Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezervat biosfere Golija
  • 13.04.2018. 16:30

Rudno - centar seoskog turizma

Selo Rudno u rezervatu biosfere Golija je pravi raj za ljubitelje prirode i jedan je od predela u okolini Kraljeva gde seoski turizam ima perspektivu. U ovom selu meštani su shvatili da se, osim primarne poljoprivredne proizvodnje, mogu baviti i seoskim turizmom i učiniti ovaj kraj dostupnim svim zaljubljenicima u čist vazduh, zelene predele i domaću hranu.

Foto: Dragan Raskov Milošević
  • 912
  • 195
  • 1

Južno od Kraljeva na oko 76 km, na obroncima planine Golija, smešteno je selo Rudno. Do ovog sela može se doći na dva načina. Prvi je Ibarskom magistralom prema jugu u pravcu Raške, putuje se do naselja Brvenik, a zatim se skreće desno 12 km prema manastiru Gradac, odakle se produžava pravo asfatiranim putem još 12km do Rudna, što predstavlja duži put. Kraći put je pored manastira Studenica makadamskim vijugavim putem 15km uz padine Radočela.

Povećanje smeštajnih kapaciteta

Kao i u ostalim seoskim područjima u Srbiji, i u ovom selu je takođe je prisutan trend smanjenja broja stanovnika. Ovo selo prema poslednjem popisu ima oko 250 stanovnika, koji se pretežno bave poljoprivredom, a tokom poslednje decenije aktivno i seoskim turizmom. Uprkos negativnom trendu u kretanju broja stanovnika, kapaciteti za smešaj gostiju se konstantno povećavaju. Trenutno postoji oko 30 prodica koje su se u ovom selu kategorizovane za seoski turizam, među kojima je desetak najuspešnije.

Jedna od porodica koja se seoskim turizmom bavi duže od deset godina je porodica Milošević. A za seoski turizam su se odlučili spontano, jer se u ovom selu tražila soba više za goste koji su došli da uživaju u blagodetima ovog sela. Tada su bili prinuđeni da svoj dom ustupaju gostima, ali su ubrzo sagradili posebne smeštajne kapacitete za turiste. Tako da danas raspolažu kapacitetom za smeštaj 17 gostiju u tri apartmana i jednoj dvokrevetnoj sobi. Određenog tipa gostiju, ili kako se popularno kaže - ciljne grupe, nema, zato što dolaze turisti iz zemlje i inostranstva, mladi i stari, porodice, planinari.

Rudno
Dragan Raskov Milošević: Svako treba da poseti ovo mesto, zato što je zaista posebno.

Gosti su u ovom selu dobro došli tokom cele godine. Međutim, iskustvo našeg sagovornika pokazuje ipak da je najveća gužva tokom letnjih meseci. Ipak i tada je potrebno poneti topliju garderobu, pored toga što su dnevne temperature visoke, noću dolazi prijatno osveženje. Temeprature su niske, pa je ponekada potrebno da se pokrijete jorganom čak i u sred leta.

Poljoprivreda i seoski turizam

Dragan Raskov Milošević nam je pričao o čarima ovog kraja i iz kojih razloga se turisti odlučuju da dođu baš u ovo selo: „Često volim da kažem da je ovo mesto 4 u 1, mada je mnogo više od toga. Kao prvo ovo je planinski kraj, selo je živo i malo razuđeno. Planinarima je naročito interesantna planina Radočelo, do čijeg vrha imamo čak tri obeležene planinarske staze. Zatim imamo razvijenu poljoprivrednu proizvodnju, ali i seoski turizam. Osim što poljoprivredne proizvode plasiramo kroz seoski turizam, imamo i ozbiljnu proizvodnju krompira, kao i veliki broj zasada maline, čiji se broj stalno povećava. Razvoju seoskog turizma u ovom kraju doprinosi i blizina manastira, do kojih se brzo stiže. Poseban aspekt seoskog turizma u ovom kraju je i zdravstveni turizam, zbog čega su porodice česti gosti".

Specijaliteti
Domaći specijalitet

Verski turizam

Prema rečima našeg sagovornika, priroda je očaravajuća, a posebno su interesantni specijaliteti proizvedeni od namirnica koje dolaze upravo iz ovog mesta, što se za ovakav tip turizma i očekuje. Blizina srednjevekovnih manastira je takođe jedan od razloga zbog čega turisti dolaze u ovaj kraj. Među njima treba istaći manastir Studenica i manastir Gradac, zadužbinu Jelene Anžujske, Staru i Novu Pavlicuisposnice Svetog Save, kao i mnoge druge, koje se nalaze oko pola sata do sat vremena vožnje.

Podrška razvoju seoskog turizma

Dragan je optimista i vidi perspektivu u seoskom turizmu sela Rudno, koje pripada rezervatu biosfere Golija. Kaže da svako treba da poseti ovo mesto, zato što je zaista posebno. Ono što nedostaje da bi gostima ovog sela dolazak i boravak bio prijatniji jeste podrška lokalne samouprave i države u pogledu poboljšanja infrastrukture, što bi bio mali doprinos za ljude iz ovoga kraja, gde seoski turizam ima veliki potencijal, a veliki broj porodica od njega i živi.


Foto prilog


Tagovi

Rezervat biosfere Golija Rudno Studenica Gradac Planinarenje Verski turzam Poljoprivreda Dragan Raskov Milošević


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić