Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam
  • 30.07.2021. 16:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

OPG-ovima dodijeljeno 600.000 kuna potpora za turizam: Natječaj je i dalje otvoren

Za ovu godine kroz četiri modela potpora osigurano je 2,62 milijuna kuna za turistički sektor, navode iz Osječko-baranjske županije.

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.271
  • 487
  • 0

Kao i prošle godine, Osječko-baranjska županija je putem javnog poziva dodijelila potpore u turizmu radi ublažavanja posljedica usred epidemije bolesti Covid-19.

Riječ je, podsjećaju u priopćenju, o bespovratnim potporama namijenjenim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtima i trgovačkim društvima koji su registrirani za djelatnosti pružanja smještaja na području Županije. Potpore su po korisniku iznosile do 40.000 kuna, a ukupno se na poziv javio 21 korisnik, a za ovu potporu utrošeno je 600.000 kuna.

"Cilj ovih potpora je pomoći našim OPG-ima i drugim djelatnicima u turizmu da prebrode vrijeme pandemije i da se što prije vratimo unaprjeđenju kontinentalnog turizma koji je na području naše županije bilježio pozitivne trendove“, rekao je župan Ivan Anušić dodajući kako najnoviji podaci turističkih dolazaka tome govore u prilog jer se povećava broj noćenja u odnosu na prošlu "kovid" godinu i približavamo se rekordnim brojkama iz 2019. godine.

Putem Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport nastavljaju s potporama u turističkom sektoru, a za koji je ove godine kroz četiri modela potpora osigurano 2,62 milijuna kuna.

"Još uvijek nam je otvoren Javni poziv za dodjelu potpora za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama i to do utroška sredstava planiranih u Proračunu ili najkasnije do 31. listopada 2021. godine“, rekla je Tatjana Roth, pročelnica navedenog Upravnog odjela. 

Potpora se dodjeljuje za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama koje su od značaja za razvoj ruralnog turizma i predstavljanje turističkih potencijala, kojima se promiče i predstavlja Županija kao aktivni sudionik u razvoju ruralnog turizma.

Pravo prijave imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti i trgovačka društva registrirani za pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga u ruralnom turizmu, udruge registrirane za djelatnosti povezane uz selektivne oblike ruralnog turizma i druge fizičke i pravne osobe koje imaju prebivalište odnosno sjedište na području OBŽ.

Porast broja noćenja u odnosu na 2020. 

Prema podacima eVizitora, ova je županija u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježila porast broja noćenja od 36 posto u odnosu na godinu ranije. Usporedimo li isto razdoblje u 2019. i 2021. godini, bilježimo čak 70 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu koja nije imala kovid pandemiju. 

Tako se u Baranji bilježi porast broja gostiju iz Poljske koji su u transferu prema Jadranu i borave dva do tri dana na destinaciji te najviše uživaju u eno-gastronomiji. Većina turista dolazi iz Varšave i Krakowa.

"Dobra vijest je da od sredine kolovoza ponovo kreću kruzeri na području hrvatskog Podunavlja, što je dodatan pokazatelj prilagodbe sektora na ograničavajuće uvjete poslovanja i ujedno razlog za optimizam“, istaknula je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.


Tagovi

Potpore Ruralni turizam Covid-19 Ivan Anušić Tatjana Roth Javni poziv Ivana Jurić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]