Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoska ponuda
  • 21.02.2022. 16:30
  • Bačka i Srem

Priroda, dobra hrana, gostoprimstvo - da li se dovoljno ulaže u seoski turizam?

Naša zemlja bogata je prirodnim lepotama i mestima koja su tu vrlo često sasvim blizu nas stvorena za odmor, plivanje, šetnju, skupljanje lekovitog bilja, lov, ribolov.

Foto: Rade Vujičić
  • 249
  • 53
  • 0

Turisti koji se odluče da svoje slobodno vreme, vikend ili godišnji odmor provedu u seoskom domaćinstvu ili na nekom od mnogobrojnih salaša uživaće u idiličnoj atmosferi, miru i tišini. Dodamo li i specijalitete vrhunskih kuvara ili samih domaćina koji su sastavni deo nacionalne kulture ili kraja, ili jednostavne i zdrave obroke koje mogu sami po sopstvenoj želji da pripremaju, i mogućnost da kući ponesu originalan suvenir za uspomenu - odmor će biti vrhunski.

Osim toga svako domaćinstvo koje se bavi seoskim turizmom svojim gostima predložiće i različite kulturne ili sportske događaje u selu ili okolini i doprineti očuvanju kulturne baštine, ali i motivisati lokalno stanovništvo da ostane na selu.

Prvi gosti biciklisti

Stanko Svitlica je pre nekoliko godina u Mladenovu, selu gde je rođen odlučio je da renovira roditeljsku kuću koja je bila prazna i celokupno porodično imanje pretvori u turistički objekat "Kuća za odmor 'S'". Rukovodio se idejom da seoska domaćinstva imaju i mogu šta da ponude.

"Gotovo svako selo ima značajne prirodne i kulturne resurse koje treba na najbolji mogući način iskoristiti", kaže Svitlica ističući da u Mladenovu žive vredni ratari, stočari i povrtari, to je mesto gde se Mostonga uliva u Dunav. Najbolje je mrestilište ribe u Vojvodini, ima bogato lovište, i lepu peščanu plažu. Selo je okruženo šumom, a svega pet kilometara je udaljeno od Karađorđeva - poznate turističke destinacije.

Od roditeljske kuće do turističkog objekta (foto: S. Svitlica)

"Naše selo je na biciklističkoj liniji evropskih turista i upravo su moji prvi gosti bili biciklisti. Inače objekat raspolaže uglavnom dvokrevetnim sobama, a u dvorištu su četiri bungalova, a gradimo još osam", kaže Svitlica i dodaje da kao i svi drugi objekti nude raznovrsnu domaću hranu koju i sami gosti mogu da pripremaju ukoliko to žele.

U ovom objektu odmarali su se brojni gosti uglavnom kada se u selu održavaju manifestacije "Dani kolonizacije" početkom avgusta i "Zimski doručak u prirodi" prvog februarskog vikenda. Nekoliko stranaca - Francuza bili su gosti, a koliko im se dopala seoska idila govori i podatak da je jedan od njih odmah kupio kuću na obali rukavca Dunava, a nedavno se vratila gošća koja će uskoro rodnu Francusku zameniti za mirom ovog malog vojvođanskog sela, obzirom da je i ona kupila kuću u Mladenovu.

Svitlica je bio domaćin članovima nekoliko vinskih viteških redova iz Srbije, koji su sada česti gosti.

Tišina koja svima prija

Bačko Novo Selo u opštini Bač, idilično mesto u blizini velike reke i lovišta Plavna i Karađorđevo iako malo, sa svega 500 do 600 stanovnika ima svoju turističku ponudu i raduje se gostima, a već pet godina oni uživaju u hotelu "Bela vrba".

Na samoj obali rukavca Dunava smešten je objekat sa restoranom, 12 dvokrevetnih i trokrevetnih soba. Kako nam je rekao Srđan Mor menadžer hotela gosti dolaze, najviše leti kada svraćaju biciklisti, obzirom da i kroz Bačko Novo Selo prolazi Dunavska biciklistička ruta. Selo je malo ali živopisno, a mir i tišina odgovara turistima kako iz naše zemlje tako i inostranstva.

Idilično mesto u blizini velike reke i lovišta (foto: S. Mor)

"Tokom predhodne godine imali smo oko 150 noćenja, gosti nam se rado vraćaju", kaže Mor i napominje da imaju kuhinju, sa vrhunskim kuvarima, majstorima svog zanata.

Potencijali na padinama Fruške gore

Sa druge strane, na padinama Fruške gore u zaleđu neštinske ade nalazi se kuća Rada Vujičića "Skelica" koja je registrovana kao seosko turističko domaćinstvo. U dvorištu su i dva paviljona za spavanje izgrađena u duhu sremskih ambara kao i tri kamp parcele.

Vujičić kaže da gosti u ovo seosko domaćinstvo dolaze željni prirode, mira i tišine, svraćaju biciklisti, dolaze i ribolovci, porodice koje najčešće provode vikende ili godišnje odmore. Imaju mogućnost i da obilaze obližnje fruškogorske manastire i mnogobrojne vinarije.

I dobra hrana je potrebna za kvalitetan odmor (foto: R. Vujičić)

"Ja sam zadovoljan ali bilo bi mnogo bolje da država malo više ulaže u seoski turizam obzirom da su potencijali ogromni", konstatuje Vujičić ističući da je Neštin malo sremsko selo koje spaja prelepu prirodu pokraj Dunava, vrhunaska vina i ukusnu hranu sve što je savremenom čoveku potrebno za dobar odmor.


Foto prilog


Tagovi

Seoski turizam Vinarije Lov i ribolov Smeštaj Odmor na selu Domaća hrana Rade Vujičić Srđan Mor Stanko Svitlica


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.