Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 07.11.2021. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

OBŽ: Otvoren Javni poziv za kreditiranje turističkog sektora

Od redovne fiksne kamatne stope koja je inače godišnje tri posto, Osječko-baranjska županija će subvencionirati 2 postotna poena godišnje i to fiksno. 

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.647
  • 175
  • 2

Osječko-baranjska županija u suradnji sa Zagrebačkom bankom d.d. objavila je Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kreditiranje turističkog sektora na području ove županije. 

Kako navode, korisnici kredita su fizičke osobe – obiteljska poljoprivredna (OPG) u sustavu PDV-a, trgovačka društva i obrtnici koji su registrirani za obavljanje turističke djelatnosti, sa sjedištem odnosno prebivalištem na području Osječko-baranjske županije, te obavljaju turističku djelatnost na tome području.

U kratkoročne kredite ubrajaju se pripreme turističke sezone tekuće godine i financiranje ostalih ulaganja u turizam, dok su dugoročni krediti namijenjeni kupnji, izgradnji uređenja, adaptaciji, rekonstrukciji, dogradnji, opremanju apartmana, soba, kampova, ugostiteljskih i sportskih objekata, bazena i sl., kupnji plovila i opreme te refinanciranju postojećih kredita korištenih za ulaganje u gore navedene namjene.

Županija subvencionira 2 postotna poena

Krediti se odobravaju u kunama. Što se tiče njihove visine, ona kod najnižeg pojedinačnog kratkoročnog kredita iznosi 10.000 kuna, kod najvišeg pojedinačnog kratkoročnog kredita 250.000, najnižeg pojedinačnog dugoročnog kredita 50.000 i najvišeg pojedinačnog dugoročnog kredita 1.000.000 kuna.

"Konačnu odluku o odobrenju i visini kredita donosi Banka, ovisno o kreditnoj sposobnosti korisnika i kvaliteti projekta", ističu iz Županije.

Od redovne fiksne kamatne stope koja je inače godišnje tri posto, županija će subvencionirati 2 postotna poena godišnje i to fiksno. 

"Korisnik kredita podmiruje razliku do visine ukupne redovne kamatne stope te se obvezuje podmiriti kamatu u cijelosti za vrijeme korištenja kredita i za vrijeme počeka", objašnjavaju.

Za subvencionirani dio kamate Banka će Osječko-baranjskoj županiji ovisno prema ugovorenoj dinamici naplate kamate od korisnika kredita, dostavljati obračun kamate do 10- tog u mjesecu za prethodno obračunsko razdoblje. Županija uplaćuje obračunati iznos subvencionirane kamate do 15-tog u mjesecu, za prethodno obračunsko razdoblje. Kamata se obračunava i naplaćuje sukladno Pravilniku o obračunu kamate i drugim internim aktima Banke. 

Zatezna kamata je u visini zakonske zatezne kamate.

Rok i način korištenja kredita

Vezano za rok korištenja, kod kratkoročnog kredita može biti do šest mjeseci od dana sklapanja Ugovora o kreditu s korisnikom kredita, dok je kod dugoročnih do 12 mjeseci od dana sklapanja Ugovora o kreditu s korisnikom kredita.

Kratkoročni kredit se koristi odjednom ili sukcesivno, na temelju naloga za isplatu potpisanih od ovlaštene osobe korisnika kredita, popraćenih odgovarajućom dokumentacijom iz koje je moguće utvrditi svrhu isplate, isplatom na račun prodavatelja/dobavljača/Korisnika kredita.

S druge strane, dugoročni kredit se može koristiti na temelju naloga za isplatu potpisanih od ovlaštene osobe korisnika kredita, popraćenih odgovarajućom dokumentacijom iz koje je moguće utvrditi svrhu isplate (računi, predračuni, kupoprodajni ugovor, ugovor o isporuci ili kupnji i dr.).

"Sredstva kredita isplaćuju se direktno na račun prodavatelja/dobavljača/izvođača radova, odnosno drugog vjerovnika, na temelju navedene dokumentacije za namjensko korištenje kredita", ističu u priopćenju.  

Nadalje napominju, korisnik kredita dužan ga je koristiti isključivo za svrhu za koju je odobren pridržavajući se pri tom relevantnih pozitivnih propisa. Banka će kontrolirati namjensko korištenje na način da će provjeravati cjelokupnu dokumentaciju, pregledavati poslovne knjige korisnika, te provoditi očevid na mjestu ulaganja. Također, nadzor namjenskog korištenja može provoditi i sama županija. 

Što se tiče roka otplate, on je kod kratkoročnog kredita maksimalno 12 mjeseci, dok je kod dugoročnog do 10 godina, pri čemu je moguće ugovaranje počeka do 12 mjeseci.

Kratkoročni kredit otplaćuje se sukcesivno u ratama ili odjednom, a dugoročni u mjesečnim, tromjesečnim ili šestomjesečnim ratama.

Javni poziv otvoren je do iskorištenja sredstava.

Više informacija o javnom pozivu, prijavi na isti te potrebnoj dokumentaciji možete pronaći u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

OBŽ Javni poziv Kreditiranje Turistički sektor Zagrebačka banka d.d.


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]