Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Zoran Rebić
  • 30.06.2018. 13:30

Ne želimo napustiti rodnu grudu ili raditi za minimalac - svoje radno mjesto stvorit ćemo na svom OPG-u!

Ne želimo biti kao druge ostale mlade obitelji koje su primorane napustiti svoju rodnu grudu i za bolje sutra sreću potražiti negdje dalje zbog teške situacije i pustih obećanja u našoj Hrvatskoj. Ili raditi za minimalac i djeci ne priuštiti ništa. Svoje novo radno mjesto stvorit ću na svom OPG-u, odlučna je Tamara Rebić čija obitelj se posvetila seoskom turizmu,

Foto: Arhiva OPG Rebić
  • 2.173
  • 345
  • 0

OPG Rebić iz Velikog Trojstva koje se nalazi 8 km od Bjelovara, registriran je 2007. godine, nositelj je Zoran, a uključeni su supruga Tamara i ostali članovi obitelji. Htjeli su pokrenuti ruralni turizam koji je u to vrijeme, pogotovo na ovom području, bio nepoznanica. Zbog poticaja prirodne ljepote, Bilogore, zamislili su jednu priču koja traje i dan danas. Veliki su zaljubljenici u konje, i do 2011. su se profesionalno bavili treniranjem trkačih konja i stekli mnoga iskustva i znanja vezana uz konje i treniranje. U početku je to bio hobi, a onda je preraslo u posao sve dok nije nastupila kriza u Hrvatskoj 2011., te se postepeno taj sport kod nas počeo gasiti i mnogi vlasnici su konje prebacili u inozemstvo gdje su uvjeti za tu granu realni i samoodrživi.

U drugim državama to je gospodarska djelatnost, industrija, profesionalni sport i omogućavaju konjima da pokažu svoj performas i ukoliko imate klasnog konja taj konj se kroz zarade pokriva kao i ostali drugi troškovi, tj. financira sam sebe.

"Suprug je zajedno sa šogorom kupio boričkog arapskog konja Amora, koji je od 2007.-2014. bio najbrži arapski konj, natjecao se po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, 14 startova,14 pobjeda, a danas je licencirani pastuh koji je u zasluženoj mirovini i pripusta raspolodne kobile. Uz njega tu su i brojni drugi konji iz našeg uzgoja koji su ostvarivali rezultate. Na našem gospodarstvu trenutačno ima 10 grla različitih vlasnika koja su uzgojno valjana, tri kobile sa ždrebadi, pastusi za koje ostvarujemo poticaj koji je krenuo od 2015-2020. mjera za potporu uzgojno valjanih grla, toplokrvih pasmina, i druge uzgojne tipove koje dodjeljuje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i ostala grla koja služe za rekreacijska jahanja. U našoj Županiji u 2017.godini zabilježeno je oko 390 konja što je na vrlo visokoj poziciji s obzirom na ostale županije", priča Tamara.

Bilogorska čarolija

Kako su se prestali baviti profesionalno treniranjem trkačih konja, odlučili su se za turizam, i prijavili se 2009. na natječaj Ministarstvo turizma, dodjela bespovratnih sredstva, za razvoj kontinentalnog turizma "Zelena Brazda". S tim sredstvima su započeli gradnju ruralne kuće za odmor "Bilogorska čarolija", za smještaj gostiju koji vole prenoćiti na njihovom OPG-u uz druženje sa životinjama i jahanjem i uživati u njihovom selu.

Posvetili su se ruralnom turizmu i otvorili "Bilogorsku čaroliju"

"Svih tih godina suprug i ja smo radili, bili zaposleni, a konjima smo se bavili prije i poslije posla i svo slobodno vrijeme posvetili radu s njima. Budući da je situacija u našoj Hrvatskoj za zaštitu i prava za majke do treće godine djetetova života sa zdravstenim problemima samo mrtvo slovo na papiru, nakon proslave 1. djetetovog rođendana radno mjesto me nije dočekalo! Majka sam dvoje djece (9 i 1 godina). Od samo nekoliko mjeseci njihove životne dobi obojici je dijagnosticiran bronhitis i uz uzastopne terapije, nisam više znala na koji način da im pomognem ili ublažim te probleme. Znali smo za kobilje mlijeko da je dobro, ali nikad nisam mislila da ćemo to konzumirati, a danas i prodavati. Odkad moje dijete to pije, zdravo je konstantno već 4 mjeseca. Trenutačno mlijeko upotrebljavaju kupci s različitim tipovima bolesti, najčešće astma, bronhitis, upala pluća, jačanje imuniteta kod djece...”, nastavlja Tamara

Kobilje mlijeko-ljekovita svojstva

Najpoznatiji proizvođači kobiljeg mlijeka su Mongoli koji su poznati po proizvodnji kumisa (nazivaju ga još i mliječni šampanjac), a u Europi je proizvodnja kobiljeg mlijeka postala popularna u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj, a kasnije i u drugim europskim zemljama. Konzumacijom kobiljeg mlijeka poboljšava se djelovanje imunološkog sustava. U većini slučajeva, redovitom konzumacijom mlijeka ublažavaju se ili uklanjaju problemi uzrokovani alergijama, kožne bolesti i bolesti probavnog trakta. Mlijeko se koristi za pomoć kod autoimunih bolesti (multipla skleroza, reumatoidni artritis, lupus), bronhitisa, bolesti probavnog sustava, kožnih bolesti, za jačanje imuniteta pa i umanjenja toksičnih učinaka žive. Ima svoju povijest, pili su ga Tolstoj, Homer, Kleopatra se kupala u njemu. Preporučena dnevna količina je 100ml-250ml.

S mužnjom kobila počinje se kada ždrijebe navrši 2 mjeseca. Zbog specifičnih potreba ždrebadi te etoloških i fizioloških značajki mužnje kobila, tehnologija mužnje kobila je različita od one kod preživača. Glavna je razlika u tome da ždrijebe mora ostati što više vremena u kontaktu sa kobilom tijekom mužnje. Mužnja se odvija češće nego mužnja krava ili malih preživača. U pravilu, mužnja se provodi dva do četiri puta dnevno. Pred mužnju potrebno je odvojiti ždrijebe od kobile. Prosjek po mužnji je 800-1000 ml mlijeka.

Sami stvaraju svoja radna mjesta 

Tamarin suprug Zoran je trenutno poslovno odsutan i nije u mogućnosti obrađivati žitarice, sijeno i dodatnu hranu za konje, pa se o tome brine vlasnik drugih konja na gospodarstvu koji pazi da svi usjevi iz njegove proizvodnje budu u sezoni spremljeni i da mirno mogu dočekati zimu, a brine i za ostale tehničke stvari.

Kobilje mlijeko 

"U životu se treba boriti, imati svoj cilj od kojeg nikad ne treba odustati, slušati svoju intuiciju, a uz rad i trud sve se isplati prije ili kasnije. Svakom poslu koji radite posvetite puno ljubavi jer ništa nije nemoguće!", poručuje Tamara naglašavajući da ne žele biti kao i druge ostale mlade obitelji koje su primorane napustiti svoju rodnu grudu i za bolje sutra sreću potražiti negdje dalje zbog teške situacije i pustih obećanja u našoj Hrvatskoj.  ili raditi za minimalac i djeci ne priuštiti ništa. "Svoje novo radno mjesto stvorit ću na svom OPG-u", odlučna je Tamara. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Zoran Rebić Tamara Rebić Konji Seoski turizam Bilogora Kobilje mlijeko


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P