Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Geopark
  • 21.11.2015. 17:00

Park prirode Papuk dobio status geoparka

UNESCO je 120 parkova prirode iz 33 zemlje, proglasio geoparkovima. Među njima je i naš Park prirode Papuk.

Foto: Park prirode Papuk
  • 229
  • 11
  • 0

Hrvatska se može pohvaliti još jednom prirodnom ljepotom koja se odsad nalazi pod zaštitom UNESCO-a, jer je Park prirode Papuk proglašen našim prvim UNESCO geoparkom. Ovo priznanje, poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, omogućit će kvalitetniju promociju Papuka na međunarodnoj razini i još bolju zaštitu parka.

Vjetar u leđa razvoju lokalnog gospodarstva

"To je od velikog značaja za lokalnu zajednicu i održivi razvoj šireg područja parka. Dolazak većeg broja posjetitelja, lokalnom će stanovništvu omogućiti nove poslovne prilike kroz razvoj turističke i poljoprivredne ponude" kazao je ministar Mihael Zmajlović.

UNESCO je uspostavio novi Međunarodni program za geoznanost i geoparkove te brend UNESCO svjetski geoparkovi. Danas tako postoji 120 geoparkova u 33 države svijeta. Svi oni od sada su pod zaštitom UNESCO-a.

Prilika za razvoj geoturizma

"Papuk je prvi i zasad jedini geopark u Hrvatskoj koji je svoj status dobio zbog iznimne geološke baštine gora Papuka i Krndije te je uvršten na kartu vrijednih UNESCO lokaliteta. Vjerujem kako će novo brendiranje potaknuti daljnji razvoj Geoparka Papuk i pridonijeti bržem i kvalitetnijem ostvarenju triju temeljnih ciljeva, a to su bolja zaštita geološke baštine, razvoj geoedukacije, te razvoj geoturizma i lokalne zajednice" smatra Kristina Kožić.

S novim brendom UNESCO svjetski geoparkovi, nastoji se podići svijest o georaznolikosti i promovirati najbolje prakse zaštite prirode, obrazovanja i turizma. Od nama susjednih država, geoparkovima se još mogu pohvaliti Slovenija s Geoparkom Karavanke, Mađarska s Bakony Balatonom i Italija koja ih ima čak osam.

Razvoj Parka prirode financirat će iz EU fondova

U Parku prirode Papuk provode se i drugi projekti. U posjetiteljsku infrastrukturu u posljednje četiri godine investirano je 5,6 milijuna kuna. Uređen je prezentacijski centar Eko-točka Jankovac te staza prilagođena osobama s posebnim potrebama. Park je u sklopu projekta Zelena linija nabavio dva hibridna i jedno električno vozilo i postavljene su tri punionice za električna vozila. U tijeku je i energetska obnova upravne zgrade vrijedna 1,2 milijuna kuna.

U pripremi su tri nova projekta procijenjena na oko 48 milijuna kuna. Riječ je o izgradnji Geo info centra Voćin vrijednoga 42 milijuna kuna koji će se financirati novcem EU fondova. Dovršena je i dokumentacija za projekt Eko kamp Duboka, vrijedan 2,5 milijuna kuna koji će biti smješten u turističkoj zoni naselja Velika i biti namijenjen održavanju škola u prirodi te boravku rekreativaca. U upravnoj zgradi parka u mjestu Velika, uredit će se, pak, prezentacijska dvorana za posjetitelje za što će biti utrošena tri milijuna kuna.

Na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine iz Hrvatske, nalazi se još Nacionalni park Plitvička jezera.

Foto: Park prirode Papuk


Tagovi

Park prirode Papuk UNESCO Geopark Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Lokalna zajednica Mihael Zmajlović Geoznanost Svjetski geoparkovi Geološka baština Krndija Geoedukacija Geoturizam Kristina Kožić Slovenija Karavanke Mađarska Bakony


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]