Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijedne ruke
  • 15.07.2013.

Prirodno graditeljstvo u Vukomeriću

Vođeni željom da nauče kako da sami naprave sustav za proizvodnju toplinske energije iz sunca, razvili su model solarnog kolektora koji je moguće u potpunosti napraviti od lako dostupnih materijala, uz pomoć jednostavnih ručnih alata, a nije potrebno imati nikakvo tehničko niti teoretsko predznanje.

Foto: dr. sc. Dražen Šimleša
  • 1.829
  • 206
  • 0

Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) okuplja praktičare primjenjivih tehnologija i ekološkog graditeljstva, a svojim desetogodišnjim istaživačko-praktičnim radom u području prirodnog graditeljstva, postavili su temelje mnogim inovativnim graditeljskim tehnikama u Hrvatskoj.

Kroz promociju Recikliranog imanja Vukomerić i mnoge medijske istupe, popularizirali su i korištenje prirodnih i recikliranih građevinskih materijala te različitih tehnika koje izvode pri gradnji (kuće od slame, drvene kuće, gradnja zelenih krovova). Bave se i obnovom drvene tradicijske arhitekture, gradnjom auto gumama, proizvodnjom zemljane žbuke i prirodne boje te izolacijom objekata ovčjom vunom, a koriste obnovljive izvore energije.

Graditeljski tim iz ZMAG-a pruža cjelovitu uslugu izgradnje ekoloških objekata za razne namjene, od sjenica i bungalova do obiteljskih kuća. Tim se sastoji od mreže stručnih suradnika koja okuplja arhitekte, statičare, geodete, grafičke dizajnere, graditelje, šumare, pilare, poljoprivrednike, skupinu za završne radove i dizajnere interijera.

Izolacija slamom na Vukomeriću

Održivo prirodno graditeljstvo

Održivo graditeljstvo se temelji na korištenju materijala koji štite ljude i okoliš. Ovakve građevine dizajniraju se u skladu s lokalnim klimatskim prilikama te se pri gradnji mudro koriste lokalni resursi. Iako još uvijek iznimka, danas se pri gradnji, pogotovo stambenih objekata, sve češće koriste ekološki materijali.

Strukturalni elementi su od drveta, a umjesto betona prednost se daje cigli i kamenu. Neki principi tradicionalnog graditeljstva prilagođeni su modernim potrebama pa su primjenjivi i danas, a uključuju različite oblike gradnje glinom, slamnate krovove i slično. Korištenje svih ovih materijala uvelike smanjuje ukupnu količinu otpada u samom procesu gradnje, a kada građevina prestane biti u funkciji, materijali se s lakoćom mogu ponovno iskoristiti ili su biorazgradivi, pa ne povećavaju količinu otpada.

Izolacija slamom na Vukomeriću

Posebno mjesto u ovakvom obliku graditeljstva zauzima ponovno korištenje otpadnih materijala. Masivni zidovi od iskorištenih automobilskih guma punjenih zemljom predstavljaju izvrsne nosive zidove, a za izgradnju pregradnih zidova mogu se upotrijebiti stare limenke ili staklene boce. Kad se ožbukaju, ovakvi zidovi potpuno zadovoljavaju funkcionalne i estetske potrebe korisnika.

Zeleni alati za održivu revoluciju

Velika pažnja se pridaje štednji energije i vode, tako da ovakav tip građevina često ima pasivna solarna svojstva (velike staklene površine sa sunčane strane kuće, deblja izolacija, termalna masa), sustave za sakupljanje kišnice i pročišćavanje otpadnih voda te energetski sustav koji koristi obnovljive izvore energije. Ukupni energetski troškovi, energetski i ekološki otisak u ovakvim kućama jako su niski, ali zahtijevaju više fizičkog rada od konvencionalnih kuća.

Graditeljski ZMAG tim

Sve to i još mnogo više možete naći u knjizi "Zeleni alati za održivu revoluciju", koju su napisali Bruno Motik i Dražen Šimleša, a djeluju u sklopu Udruge ZMAG i zajedničkim snagama po principima održivog graditeljstva i permakulture stvaraju Reciklirano imanje Vukomerić.

"Ekološka poljoprivreda, permakultura, održivi načini gradnje objekata budućnost su cijelog svijeta, a ne samo EU - ako želimo da budućnost bude pravedna i održiva. Nevjerojatno je koliko je ubetoniran u naše mozgove taj mit da nas samo ovakva konvencionalna poljoprivreda može prehraniti, premda je uslijed svog obilja toliko ljudi gladno, imamo sve zagađeniji okoliš i klimu, i proizvodnju hrane nam kontrolira sve manji broj sve više beskrupuloznijih korporacija. Mnoga znanstvena istraživanja koja su se provodila i po nekoliko desetljeća, pa čak i UN-vi brojni izvještaji donijeli su zaključke kako, posebno ako gledamo dugoročno, ništa osim neke od varijanta ekološke proizvodnje hrane i održivog načina ruralnog gospodarenja neće biti u stanju osigurati kvalitetnu i potrebnu hranu" ističe Šimleša, kojem je primarna preokupacija istraživanje utjecaja globalnih procesa na razvoj današnjih društava. posebno globalizacija i održivi razvoj.

Iako je izgradnja počela još 2001., imanje Vukomerić je i dalje više gradilište negoli završeni ogledni primjer održivog životnog prostora. Unatoč tome, na imanju su kroz posljednjih nekoliko godina održane brojne radionice i tečajevi, izgađeni su razni ogledni primjeri ekološkog graditeljstva, koriste se obnovljivi izvori energije, vodom i otpadom se gospodari na održiv način i proizvodi se hrana tehnikama organskog povrtlarstva.

Dugoročni program suradnje Zelene akcije i ZMAG-a je i samogradnja solarnih kolektora. Prije nekoliko godina počeli su se baviti izradom kolektora i tada nisu ni slutili da će se to pretvoriti u edukacijski program. Ponosni su time što je pločasti solarni kolektor kakav se izradi na njihovim radionicama samo malo manje efikasan od komercijalnih modela, ali zato je samogradnjom moguće ostvariti velike financijske uštede.

Foto: dr. sc. Dražen Šimleša


Tagovi

Održivi razvoj Prirodno graditeljstvo ZMAG Dražen Šimleša Zeleni alati za održivu revoluciju Reciklirano imanje Vukomerić Slama


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.