Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovni turizam
  • 01.12.2019. 16:30
  • Požeško-slavonska, Donji Emovci

Novopečeni lovci na Martinjskom lovu prošli "lovačko krštenje"

Vlasnik restorana Zlatni Lug u Donjim Emovcima, Thomas Heinz Pandžić, za poslovne partnere već dugi niz godina organizira Martinjski lov, kao određenu priliku za odmor i druženje uz aktivni turizam

Foto: Youtube/screenshot
  • 2.486
  • 99
  • 0

Martinje je jedan od najbitnijih dana za vinare, dan je to kada mošt prelazi u vino, ali i prilika za brojne druge aktivnosti. Stoga vlasnik restorana Zlatni Lug u Donjim Emovcima, Thomas Heinz Pandžić, za poslovne partnere već dugi niz godina organizira Martinjski lov, kao određenu priliku za odmor i druženje uz aktivni turizam.

"Svi koji dođu su naši poslovni partneri, ali prije svega prijatelji. Ove godine je 25. obljetnica tvrtke Alles, tu je i Zlatni Lug i to je nešto prekrasno. Danas je bio uspješan lov, vratili smo se i za sada je tu 28 pernate divljači. Najbitnije je kada se vraćamo iz lova da nije bilo nekakvih neželjenih događaja", rekao je Thomas Heinz Pandžić.

"Lov je bio jako uspješan, vidi se po odstrijeljenim kljunovima fazana i šojki. Bilo je jako lijepo, družili smo se i najvažnije je da smo se svi vratili bez povreda. Od ove divljači će biti spravljeni specijaliteti, juha od fazana je najbolja, kao i pašteta. To su vrhunske delicije", rekao je Stipo Barukčić iz Požege.

Lovačke "krstitke"

Uz lov su vezani naravno i brojni stari običaji, tako lovci koji prvi put odstrijele divljač prolaze kroz određen obred kako bi im taj dan ostao u sjećanju.

"U staroj lovačkoj tradiciji, lovac kada prvi put odstrijeli divljač, bilo to pernatu ili bilo koju drugu, lovački običaj nadliježe tome da se izvrše "krstitke". To se sastoji od "vrućih", "mokrih" i "hladnih" kazni. Vruće su udarci štapom, mokre su tekuća pitanja, hladne su isto udarci, ali blažim štapom", pojašnjava nam Tomislav Maričević iz Lovačkog društva Sokolovac iz Požege.

Jedan lovac koji je prvi put odstrijelio divljač bio je Krešimir Korda iz Zagreba.

Pripremali brojne lovačke specijalitete

"Imam čast da sam pozvan u ovo domaćinstvo. Zlatni Lug je uistinu jedan zlatni primjer Požeške kotline, a samim tim i cijele Slavonije, jedan odličan primjer da se može i na kontinentu napraviti stvarno super ponuda i lovnog turizma, ali i ostalih vidova turizma", rekao je Korda.

A nakon aktivnosti, naravno, vrijeme je za odmor i okrjepu uz tradicionalne lovačke specijalitete.

"Imamo danas na jelovniku juhu od fazana, a onda imamo prepelice u kotlovini i domaće kopunove na ražnju. Njih smo ubacili da ne bude samo divljač na repertoaru", rekao je Pandžić.

S pernatim danom bili zadovoljni gosti iz cijele Hrvatske

"Kuhamo prepelice u češnjaku s malo više češnjaka, malo crvenog luka, vina i podosta raznih začina. To je jedan tradicionalni lovački recept, znači čisto samo prepelice, malo luka podlijevanje i jedan lijepi saft na kraju s rižom. To je jedan recept ovako naši stari što su prije radili, možda je malo zaboravljeno, ali mi se trudimo da to vratimo na naše stolove. Iza nas je jedna gusta juha od fazana s domaćom taranicom i malo povrća i par kopunova na ražnju. Danas je pernati dan", rekao je Marijan Bek, voditelj kuhinje Zlatnog Luga.  

A s lovačkim ili, kako je naš sugovornik rekao, pernatim danom bili su zadovoljni i gosti iz svih krajeva Hrvatske koji smatraju da Slavonija ima puno potencijala za razvitak kontinentalnog turizma.    

"Mi smo s Thomasom i Pandžićima već preko 15 godina u kontaktu, dolazimo i na Grgurevo i sve ostalo, a zadnjih 10-ak godina smo na Martinju i pet ili šest godina radimo ribarske večeri. Imamo odlična iskustva i odnos jer s Thomasom. To je ipak "najjači" domaćin u Hrvatskoj i gušt je biti njegov prijatelj", rekao je Slađan Mirčić, iz mjesta Kaštel Stari.    


Tagovi

Martinjski lov Thomas Heinz Pandžić Turizam Divljač Lov Lovački specijaliteti Zlatni Lug


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]