Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepoljoprivredne djelatnosti
  • 23.03.2018. 12:00

Nepoljoprivredne djelatnosti: Zašto se proizvođači ne bi bavili i turizmom?

"Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti", nova je operacija Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Prema riječima ministra Tomislava Tolušića, glavni cilj ove operacije je zadržavanje poljoprivrednika na hrvatskim selima. 

Foto: Printscreen/Youtube
  • 4.222
  • 296
  • 0

"Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti", nova je operacija Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Svrha natječaja je pokretanje dodatnih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima uz održavanje postojeće zaposlenosti ili stvaranje novih radnih mjesta. 

Prema riječima ministra Tomislava Tolušića, glavni cilj ove operacije je zadržavanje poljoprivrednika na hrvatskim selima. 

"Zašto se ne poljoprivrednici ne bi bavili i ruralnim turizmom pa napravili smještajne kapacitete, ili kušaonicu vina. Zašto se, ako je poljoprivrednik ujedno i veterinar, ne bi bavio veterinarskom djelatnošću upravo zahvaljujući novcima koje može dobiti iz Programa ruralnog razvoja. Sve te projekte, kada govorimo o nepoljoprivrednim djelatnostima, također financiramo sa stopostotnim iznosom i ja mislim da veći postotak ne možemo naći", rekao je Tolušić.

Cilj je stvoriti i dodatni prihod

Ministarstvo poljoprivrede te Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, diljem Hrvatske, organizirali su radionice za potencijalne korisnike potpora iz operacije 6.2.1.

"Potencijalni korisnici su osobe koje već imaju poljoprivrednu djelatnost, ali sada žele proširiti svoje poslovanje na neku od nepoljoprivrednih djelatnosti kao što je prerada poljoprivrednih proizvoda u nepoljoprivredne proizvode, ili proširiti djelatnost  na društvene i intelektualne usluge, sektor ruralnog turizma i sektor tradicijskih i umjetničkih obrta", rekla je Robertina Vučković iz Ministarstva poljoprivrede.

"Široki dijapazon je onoga u što se može ulagati, a svakako cilj je da se poljoprivrednom proizvođaču stvori i dodatni prihod. Znamo da je poljoprivreda sezonalni posao, barem u nekim dijelovima i segmentima pa je ovo dodatni izvor prihoda za naše poljoprivrednike da nisu više ovisni isključivo o svojoj proizvodnji", rekao je Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Moguće ulagati u bilo koji oblik nepoljoprivrednih djelatnosti

Višnja Soldatović na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Novoj Gradišci bavi se voćarstvom. U operaciji 6.2.1. vidi mogućnost za proširenje djelatnosti OPG-a kroz bavljenje ruralnim turizmom. 

"Mislim da je danas to potrebno baš zbog plasmana proizvoda koji se rade na imanju, pogotovo na manjim imanjima gdje nemate veliku proizvodnju koju bi mogli plasirati dalje. Svoju djelatnost želimo proširiti s iznajmljivanjem kuće za odmor, u podnožju Psunja, u šumi gdje postoje biciklističke staze i planinarski putevi", rekla je Višnja Soldatović. 

"Moguće je ulagati u bilo koji oblik nepoljoprivrednih djelatnosti. Od usluga na ruralnim prostorima poput frizerskih salona, trgovina, kušaonica za proizvode, servisa za automobile te servisa za traktore", dodao je Ivančić. 

Koji su uvjeti za prijavu?

Prijaviti se mogu svi subjekti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, minimalno godinu dana te u Registar poreznih obveznika.   

Ostali uvjeti prihvatljivosti projekta su da se njime uspostavlja nova nepoljoprivredna djelatnost za koju nije izdano rješenje ili je u postupku donošenja, projekti se moraju provoditi u naseljima s najviše pet tisuća stanovnika u području jedinice lokalne samouprave u kojoj je sjedište gospodarstva, korisnik mora izraditi poslovni plan za pokretanje djelatnosti, a prihvatljivi sektori moraju biti u skladu s razvojnim strateškim dokumentima jedinice lokalne samouprave, odnosno LAG-ova. 

Isto tako, provođenje aktivnosti iz poslovnog plana ne smije započeti prije podnošenja zahtjeva za potporu, koje se obavlja na sljedeći način.   

"Putem Agroneta, korisnici koji su upisani u evidenciju, dobivaju korisničko ime i lozinku. Prijavljuju se u modul ruralni razvoj, odabiru fond i operaciju 6.2.1. prvi natječaj. Nakon toga im se otvaraju grupe pitanja, oni odgovaraju na pitanja. Aplikacija je jednostavna i upućuje ih na to koju dokumentaciju ćet morati učitavati", rekao je Ivan Bertić iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju.

U poslovnom planu korisnik mora dokazati financijsku i ekonomsku održivost projekta te obavezno definirati način dostizanja jednog od dva sljedeća cilja: uspostavu nove djelatnosti uz očuvanje postojećih radnih mjesta ili istu za stvaranje novih radnih mjesta. 

Iznos potpore po projektu je fiksni te iznosi 50 tisuća eura

Kriteriji odabira

Kao i u svakoj mjeri Programa ruralnog razvoja, u operaciji 6.2.1. postoji više grupa kriterija odabira. 

"Imamo Ekonomske kriterije. Tu ćemo bodovati ekonomsku veličinu OPG-a. Na temelju potvrde koju Savjetodavna služba izdaje svojim korisnicima, o veličini njihovog poduzeća, tu će dobivati bodove", pojašnjava Robertina Vučković. 

"Više vrednujemo ona poljoprivredna gospodarstva koja imaju veći standardni output, također zapošljavanje je izuzetno bitno, točnije, hoćete li zaposliti nekoga ili održati samo postojeću zaposlenost", dodaje Ivančić. 

Zatim su tu i sektorski kriteriji odabira projekata. 

"Tu ćemo dati prednost preradi u odnosu na sektor ruralnog turizma i usluge. Imamo još i horizontalne kriterije, a indeks razvijenosti je jedan od važnijih kriterija. To je po novom indeksu razvijenosti koji je stupio na snagu 01. siječnja 2018. godine. Imamo također utjecaj na ranjive skupine, jedan od horizontalnih kriterija koji je po prvi put uveden u ovom programskom razdoblju", rekla je Robertina Vučković. 

Dodatni bod ako se zaposli osoba s invaliditetom

"Uveli smo i dodatni bod, ako osobe i poduzeća zaposle jednu osobu s invaliditetom. Ocjenjuje se i određena stručna sprema diverzificirane djelatnosti nositelja. Znamo da je za neke djelatnosti,  poput recimo frizerskih salona, potrebno imati majstorski ispit. Tako je i kod nekih drugih obrta koji moraju imati nekakav majstorski ispit. Te stvari bodujemo više", pojasnio je Ivančić. 

Prema riječima predstavnice Ministarstva poljoprivrede, ako je moguće donositi zaključke na temelju velikog broja zainteresiranih sudionika radionica, odaziv na projekte operacije 6.2.1. bit će jako velik. 

"Ovo je prilika da se mladi ljudi, koji su se educirali ili studirali negdje u velikim gradovima, vrate na svoja poljoprivredna gospodarstva. Sada imaju priliku otvoriti obrt, ili nešto drugo za što su educirani", zaključuje Robertina Vučković. 

Zahtjev za potporu iz operacije 6.2.1. može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u, od 26. ožujka do 07. svibnja 2018. godine.


Tagovi

Nepoljoprivredne djelatnosti Agronet Projekt Poslovni plan Tolušić Potpora Operacija 6.2.1.


Partner