Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prekomjerni turizam
  • 21.04.2023. 15:00

Nema kuća za domaće, gostima gužva: Južni Tirol uveo zabrane u turizmu

Došli su do granice resursa, imali su problema s prometom, a stanovnici poteškoća u pronalaženju mjesta za život

Foto: Depositphotos/RudiErnst
  • 1.491
  • 92
  • 0

U talijanskoj regiji Južni Tirol (Alto Adige) planiraju stati na kraj velikom broju posjetitelja tako što će spriječiti prekomjerni turizam. 

Taj je sjeverni dio Italije poznat po stjenovitim vrhovima, ledenjačkim jezerima i tipičnim tirolskim gradićima. Privlači veliki broj ljudi pa je tako ta regija prošle, 2022. godine imala 34 milijuna noćenja, piše CNN

Stoga su taj broj odlučili ograničiti na onaj iz 2019., a zabranjeno je otvaranje novih smještaja. Tada je broj registriranih kreveta bio nešto ispod 230.000. Vlasnici tvrtki sada imaju rok do 30. lipnja da prijave vlastima koliko su gostiju zapravo smjestili te godine. Konačni broj označit će granicu koju se u budućnosti ne smije prijeći.

Regija je poznata i po voćarstvu (Foto: Depositphotos/Fotoember)

Gužva u prometu, manjak stambenog prostora

"Došli smo do granice resursa, imali smo problema s prometom, a stanovnici poteškoća u pronalaženju mjesta za život", rekao je Arnold Schuler, osoba odgovorna za turizam u pokrajini. On je predložio novi zakon dodavši da žele zajamčiti kvalitetu života i lokalnom stanovništvu i gostima, što je postalo sve teže tijekom zadnjih deset godina.

"Turisti ovdje dolaze planinariti i vidjeti lijepa mjesta, a ne da se nađu u prometnoj gužvi", rekao je.

S druge strane, nema dovoljno stambenog prostora za domaće stanovništvo. "Sve je teže pronaći stan ili kuću jer je toliko smještaja pretvoreno u turistički", rekao je dodavši da su kao rezultat toga porasli troškovi najma.

Zakon, koji je stupio na snagu u rujnu 2022., sprječava bilo koga da otvori novi smještaj (uključujući Airbnb) ili doda više soba bez dopuštenja lokalnih vlasti.

Turizam u EU 

Eurostat je nedavno objavio podatak kako je u 2019., posljednjoj godini prije nego je pandemija Covid-19 snažno pogodila ovaj sektaor, bruto dodana vrijednost (BDV) koju izravno generira turizam iznosila procijenjenih 572 milijarede eura ili 5% ukupnog BDV-a u gospodarstvu EU. 

Hrvatska je jedina država članica EU kojoj više od deset posto ekonomije ovisi o turizmu. Konkretnije, čak 11,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno 11,3 posto BDV-a u ekonomiji dolazi iz ovog sektora. 

Nakon Hrvatske, najviše o njemu ovisi Portugal, a slijede Španjolska, Italija i Austrija. 

Usporedbe radi, poljoprivredna industrija EU-a je u 2021. stvorila procijenjenu BDV od 189,4 milijarde eura, a poljoprivreda doprinjela s 1,3 posto BDP-a. 


Tagovi

Turizam Prekomjerni turizam Južni Tirol Zabrana Stambeni prostor Arnold Schuler BDV BDP Hrvatska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!