskog, gostima je na raspolaganju 15 tisuća četvornih metara potpuno uređenog prostora.

'Kada mogu oni uz more, idemo pokušati s turizmom i mi iza brda'

"Da, sve je krenulo s gradnjom autoputa kroz mjesto. Pojavila se potreba za smještajem radnika i inženjera s obližnjeg gradilišta. Staru kuću smo odmah iznajmili i tako je sve počelo. Mislili smo zašto ne, idemo se okrenuti turizmu. Kada mogu oni uz more, idemo pokušati i mi iza brda. Zarađenim novcem i obiteljskom ušteđevinom podigli smo prvi objekt i počeli 'rentat'. U početku nismo mogli ni slutiti da će biti takva potražnja.

OPG Popovića dvori iz Šestanovca ovogodišnji su dobitnici zlatnog Suncokreta ruralnog turizma

Počeli smo širiti ponudu na način da smo malo po malo i u skladu s mogućnostima počeli s uređenjem okolnog područja na kojem smo izgradili još jednu kuću za odmor i bazen. Svake godine napredujemo. S ciljem širenja ponude prije dvije godine podigli smo moderan sportsko-rekreativni centar unutar kojega našim gostima nudimo dječje igralište, ono za nogomet, košarku, tenis, boćalište, odbojku, rukomet i mogućnost cikloturizma za koje smo od županije dobili kategorizaciju Bike&Bad", nabraja Popović.

Uz već postojeći veliki bazen na imanju se nalaze i dva manja hidromasažna, vanjska teretana i profesionalni fitness i sve u potpunom prirodnom okruženju omeđenom stotinama metara dugim starim suhozidom, smokvama, lozom i bademima. Upravo ovih dana završeno je uređenje dodatnih nekoliko tisuća četvornih metara prostora na kojem je posađeno dvjestotinjak sadnica badema i smokava.

Ono zbog čega su i dobili nagradu svakako je praćenje trendova u turističko seljačkom gospodarstvu, pa su gostima na raspolaganju i sezonske povrtlarske kulture kao i vrijednosti etno, gastro i kulturnog turizma. Upravo taj spoj poljoprivrede i turizma u tom mjesečevom krajoliku i daje najbolje rezultate.

Turisti sami beru i spremaju hranu

"Naši gosti uglavnom su obitelji s djecom. Najviše Skandinavci, a u zadnje vrijeme primat su odnijeli Nijemci i Poljaci. Što je nama najbitnije, svi se ponovo vraćaju. Zadovoljni su mogućnošću da sami beru i spremaju hranu. Nudimo im domaću spizu, kruh ispod peke i naš prisnac u kojem najviše uživaju.  To ih, uz mir i tišinu, primijetili smo, najviše veseli. Imate vi gostiju kojima more i sunčane plaže nisu ono najvažnije, već upravo ovo što sam nabrojio.

Bajkovito zdanje mlade obitelji 

Ovdje u ovoj našoj udolini između Mosora i Biokova čovjek se još uvijek može odmoriti u potpunoj tišini, a tek petnaestak minuta vožnje od nas, nalaze se i najljepše plaže na Makarskoj rivijeri.  U tom cilju i ide naša ponuda da ih što duže zadržimo, stoga danas imamo popunjenost od 150 dana u godini. Radi se non-stop, nema zatvaranja", tvrdi Željko Popović.

Ovaj mladi šestanovački poduzetnik svoje poslovno carstvo stvorio je s puno odricanja, kreditiranja, a u dijelu širenja turističke ponude, koristio je i mjere ruralnog razvoja.

Nema odustajanja premda je pandemija zaustavila sve 

Ova prva nagrada u obiteljskoj vitrini svakako će, kako je i najavio, biti veliki poticaj za daljnje usavršavanje poslovanja. Prema viđenom neki bi rekli nema dalje, sve je tu. Međutim, Popović unatoč očekivanom padu turističke potražnje zbog pandemije koronavirusa, najavljuje skoru gradnju novog jednoetažnog objekta u rustikalnom stilu u čijem će prizemlju biti velika konoba u dalmatinskom štihu, a na dvjesto četvornih metara prostranom katu fitness zatvorenog tipa te wellness.

Inače, danas na prostoru općine Šestanovac od turizma živi četrdesetak obitelji. Poslovna klima je kud i kamo povoljnija nego li je to bila prije deset i više godina. Osnovana je i Turistička zajednica, a podatak od 10.700 noćenja u prošloj godini ili 25 % više nego u godini prije, dovoljno govori da uz one tradicionalne djelatnosti kao što su poljoprivreda i stočarstvo, svoju budućnost vide i u seoskom turizmu. Svima je poznat primjer Imotske krajine koja u zadnjih nekoliko godina doživljava turističku renesansu, a čini se da se Šestanovac poveo istim primjerom. No, prije svih, u turizmu i to onom s predznakom agro, okušao se naš domaćin Željko Popović.


Fotoprilog


Tagovi

Željko Popović Popovića dvori Suncokret ruralnog turizma


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!